Pozor: letošnje nominacije za serijo The Bear so za drugo sezono, ki je na spored prišla junija lani, in ne za tretjo, ki je premiero doživela junija letos. Foto: FX
Pozor: letošnje nominacije za serijo The Bear so za drugo sezono, ki je na spored prišla junija lani, in ne za tretjo, ki je premiero doživela junija letos. Foto: FX

Rekord je do današnjega dneva zadnjih 15 let imela NBC-jeva humoristična nanizanka 30 Rock. (Rekord največkrat nominirane serije v dramski kategoriji ostaja nedotaknjen: leta 2016 je HBO-jeva Igra prestolov nabrala kar 32 nominacij.)

V poštev za nominacije so prišle serije, ki jo bile na sporedu med junijem leta 2023 in majem letošnjega leta.

Recenzija aktualne sezone serije The Bear:
Vrnitev serije The Bear: travma vrhunske kulinarike se stopnjuje

Med nominacijami za kulinarični fenomen The Bear so seveda omemba za najboljšo komično serijo (mnogi opozarjajo, da serija v svojem bistvu ni komedija), za najboljšega igralca (Jeremy Allen White) in igralko (Ayo Adebiri). Nominirani sta bili tudi dve vidni gostujoči igralki druge sezone, oskarjevki Jamie Lee Curtis in Olivia Colman, pa tudi Ebon Moss-Bachrach, Lionel Boyce in Liza Colón-Zayas.

Med dramami je odprl prostor za sveže favorite
Z največ nominacijami se bo na letošnjo podelitev emmyjev sicer podala zgodovinska epopeja iz časov fevdalne Japonske, Šogun (Shogun) – nominirana je v kar 25 kategorijah.

Med nominacijami v dramskih kategorijah je bilo precej očitno, da trenutno novih sezon nimajo (ali pa so se že iztekle) najbolj nagrajevane nadaljevanke zadnjih let: Nasledstvo, Beli lotos in Zadnji med nami. Tudi zato je najbrž ponudba mreže FX zavladala v kategorijah, kjer praviloma dominira velikan HBO. Šogun je med drugim nominiran za najboljšo dramsko serijo ter za najboljšo igralko (Anna Sawai) in igralca (Hiroyuki Sanada).

Šogun je televizijska priredba uspešnega zgodovinskega romana Jamesa Clavella iz leta 1975. Foto: FX
Šogun je televizijska priredba uspešnega zgodovinskega romana Jamesa Clavella iz leta 1975. Foto: FX

Dejansko je tekma za najboljšo dramsko serijo postala zanimiva ravno maja letos, ko so ustvarjalci Šoguna napovedali, da bodo – čeprav je zgodba o političnih spletkah na Japonskem 17. stoletja dosegla svoj naravni konec – razmislili o še kakšni sezoni. To pomeni, da je bila kritiško hvaljena serija prestavljena iz kategorije miniserij v bolj prestižen okvirček – med dramske serije, in karte so bile na novo premešane.

Med najboljšimi dramami so še sklepna sezona biografske serije Krona, Amazonova adaptacija videoigre Fallout, zgodovinska drama Pozlačena doba, tretja sezona Jutranjega šova, nova priredba G. & ge. Smith, vohunska drama počasni konji in Netflixov Problem treh teles.

Med miniserijami bo napeto
HBO-ja vseeno ne smemo odpisati; po izteku Nasledstva in v predahu pred novim Belim lotosom stavijo na Deželo teme. Zaključena miniserija je t. i. spin-off franšize Pravi detektiv in je največkrat nominirana v kategorijah miniserij. Med devetnajstimi nominacijami je seveda tudi omemba Jodie Foster, ki je igrala zakrknjeno, odljudno detektivko v najhujši temi aljaške zime. Resen tekmec za Deželo teme je najverjetneje Fargo, ki je nominiran 15-krat in lahko mreži FX, če se vse uskladi, prinese trojno krono v vseh treh glavnih panogah. A tu je še en močan favorit, Netflixova psihološka drama Baby Reindeer, ki se je v zadnjih mesecih izkazala za svojevrsten kulturni fenomen.

Pravemu detektivu, antologijski seriji o brutalnih umorih in ciničnih detektivih, ki jih rešujejo, je novo življenje vdahnila feministična reinterpretacija znane formule; v jedru ostaja pretres družbenih struktur moči in njihove marginalizacije manjšin. Foto: HBO
Pravemu detektivu, antologijski seriji o brutalnih umorih in ciničnih detektivih, ki jih rešujejo, je novo življenje vdahnila feministična reinterpretacija znane formule; v jedru ostaja pretres družbenih struktur moči in njihove marginalizacije manjšin. Foto: HBO

Očitno je ena od rdečih niti letošnjih emmyjevskih nominacij "priznanja za oskarjevce": emmyja za najboljšo stransko vlogo v komični seriji lahko dobi Meryl Streep za Samo umori v stavbi, Robert Downey jr. lahko dobi emmyja za stransko vlogo v seriji The Sympathizer, Gary Oldman pa lahko postane emmyjev nagrajenec po zaslugi dramske serije Počasni konji.

Novica se nadaljuje pod okvirčkom.

Nominacije: drama

Najboljša dramska serija

Krona (The Crown)
Fallout
Pozlačena doba (The Gilded Age)
Jutranji šov (The Morning Age)
G. & Ga. Smith (Mr. & Mrs. Smith)
Shōgun
Počasni konji (Slow Horses)
Problem treh teles (Three Body Problem)

Najboljša igralka v dramski seriji

Anna Sawai, Shōgun
Carrie Coon, Pozlačena doba (The Gilded Age)
Imelda Staunton, Krona (The Crown)
Jennifer Aniston, Jutranji šov (The Morning Show)
Reese Witherspoon, Jutranji šov (The Morning Show)
Maya Erskine, G. in Ga. Smith (Mr. & Mrs. Smith)

Najboljši igralec v dramski seriji

Dominic West, Krona (The Crown)
Donald Glover, G. in ga. Smith (Mr. & Mrs. Smith)
Gary Oldman, Počasni konji (Slow Horses)
Hiroyuki Sanada, Shōgun
Idris Elba, Ugrabitev (Hijack)
Walton Goggins, Fallout

Najboljša igralka v stranski vlogi v dramski seriji

Christine Baranski, Pozlačena doba (The Gilded Age)
Nicole Beharie, Jutranji šov (The Morning Show)
Elizabeth Debicki, Krona (The Crown)
Greta Lee, Jutranji šov (The Morning Show)
Lesley Manville, Krona (The Crown)
Karen Pittman, Jutranji šov (The Morning Show)
Holland Taylor, Jutranji šov (The Morning Show)

Najboljši igralec v stranski vlogi v dramski seriji

Tadanobu Asano, Šogun (Shōgun)
Billy Crudup, Jutranji šov (The Morning Show)
Mark Duplass, Jutranji šov (The Morning Show)
Jon Hamm, Jutranji šov (The Morning Show)
Takehiro Hira, Šogun (Shōgun)
Jack Lowden, Počasni konji (Slow Horses)

Jennifer Aniston je v karieri dobila samo enega emmyja – leta 2002 za Prijatelje. Letos lahko temu doda še kipec za dramsko vlogo. V Jutranjem šovu igra TV-voditeljico, ki se je morala spoprijeti z razkritji spolnega nadlegovanja, ki ga je dolga leta izvajal njen sovoditelj in prijatelj. Foto: AppleTV+
Jennifer Aniston je v karieri dobila samo enega emmyja – leta 2002 za Prijatelje. Letos lahko temu doda še kipec za dramsko vlogo. V Jutranjem šovu igra TV-voditeljico, ki se je morala spoprijeti z razkritji spolnega nadlegovanja, ki ga je dolga leta izvajal njen sovoditelj in prijatelj. Foto: AppleTV+

Nič več spregledana Selena Gomez
Samo umori v stavb
i, komična kriminalka mreže Hulu, ki je vedno nominirana, a le redko nagrajena, je letos presegla samo sebe za 21 nominacijami – več jih imata samo prej omenjena The Bear in Šogun. Steve Martin in Martin Short bosta na septembrski podelitvi tekmeca – oba sta nominirana za najboljšo glavno vlogo – Seleno Gomez pa lahko televizijska Akademija krona za najboljšo igralko v komediji. Selena Gomez je bila v prejšnjih letih že nominirana kot producentka, tokrat pa je dobila tudi prvo igralsko nominacijo.

Vračajo se tudi številni stari znanci televizijskih odličij. Jon Hamm, ki je bil po zaslugi Oglaševalcev v karieri nominiran že 16-krat (zmagal pa je samo enkrat!), gre letos v boj z dvema nominacijama, za svojo vlogo v Fargu in za stransko vlogo v žajfnici Jutranji šov. Njegova soigralka iz Jutranjega šova, Jennifer Aniston, je po številnih napovedih letošnja favoritka za častitljivo lento najboljše igralke v drami.

Štirikratni emmyjevec Tony Shalhoub ima možnost, da svoj izkupiček emmyjev zaokroži na pet: vrnil se je namreč v svojo najprepoznavnejšo vlogo Adriana Monka, in sicer v TV-filmu Mr. Monk’s Last Case: A Monk Movie.

Novica se nadaljuje pod okvirčkom.

Nominacije: komedija

Najboljša komična serija

Abbott Elementary
The Bear
Nikar tako živahno (Curb Your Enthusiasm)
Šale (Hacks)
Samo umori v stavbi (Only Murders in the Building)
Palm Royale
Reservation Dogs
Kaj počnemo v mraku (What we Do in the Shadows)

Najboljši igralec v komični seriji

D'Pharaoh Woon-A-Tai
, Reservation Dogs
Jeremy Allen White
, The Bear
Larry David
, Nikar tako živahno (Curb Your Enthusiasm)
Martin Short
, Samo umori v stavbi (Only Murders in the Building)
Matt Berry
, Kaj počnemo v mraku (What We Do in the Shadows)
Steve Martin
, Samo umori v stavbi (Only Murders in the Building)


Najboljša igralka v komični seriji

Ayo Edebiri
, The Bear
Jean Smart
, Šale (Hacks)
Kristen Wiig
, Palm Royale
Maya Rudolph
, Loot
Quinta Brunson
, Abbott Elementary
Selena Gomez
, Samo umori v stavbi (Only Murders in the Building)

Najboljša igralka v stranski vlogi v komični seriji

Carol Burnett, Palm Royale
Liza Colón-Zayas, The Bear
Hannah Einbinder, Šale (Hacks)
Janelle James, Abbott Elementary
Sheryl Lee Ralph, Abbott Elementary
Meryl Streep, Samo umori v stavbi (Only Murders In The Building)

Najboljši igralec v stranski vlogi v komični seriji

Lionel Boyce, The Bear
Paul W. Downs, Šale (Hacks)
Ebon Moss-Bachrach, The Bear
Paul Rudd, Samo umori v stavbi (Only Murders In The Building)
Tyler James Williams, Abbott Elementary
Bowen Yang, Saturday Night Live

Prve na svojem področju
Kali Reis
iz Pravega detektiva in nedavna letošnja oskarjevska nominiranka Lily Gladstone (kriminalna serija Under the Bridge) sta prav tako pisali zgodovino: postali sta prvi staroselski igralki, nominirani za emmyja. Prav tako je prelomna nominacija za Navo Mau (nominirana je za stransko vlogo v miniseriji Baby Reindeer) – postala je prva transspolna latinskoameriška oseba z emmyjevsko nominacijo. 91-letna Carol Burnett (nominirana za Palm Royale) je najstarejša igralska nominiranka v komični kategoriji v zgodovini emmyjev.

In kdo je bil spregledan?
Zanimivo je tudi, koga so emmyjevske nominacije v celoti spregledale. Popolnoma brez nominacij je denimo ostala kontroverzna, nadrealistična miniserija The Curse, ki je razdelila kritike. Podobno usodo sta doživeli satira Režim s Kate Winslet v glavni vlogi in pa visokoproračunska vojna drama Masters of the Air, ki sicer je dobila tri nominacije, a "samo" v tehničnih kategorijah.

Novica se nadaljuje pod okvirčkom.

Nominacije: miniserije

Najboljša miniserija ali antologijska serija

Baby Reindeer
Fargo
Lekcije iz kemije (Lessons in Chemistry)
Ripley
Pravi detektiv (True Detective)

Najboljša igralka v miniseriji ali antologijski seriji/filmu

Brie Larson, Lekcije iz kemije (Lessons in Chemistry)
Jodie Foster, Pravi detektiv (True Detective)
Juno Temple, Fargo
Naomi Watts, Feud
Sofía Vergara, Griselda

Najboljši igralec v miniseriji ali antologijski seriji/filmu

Andrew Scott, Ripley
Jon Hamm, Fargo
Matt Bomer, Fellow Travelers
Richard Gadd, Baby Reindeer
Tom Hollander, Feud

Najboljša igralka v stranski vlogi v miniseriji

Dakota Fanning, Ripley
Lily Gladstone, Under The Bridge
Jessica Gunning, Baby Reindeer
Aja Naomi King, Lessons In Chemistry
Diane Lane, Feud: Capote vs. The Swans
Nava Mau, Baby Reindeer
Kali Reis, True Detective: Night Country

Najboljši igralec v stranski vlogi v miniseriji

Jonathan Bailey, Fellow Travelers
Robert Downey Jr., The Sympathizer
Tom Goodman-Hill, Baby Reindeer
John Hawkes, True Detective: Night Country
Lamorne Morris, Fargo
Lewis Pullman, Lessons In Chemistry
Treat Williams, Feud: Capote vs. The Swans

Igralca (in tudi sama emmyjeva nagrajenca) Tony Hale in Sheryl Lee Ralph ter predsednik Televizijske akademije Cris Abrego so letošnje nominirance razglasili na prireditvi v kinodvorani El Capitan v Los Angelesu, ki je bila v živo predvajana po spletu.

Nagrajenci bodo znani čez dva meseca
76. podelitev nagrad emmy se bo v Los Angelesu zgodila 15. septembra. Še pred tem bodo 7. in 8. septembra podeljevali emmyje v tehničnih kategorijah. Voditelj podelitve za zdaj še ni bil izbran.

Emmyji vsakih šest mesecev?
Če se vam zdi, da je podelitev emmyjev na sporedu precej pogosto, imate prav: nagrade emmy 2023 so pravzaprav podeljevali šele januarja letos; zamakniti so jih morali zaradi igralske in scenaristične stavke, ki je za več mesecev ustavila industrijo. Na januarski podelitvi so bili glavni zmagovalci ekipe serij Nasledstvo (Succession), The Bear (FX) in Beef (Netflix) – to so bili namreč zmagovalci v kategorijah najboljše dramske in komične serije ter miniserije. Vse tri nadaljevanke so bile nagrajene tudi za scenarije in režijo. (Podelitev, ki jo je v ZDA predvajala televizija Fox, je imela s samo 4,4 milijona gledalcev rekordno nizko gledanost.)