Jesse Eisenberg in Andrew Garfield sta iz rok Kevina Spaceyja prejela nagrado za najboljši film po izboru ameriških kritikov. Foto: Reuters
Jesse Eisenberg in Andrew Garfield sta iz rok Kevina Spaceyja prejela nagrado za najboljši film po izboru ameriških kritikov. Foto: Reuters
Natalie Portman
Med najbolj obleganimi igralkami večera je bila nedvomno Natalie Portman. Foto: Reuters
Natalie Portman in Colin Firth
Colin Firth je za vlogo kralja Jurija VI. prejel nemalo pohval ameriških filmskih kritikov, ki so ga v končni fazi prepoznali tudi kot najboljšega igralca leta. Foto: Reuters
Mattu Damonu so ameriški kritiki podelili nagrado za njegovo humanitarno delo. Foto: Reuters

Poleg tega, da so ameriški kritiki na vsakoletni podelitvi nagrad Critics Choice Awards Socialno omrežje izbrali za najboljši film, so režiserja filma Davida Fincherja izbrali za najboljšega režiserja, Aarona Sorkina pa za najboljšega avtorja scenaristične priredbe. Socialno omrežje je v šestih kategorijah nominirano tudi za zlate globuse, ki jih bodo podelili v nedeljo.

Režiserja napete drame o nastanku najbolj popularne socialne spletne mreže na podelitvi ni bilo, je pa zato Sorkin v svojem zahvalnem govoru opomnil na dejstvo, da ustanovitelj Mark Zuckerberg ni sodeloval pri nastajanju filma. Ga je pa imenoval za izjemnega voditelja in mu pripisal tudi altruizem, ter k temu dodal, da smo mu vsi dolžni vsaj malo hvaležnosti.

Baletka in kralj prepričala
Med igralkami je letos slavila, trenutno najbolj zaželena nosečnica, Natalie Portman, ki so ji očitno meseci težaške baletne vadbe v kombinaciji s temačno vlogo balerine v filmu Black Swan prinesli kar nekaj naklonjenosti. Igralka je med drugim v zahvalnem govoru namignila tudi na svojo nosečnost in pozneje zatrdila, da se počuti dobro, ter da vse poteka zelo mirno in dobro.

Nagrado za najboljšo moško vlogo je prejel Colin Firth. V Kraljevem govoru Britanec igra jecljajočega kralja, ki mora v času druge svetovne vojne svoj narod prepričati, da je zaupanja vreden voditelj. Film je prejel tudi nagrado za najboljši izvirni scenarij. Scenarij za film o očetu Elizabete II., angleškem kralju Juriju VI., ki je moral premagati svojo govorno napako, če je hotel na predvečer druge svetovne vojne z avtoriteto zavladati narodu (na oblast je leta 1936 prišel po nenadni abdikaciji svojega brata), je napisal David Seidler.

Ob Socialnem omrežju je slavila tudi boksarska drama The Fighter, ki je prejela nagrado za igro celotne ekipe, Melissa Leo si je kot trdoživa mati prislužila nagrado za stransko vlogo, ki jo je prejel tudi Christian Bale kot zaradi mamil uničeni boksar.

Christopherju Nolanu se je njegovo desetletno snovanje zapletenega sveta Izvora prav tako obrestovalo. Ameriški kritiki so film na robu resničnosti in sanj, predvsem pa letošnji poletni hit, ki je že takoj navdušil kritike, razglasili za najboljši akcijski film leta. Prav tako pa se že šušlja o morebitni nominaciji Izvora za oskarja. Dobičkonosen Svet igrač 3 je bil imenovan za najboljši animiran film, kot najboljši dokumentarni film pa so kritiki prepoznali film o izobraževanju Waiting for Superman. Častno nagrado sta tokrat prejela Matt Damnon za svoje humanitarno delo in Quentin Tarantino, ki je že na lanski podelitvi slavil s svojimi Neslavnimi barabami. Tokrat pa so kritiki z naklonjenostjo ocenili njegovo prepletanje filma in glasbe.

Morebitne napovedi oskarjev?
Zvezo ameriških in kanadskih filmskih kritikov (BFCA) sestavlja 235 filmskih strokovnjakov, ki zastopajo 199 televizijskih, radijskih in spletnih medijev. Svoje nagrade (Critics' Choice Awards) so letos, le dva dni pred podelitvijo zlatih globusov, podelili že šestnajstič. Oba dogodka številni štejejo kot napovednika in znanilca prihajajočih oskarjev, ki jih bo Akademija letos podeljevala 27. februarja. Lanska zmagovalka Critics Choice Awards Kathryn Bigelow je s svojo vojno dramo The Hurt Locker slavila tudi na oskarjih.