Ameriški nogomet je najbolj priljubljen šport Američanov. Foto: EPA
Ameriški nogomet je najbolj priljubljen šport Američanov. Foto: EPA
Mark Wahlberg
Postavnega Marka Wahlberga si zlahka predstavljamo tudi v vlogi igralca ameriškega nogometa, in ne le v vlogi ustanovitelja kluba. Foto: EPA
Greg Kinnear in Pierce Brosnan
Greg Kinnear bo igralce povedel do zmag. Foto: Reuters

To je bila namreč pridobitev 'blagoslova' ameriške nogometne lige (NFL), ki se je odločila za sodelovanje pri nastajanju filma o Vinceu Papalu (odigral ga je Mark Wahlberg), možaku, ki se je odločil, da bo kar sam ustanovil nogometno ekipo. V Hollywoodu sicer skoraj vsako leto posnamejo kakšen film o v ZDA najbolj priljubljenem športu, a že od leta 1996, ko so posneli film Jerry Maguire, vodje lige NFL niso hoteli sodelovati s filmskimi ustvarjalci.



NFL-ova dobrohotna sodba o filmu
Direktorica za promocijo in trženje pri ligi NFL, Tracy Perlman, je dolgo 'odsotnost' lige NFL iz filmskih poslov pojasnila s kakovostjo scenarijev. Jerry Maguire je bil namreč po sodbi NFL-ovih mož zadnji film, ki je 'obdeloval' ameriški nogomet in ki je imel "srce in dušo". Očitno to velja tudi za film Invincible (Nepremagljiv), saj drugače NFL ne bi 'blagoslovil' filma. Kmalu bo znano, ali bodo tudi gledalci tako navdušeni nad scenarijem in njegovo izvajanje z besedami in gibi igralcev. Ameriška premiera je predvidena za 25. avgust in že tri dni zatem (po prvem koncu tedna, ko si bo mogoče ogledati film), bo znano, ali bo velik vložek lige NFL v produkcijo prinesel dobiček. NFL namreč družbi Disney ni le prodala pravic za uporabo svojih simbolov; z mastnimi denarji je podmazala tudi oglaševalski stroj, ki že nekaj tednov proizvaja promocijsko gradivo za film.

Pravi ameriški fant
Zgodba filma Invincible pravzaprav spada v učbenik z naslovom Kako postati reinkarnacija mož, ki so postali simbol 'ameriških sanj'? Vince Papale je namreč brezposeln učitelj, ki si vsakdanji kruh služi kot natakar. A tako ne želi preživeti vsega življenja. Zato se odloči za velik podvig. Kar sam ustanovi nogometno moštvo, za katerega upa, da se mu bo uspelo prebiti v prestižno ligo NFL. Uspe mu, pri tem pa mu pomaga tudi trener Dick Vermeil, ki ga je odigral Greg Kinnear.