Ustanova ne stopa v korak s časom in ne deluje pravilno, menijo na ministrstvu za kulturo. Foto:
Ustanova ne stopa v korak s časom in ne deluje pravilno, menijo na ministrstvu za kulturo. Foto:
Studio Viba filma
Viba film naj bi se preoblikoval v delniško družbo.
Vasko Simoniti
Minister za kulturo naj bi imenoval direktorja in člane nadzornega odbora. Foto: RTV SLO

Predlog zakona je pripravilo ministrstvo za kulturo, ki želi Filmski sklad ukiniti, saj je bil po navedbah direktorja Direktorata za medije na ministrstvu, Igorja Prodnika, zadnja leta neustrezen in neučinkovit. Po zakonu naj bi se vse nepridobitne dejavnosti Filmskega sklada (FS) prenesle na inštitut, ta pa naj bi za opravljanje pridobitnih dejavnosti ustanovil kapitalske družbe, ki bi bile v njegovi lasti. V delniško družbo naj bi se preoblikoval tudi Viba film.

Predlogi do 15. julija
Zakon naj bi začel veljati 1. januarja 2007, do 15. julija pa ministrstvo sprejema predloge in pripombe na zakon, za katerega si njegovi predlagatelji želijo, da bi področje, ki ga obravnava, uskladil z evropskim in notranjim pravnim redom ter povečal konkurenčnost v filmskem oziroma avdiovizualnem sektorju, med pozitivnimi posledicami sprememb pa bi bilo tudi ustvarjanje možnosti za gospodarsko rast in nova delovna mesta. Več pozornosti naj bi namenili tudi strokovnosti in preglednosti finančnega poslovanja.

FS ne stopa v korak s časom
Po drugi strani Prodnik meni, da naloge Filmskega sklada niso usklajene z mednarodnimi dokumenti in ne stopajo v korak s časom, poleg tega so preozko določene. V zadnjih letih se je na Filmskem skladu premalo vlagalo v vzgajanje kakovostnih kadrov in filmskih poklicev, premalo pozornosti so posvečali uvajanju ter razvoju novih tehnik in tehnologij na avdiovizualnem področju, nezadosten pa je bil tudi strokovni pristop k preučevanju filma in filmske produkcije. Kot je dejal direktor Direktorata za medije, je tudi računsko sodišče večkrat ugotovilo, da je poslovanje Filmskega sklada polno nepravilnosti in nedoslednosti.

Kdo bo odgovoren za delovanje?
Strokovna sodelavka na ministrstvu za kulturo Romana Kandič je povedala, da bodo delovanje predlagane ustanove narekovali uprava, direktor, sedemčlanski nadzorni svet in programski svet. V nadzorni svet bo minister za kulturo Vasko Simoniti imenoval člane iz svojega ministrstva, z ministrstva za finance ter iz različnih strokovnih in stanovskih organizacij. Prav tako bo v njegovi domeni imenovanje direktorja, programski svet pa bo opredeljen kot strokovno-posvetovalno telo, ki bo pri delu pomagalo direktorju.

Sredstva tudi od videotek in kinematografov
Sredstva za delovanje se bodo na inštitut stekala iz državnega proračuna, taks za prikazovanje in distribucijo filmskih in avdiovizualnih del, dejavnosti družb, katerih ustanovitelj je inštitut, sponzoriranja ter drugih virov. Takse naj bi inštitutu plačevali vsi, ki dobivajo sredstva od prikazovanja ali prodaje fimov, predvsem kinematografi in videoteke, njihov prispevek pa naj bi znašal dva odstotka od končne uporabe filma, je finančni del delovanja predlaganega inštituta pojasnil sodelavec ministrstva za kulturo Jože Bajuk.