Neločljivi par se je pred štirimi leti izkazal tudi z gangsterskim filmom Dvojna igra, ki je po dolgih letih čakanja - po mnenju nekaterih prav zaradi tega - Scorseseju končno prinesel oskarja. Foto: EPA
Neločljivi par se je pred štirimi leti izkazal tudi z gangsterskim filmom Dvojna igra, ki je po dolgih letih čakanja - po mnenju nekaterih prav zaradi tega - Scorseseju končno prinesel oskarja. Foto: EPA
The Gambler
V izvirnem filmu se kockanju ni mogel odpovedati James Caan, ki se ga spomnimo tudi kot temperamentnega Sonnyja iz gangsterske klasike Boter.

Njuno sodelovanje se je začelo s Tolpami New Yorka, nadaljevalo z Letalcem, Dvojno igro in se za zdaj lani zaokrožilo s psihološkim trilerjem Skrivnostni otok. Če bo igralec sprejel tudi najnovejšo ponudbo, bo pod taktirko priznanega ameriškega filmarja igral še v vlogi hazarderja, ki je sredi 70. let Jamesu Caanu prinesla nominacijo za zlati globus.

Originalni film o v New Yorku živečem učitelju angleščine, ki je zasvojen s kockanjem, je leta 1974 posnel Karel Reisz, scenarij je napisal James Toback in prav slednjega je novica o snemanju nove različice razbesnela. V nos mu gre, ker ga nihče ni obvestil in je moral o tem izvedeti iz občil. "Moral bi čutiti ... kaj? Da gre za poklon delu, ki sem ga pustil za seboj," je pisal na Deadline.com. "Vendar ne občutimo vedno tistega, kar bi morali," je nadaljeval in še naprej kritiziral nevljudnost in nespoštljivost ekipe za novim filmom. Nadvse da je razočaran, pravi, ker ga Irwin Winkler, producent tako izvirnika kot nove različice, ni kontaktiral.
Dvojno hedonistično življenje
Film pripoveduje zgodbo o Axlu Freedu, učitelju angleščine, ki si od matere sposodi 44.000 dolarjev, da bi poplačal dolgove. Priljubljenost med učenci pa mu pride prav, da enega od njih prepriča v goljufanje pri rezultatih košarkarske tekme, s čimer še dodatno 'hrani' svojo zasvojenost.
Čeprav je zgodbo navdihnila kratka zgodba ruskega klasika Dostojevskega, je Toback priznal, da je scenarij delno avtobiografski. "Kockal sem - brezskrbno, obsesivno in skrivoma," je opisal tisti neki delček svojega življenja. "Imel sem bogato, razburljivo dvojno življenje z velikimi dozami seksualnih avantur." Njegovo zgodbo bo sedaj 'na svoj način' povedal William Monahan, ki je med drugim zaslužen za scenarij Dvojne igre, s katero je Scorsese leta 2007 osvojil prvega oskarja za najboljšega režiserja.