Nemški režiser Florian Gallenberger na desni ploska producentom nagrajenega filma John Rabe Janu Mojtu, Benjaminu Herrmannu in Mischi Hofmannu. Foto: Reuters
Nemški režiser Florian Gallenberger na desni ploska producentom nagrajenega filma John Rabe Janu Mojtu, Benjaminu Herrmannu in Mischi Hofmannu. Foto: Reuters
Wolke 9
Film Wolke 9 (Oblak ) je 45-letnemu Andreasu Dresnu prinesel nagrado za najboljšega režiserja. Snemanje filma o razmerju med 70-letno žensko in 80-letnikom je temeljilo na precejšni meri improvizacije, saj so ga snemali brez scenarija.

Film temelji na resnični zgodbi o Nemcu, ki je leta 1937 rešil 200.000 kitajskih civilistov pred pokolom v Nankingu. Zgodba o poslovnežu, ki je znan tudi kot 'kitajski Oskar Schindler', je osvojila lolo za najboljši film, najboljšega igralca (Ulrich Tukur), za najboljšo scenografijo in kostumografijo.

Režiser filma Florian Gallenberger je pred časom izrazil upanje, da bi film na Japonskem
prispeval k zdravi razpravi o pokolu v Nankingu. "Na Japonskem je to zelo občutljiva tema," pravi Gallenberger in dodal, da upa, da film tam ne bo utišan. Strahotni vojni zločini, ki so jih Japonci nad kitajskim prebivalstvom storili leta 1937, sodi med najbolj krvave dogodke japonske invazije. Po kitajskih podatkih je bilo v pokolu pobitih 300.000 ljudi. Vendar ga nekateri japonski politiki in strokovnjaki še danes zanikajo.

Za ljubezen ni nikoli prepozno
Med drugimi nagrajenci večera je bil Andreas Dresen, ki je z romantično komedijo o ljubezenskem življenju med starejšimi občani Wolke 9 (Oblak 9) osvojil lolo za najboljšega režiserja. Najboljša igralka pa je postala Ursula Werner, ki je prav tako prepričala v istem filmu, in sicer za vlogo 70-letnice, ki se spusti v strastno razmerje z 80-letnim moškim.

Med drugimi nagrajenci so ...
37-letni Gallenberger je tako lolo osvojil s svojim drugim filmom, nagrada pa mu je prinesla tudi 500.000 evrov. S filmom John Rabe je uspel premagati konkurenco, v kateri so bili še The Baader-Meinhof Complex, Jericho, že omenjeni Wolke 9, Im Winter ein Jahr in Chiko. Slednji je prejel nagradi za najboljši scenarij in montažo. Im Winter ein Jahr je prejel lolo za najboljšo glasbo, Nordwand pa za kamero in zvok. Največji poraženec večera je bil nemški predstavnik za oskarja, drama The Baader Meinhof Complex, ki je ostal praznih rok.

Podpora za nadaljnje filmske projekte
Prireditev si je prek malih zaslonov ogledalo več kot 1,8 milijona ljudi, kar je nekaj več kot 10 odstotkov gledalcev. Nemška vlada s filmskimi nagradami vsako leto razdeli 2,8 milijona evrov, ki so zamišljeni kot podpora za nadaljnje projekte. Več kot 1.100 članov nemške filmske akademije podeljuje nagrade v 15 kategorijah, lole, nemško različico ameriških oskarjev in britanskih baft, pa podeljujejo že od leta 1951.

M. K.