V težko pričakovanem filmu Alica v čudežni deželi se bo 17-letna Alica (vlogo je Burton zaupal 19-letni Avstralki Mii Wasikowski) vrnila v čarobni svet iz svoje otroške dogodivščine, kjer se bo ponovno združila s starimi prijatelji in odkrila svojo usodo: končati grozečo prevlado Rdeče kraljice. Adaptacija klasičnega romana Lewisa Carrolla bo pravzaprav njegova nadgradnja. Foto: Walt Disney Pictures
V težko pričakovanem filmu Alica v čudežni deželi se bo 17-letna Alica (vlogo je Burton zaupal 19-letni Avstralki Mii Wasikowski) vrnila v čarobni svet iz svoje otroške dogodivščine, kjer se bo ponovno združila s starimi prijatelji in odkrila svojo usodo: končati grozečo prevlado Rdeče kraljice. Adaptacija klasičnega romana Lewisa Carrolla bo pravzaprav njegova nadgradnja. Foto: Walt Disney Pictures
Johnny Depp na snemanju The Rum Diary
The Rum Diary je zgodba o ljubezni, izdajstvu in pijanskih ekscesih novinarske redakcije časopisa The Daily News v petdesetih letih 20. stoletja. Čeprav je bil Hunter S. Thompson star le 22 let, ko ga je napisal, roman načenja temo strahu pred staranjem in pešanjem ustvarjalnosti. Kot je bilo v njegovi navadi, je Thompson črpal iz resničnega življenja. Knjiga je izšla šele leta 1998 - Thompson je nad njo obupal, ker jo je zavrnilo sedem urednikov, pa tudi zato, ker se je po vrnitvi iz Srednje Amerike z vsemi močmi vrgel v politiko. Čez vrsto let se je k projektu vrnil, ker 'ima romantično jedro ... no, to in zaradi denarja'.
Robert Downey Jr.
Tonyju Starku (Robert Downey Jr., na sliki) bo v Iron Manu 2 štrene mešal futuristično oboroženi Whiplash (Mickey Rourke), na ženskem delu zasedbe pa se Gwyneth Paltrow pridružuje Scarlett Johansson.
Twilight: Eclipse
Do leta 2012 si lahko najbrž vsako leto obetamo po en film, v katerem si bosta vampirski Edward in Bella koprneče strmela v oči.
Michael Douglas
Michael Douglas je bil za vlogo borznega posrednika, ki kupuje in po delih prodaja velika podjetja ter pri tem služi obscene količine denarja, nagrajen z oskarjem. 'Kosilo je za reve' in podobno - Gordon Gekko s svojimi enovrstičnimi 'slogani' je postal poosebljenje nenadzorovane in nenehno rastoče moči bančnikov v osemdesetih. Ker pa duh časa narekuje, da pohlep ni več 'dober', bo naš antagonist po letih, ki jih je zaradi svojih zločinov iz prejšnjega filma preživel za zapahi, vržen v precej manj stabilni borzni svet tretjega tisočletja. Foto: EPA
The Legion
Kaj se zgodi, ko se Bog naveliča svojih podanikov in jih sklene zbrisati iz obstoja? Nič dobrega, kot bomo videli v filmu Legion, v katerem Paul Bettany igra nadangela, ki prostovoljno sestopi na Zemljo, da bi pomagal človeštvu.
Brittany Murphy
The Expendables Sylvestra Stallona se je na žalost izkazal za poslednji film 32-letne Brittany Murphy. Foto: EPA
Spopad titanov
Tisti prvi Spopad titanov je navdihnil Perzejev mit. Argoški kralj je svojo hčerko Danajo in njenega sina Perzeja, ki mu je bilo prerokovano, da bo kralja strmoglavil, prepustil smrti na odprtem morju. A ker je imel Perzej mogočnega očeta - to je bil nihče drug kot Zevs -, je bog morja Pozejdon uničil Argos (in tako izpolnil prerokbo), brodolomca pa sta našla zavetje na otoku Seripos. Film se osredotoči predvsem na kasnejše Perzejeve podvige: poteguje se za roko princese Andromede, ki ji grozi, da jo bodo darovali morski pošasti. Pot do cilja je seveda prepredena z ovirami: Perzej mora med drugim ujeti slavnega krilatega konja Pegaza in pokončati Meduzo.
Seks v mestu 2
Sarah Jessica Parker je obljubila, da se bodo v nadaljevanju filma Seks v mestu zgodile 'osupljive stvari'. 'Minili sta dve leti in v dveh letih se lahko zgodijo osupljive stvari - stvari, za katere si ne bi nikoli mislil, da se bodo zgodile,' pove v napovedniku za drugi del Seksa v mestu, ki se je pred kratkim pojavil na spletu.
Robin Hood
Če se je v predzadnjem večjem filmu o lokostrelcu iz Nottinghama, Robin Hood: Princ tatov iz leta 1991 Rihard Levjesrčni v podobi Seana Conneryja pojavil čisto na koncu filma, bo v različici Ridleya Scotta predstavljal izhodišče same pripovedi.

Tudi v letu 2010 očitno ne bo šlo brez obvezne kvote nadaljevanj, adaptacij stripov in priredb uspešnic iz osemdesetih - vedno pa lahko upamo še na kakšnega skritega aduta, ki bo v ospredje prišel v naslednji oskarjevski sezoni, ali neodvisen film, ki bo nepričakovano pometel s festivalsko konkurenco. Sledi dopolnjken seznam izpred nekaj mesecev (po naključnem vrstnem redu):

Alica v čudežni deželi
Za marsikoga morda najtežje pričakovani film leta. Napovednik nam da vedeti, da nas čaka "klasični" burtonovski temni nadrealizem, tokrat še posebej ambiciozno: film bo kombinacija igranih sekvenc, animacije in tehnike stop-motion. V adaptaciji klasičnega romana Lewisa Carrolla nastopata "dežurna" Burtonova igralca, Johnny Depp (kot Mad Hatter oziroma Nori Klobučar) in Helena Bonham-Carter (kot Rdeča kraljica). Glavno vlogo je režiser zaupal (še) neznani 19-letni Avstralki Mii Wasikowski, mnoge puriste pa jezi, da je Burton zavrtel uro in si zamislil od izvirnika deset let starejšo, 17-letno Alico. Prepoznali boste še Anne Hathaway (Bela kraljica), Alana Rickmana, Stephena Fryja, Noaha Taylorja, Christopherja Leeja in Michaela Sheena.
Premiera: 5. marec 2010.

The Rum Diary
Johnny Depp, drugič. Hunter S. Thompson, ki je bil navdušen nad Deppom v Strahu in grozi v Las Vegasu, si je želel videti tudi ekranizacijo romana The Rum Diary z njim na čelu - in drugo leto bi se mu (po več letih zavlačevanj) želja vendarle uresničila. Adaptacijo romana, ki so ga neposredno navdihnile izkušnje zloglasnega "gonzo" novinarja, tokrat iz časov, ko se je kot poročevalec preživljal v Portoriku, je leta 2007 iztirila stavka scenaristov. Scenarij in režija: Bruce Robinson (in ne Benicio Del Toro, kot so trdile prve vesti). Z Deppom se bosta zapijala Aaron Eckhart in Richard Jenkins.
Premiera: marec 2010 (?)

Eclipse
Obsesija z vampirji se očitno še ne bo kmalu polegla. Po Somraku in Mladi luni še tretja iz serije filmskih adaptacij najstniških romanov Stephenie Meyer bo ovekovečila vojno med klanoma vampirjev in volkodlakov, ki ju poosebljata najboljši prijatelj (Jacob alias Taylor Lautner) in velika ljubezen (Edward alias Robert Pattinson) naše osrednje junakinje Belle (Kristen Stewart). Čeprav se da precej natančno napovedati, kaj od filma lahko pričakujemo, bodo najstnice v kinodvorane verjetno drle trumoma. Na čelu se je znašel še tretji režiser, David Slade (ker je režiser prejšnjega, Chris Weitz, še garal na Mladi luni, ko se je produkcija že začela).
Premiera: 30. junij 2010

Daybreakers
Ja, še en film o vampirjih - a Daybreakers naj bi bil drugačen, saj izhaja iz najtemnejšega (in ponavadi vedno preprečenega) scenarija drugih vampirskih filmov. Krvosesi so zmagali in zavladali svetu; nekaj ljudi ohranjajo pri življenju samo za hrano. Sledi "anti-Somrak": orgija streljanja in eksplozij, v kateri se na strani človeštva borita Ethan Hawke in odpadnik Willem Dafoe. Predstavljajte si nekakšne križanca med Zelenim soncem (Soylent Green, 1973) in Osmim potnikom.
Premiera: 8. januar 2010.

Wall Street 2: Money Never Sleeps
Michael Douglas
se vrača kot Gordon Gekko (saj se ga spomnite: "Greed is good!", Pohlep je dober), ki je odslužil svojih dvajset let za zapahi; leto 2008 ni ravno idealno za vrnitev na Wall Street, a Gekko sklene preprečiti svetovni finančni zlom (in vsi vemo, kako se to konča). Seveda potrebuje mladega "vajenca", da mu bo (in z njim gledalcu) razlagal svoje mahinacije: Shia LaBeouf se zdi dejansko kot naročen za to vlogo. Zanimivo bo videti, ali bo to, da smo bili zadnja leta vsi prisiljeni spremljati dogajanje na borzi, povečalo zanimanje za film, ali pa se bo izkazalo, da je narod te tematike že sit.
Premiera: 23. april 2010

Inception
Cristopher Nolan, režiser zadnjih dveh Batmanov, Insomnie in Mementa se (začasno?) poslavlja od Gotham Cityja. Znanstvenofantastični triler, postavljen v "arhitekturo duha" (velike korporacije so namreč iznašle tehnologijo, kako določenim ljudem brati misli) spremlja poslovneža (Leonardo DiCaprio), ki ga izsiljuje Saito alias Ken Watanabi, sicer zlikovec iz predzadnjega Batmana. Iz stripovske franšize se v Inception selita še Cillian Murphy in Michael Caine, igralsko zasedbo pa zaokrožijo Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard in Ellen Page.
Premiera: 16. julij 2010

Shutter Island
Leonardo DiCaprio, drugič - in tokrat o fantiču, ki je najstnicam šibil kolena, menda ne bo ne duha ne sluha. Martin Scorsese je gangsterje tokrat pustil na miru in zgodbo postavil v leto 1954, ko dva policista raziskujeta izginotje morilke, ki je pobegnila iz bolnišnice za kriminalno nore na otoku Shutter. Kmalu ugotovita, da sta na sledi zelo zlovešči zaroti ... Igrajo še Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer, Michelle Williams in Max von Sydow.
Premiera: 19. februar 2010.

Robin Hood
Če ima Tim Burton Deppa in Scorsese DiCapria, ima Ridley Scott Russela Crowa: tokrat sodelujeta pri revizionistični različici klasične angleške legende, Robinu Hoodu. Matthew McFadyen bo nottinghamski šerif (prvotne govorice, da bo Crowe igral obe plati medalje, junaka in preganjalca, torej niso resnične), namesto Siene Miller pa bo lepa Marion Cate Blanchett. Scott bo na legendo menda pogledal z drugega zornega kota, skozi oči zloglasnega šerifa Nottinghama, Robinove nemezis iz vseh filmov na to tematiko. Šerif bo tukaj prvič dokaj simpatičen karakter, Robin Hood pa vse prej kot brezmadežen borec za pravico.
Premiera: 14. maj 2010.

Seks v mestu 2
Živina in Carrie sta končno skupaj, kaj torej zdaj? Je čas za otroka? Selitev v London? Skok čez plot? (Vse te teorije že krožijo po spletu.) Čeprav je že prvi del marsikatero oboževalko serije pustil hladno, se je očitno že zaradi oblek vredno vrniti v New York (ker se dekleta spominjajo časa, ko so prišla v veliko jabolko, si je kostumografka Patricia Field lahko dala duška in jih oblačila v najbolj tipično modo osemdesetih, s spranimi kavbojkami, vodnimi trajnami in pajkicami na čelu). Carrie in kolegicam se bodo v epizodnih vlogah pridržile Liza Minnelli, Barbra Streisand, Penelope Cruz in Miley Cyrus. Za ljubiteljice čevljev, nakupovanja, romantičnih nesprazumov, babjega čveka in, seveda, New Yorka.
Premiera: 28. maj 2010.

The Expendables
Kar naj bi bil "najboljši akcijski film osemdesetih" vendarle prihaja ... pa čeprav dvajset let pozneje. Sylvester Stallone je za svoj režijsko-scenaristični pdvig rekrutiral Mickeya Rourka, nekdanje rivale Dolpha Lundgrena, Brucea Willisa in Arnolda Schwarzeneggerja ter njihova naslednika Jeta Lija in Jasona Stathama. Skupaj so odvod plačancev z Misijo: Strmoglaviti diktatorja, ki po "svoji" južnoameriški državi že 20 let seje strah. Poletna testosteronska protiutež Seksu v mestu 2, v kateri ima majhno vlogo tudi pred dnevi tragično umrla Brittany Murphy.
Premiera: 20. avgust 2010

Iron Man 2
Drugi del nestrpno čakamo vsi (razen morda Terenca Howarda, ki je bil iz nadaljevanja "odžagan" ...). Največji akcijski film leta 2008 je uspešno lovil ravnotežje med resnejšim tonom Viteza teme in lahkotnejšimi adaptacijami stripov, kakršna so Fantastični 4. Zlobec Whiplash je primerno izbrani Mickey Rourke, Scarlett Johansson bo obetavno poimenovana Črna vdova, ruska plačana morilka in morda potencialen ljubezenski interes naslovnega junaka. Howardovo vlogo je prevzel Don Cheadle, ki je obenem tudi Iron Manova desna roka, War Machine.
Premiera: 7. maj 2010.

Legion
Osnovna premisa filma je sledeča: Bog (natančneje, krščanski Bog) je negativec. In, ker to pač lahko naredi, sklene pobiti vse do zadnjega Zemljana. Edino "orožje" človeštva pred roji angelov uničevalcev in nekakšno vampirsko kreaturo je padli angel. Napadalci so oboroženi z nekakšnimi buzdovani, klasična odporniška frakcija ljudi, utaborjena v restavraciji, je do zob oborožena s strelnim orožjem. Aha, in natakarica je noseča z Odrešenikom. Vprašanje, kako se bo na tak zaplet odzvala tradicionalno precej konservativno ameriško občinstvo.
Premiera: 22. januar 2010.

Season of the Witch
Nicolas Cage, ki je v zadnjih letih zaradi svoje enodimenzionalne igre in vedno enakih vlog raznih znanstvenikov, ki rešujejo svet, tokrat igra srednjeveškega viteza, ki ujetnico, osumljeno čarovništva (in tega, da je kriva za črno kugo), spremlja na sojenje. Najbrž naslednji v dolgi vrsti Cageovih filmov, ki bodo ob živce spravljali zgodovinarje.
Premiera: 19. marec 2010

The Wolfman
Dolgo odlagana renovacija klasike, ki je (skupaj z Draculo in Frankensteinom) na začetku štiridesetih pomagala konsolidirati žanr grozljivke. Držimo pesti, da vsega skupaj ne bodo preobložili s posebnimi učinki. CV režiserja Joeja Johnstona (posebni učinki za Vojno zvezd in Indiano Jonesa) se zdi prepričljiv, Benicio del Toro v glavni vlogi pa dobra izbira; ob njem nastopita še Emily Blunt in Anthony Hopkins.
Premiera: 10. februar 2010.

Shrek Forever After
Veliki zeleni robavs bo pravljično trojico filmov nadgradil s četrtim (in morda petim) delom zgodbe, ki parodira "klasične" pravljične like in zaplete. Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz in Antonio Banderas se vračajo, v "gostujočih vlogah" pa še Eric Idle, Paul McCartney, Larry King in drugi. Ustvarjalci Shreka očitno računajo, da so grdobčevi oboževalci že dovolj stari, da jim ta imena kaj pomenijo. Glede na to, da je bil tretji del skoraj preobložen s popkulturnimi referencami, se morda lahko nadejamo vrnitve k bolj "klasični" formi.
Premiera: 26. julij 2009.

The Green Hornet
Novo leto, nove stripovske adaptacije. Malo manj znani Green Hornet je bil v tridesetih letih 20. stoletja eden od večjih borcev proti zločinu; najprej se je pojavil na radiu, nato v tedensko svežih predfilmčkih v kinodvoranah na koncu v tv-nadaljevanki, ki je bila čisto spodobna konkurenca Batmanu in v kateri se je v stranski vlogi kalil mladi Bruce Lee. Filmsko adaptacijo bo režiral Michel Gondry (Večno sonce brezmadežnega uma).
Premiera: 22. december 2010.

Clash of The Titans
Priredba mitološke epopeje iz leta 1981, v kateri sta med drugim nastopila Laurence Olivier in Maggie Smith. Nova zasedba je bolj bondovsko obarvana: ne le, da bomo videli Gemmo Arterton (Strawberry Fields iz Kvantuma sočutja), pridružil se ji bo še nekoč krvave solze prelivajoči Mads Mikkelsen (Le Chiffre iz Casino Royale). Vseeno pa Mads tokrat ne bo glavni zlobnež: Hada, Zevsovega brata in boga podzemlja, bo igral Ralph Fiennes, samega vladarja grškega panteona pa bo igral Liam Neeson. Film režira Francoz Louis Letterier, ki med svoje najvidnejše dosežke zaenkrat šteje Neverjetnega Hulka in Prenašalca 2.
Premiera: 26. marec 2010