Lady Gaga se je po rdeči preprogi sprehodila v kreaciji modne hiše Dior in z umetnino klobučarja Philipa Treacyja na glavi. Foto: AP
Lady Gaga se je po rdeči preprogi sprehodila v kreaciji modne hiše Dior in z umetnino klobučarja Philipa Treacyja na glavi. Foto: AP

Za zlatega leva se letos v izboru 21 celovečercev poteguje tudi Joker: Norost v dvoje režiserja Todda Phillipsa. Svetovno premiero je film v Benetkah doživel v sredo. Nadaljevanje Jokerja, ki je zlatega leva prejel leta 2019, je po premierni projekciji poželo več kot 12-minutne ovacije in glasne vzklike navdušenja, so poročali tuji mediji.

Lady Gaga:
Lady Gaga: "Vsak dan je bilo treba poiskati resnico določenega prizora, iskrenost v pristopu. Lahko se naučiš odpeti pesem, odplesati plesno točko ... Ampak to potem pred kamero ni vedno najbolj iskreno početje." Foto: Blitz film

Joaquin na čelu franšize?
Joaquin Phoenix, ki je za vlogo v prvem Jokerju dobil oskarja za najboljšo glavno vlogo, je pred premiero novinarjem povedal, da je sanjal, da je nastopal kot Joker, ki piše pesmi, in nato poklical Todda Phillipsa, ker se mu je zdelo, "da bi lahko iz tega kaj nastalo". Sklenila sta, da mora biti film, če se ga že lotita, "enako drzen, nepričakovan in neustrašen" kot prejšnji.

Lahko ponovi uspeh izpred petih let?
Phillips je povedal, da se je z veseljem vrnil v Benetke, a je bil tokrat "ob tem malo bolj nervozen". "V zvezi z drugim filmom je veliko več pričakovanj, zato vsekakor čutim več treme, kot sem jo pri prvem," je dodal. To je najbrž lahko razumeti, če se spomnimo, da je Joker pred petimi leti na Lidu osvojil zlatega leva za najboljši film (potem pa zaslužil milijardo dolarjev v svetovnih kinematografih).

Lady Gaga je na novinarski konferenci izjavila, da ji je bil prvi Joker zelo všeč in jo je globoko ganil. Za soigralca Phoenixa pa je povedala, da je s svojo igro v prvem filmu "standard postavil izjemno visoko".

Lady Gaga, Todd Phillips in Joaquin Phoenix v Benetkah. Foto: AP
Lady Gaga, Todd Phillips in Joaquin Phoenix v Benetkah. Foto: AP
Sorodna novica Joker

V Norosti v dvoje (Joker: Folie à Deux) je Arthur Fleck (Phoenix), malo po dogodkih iz prvega filma, hospitaliziran v psihiatrični ustanovi, kjer čaka na sojenje za svoja dejanja. (V prejšnjem filmu smo videli, kako je v živo v etru ustrelil TV-voditelja Murrayja Franklina (Robert De Niro), zaradi česar je v očeh dela prebivalstva obveljal za junaka.) Nad njim je očarana tudi Harley Quinn (Lady Gaga), ki se zdaj znajde pod okriljem iste bolnišnice. Marginalneža se v hipu zaljubita – in ventil za njuna čustva so tudi pesmi.

Gaga je morala peti manj profesionalno
Tako Phoenix kot Gaga sta pred kamero pela zares, zunaj kadra pa ju je v živo spremljal pianist, ki sta ga dojemala "kot še enega, nevidnega igralca v filmu".

"Zame je bilo pomembno, da se odvadim pevske tehnike, da pozabim na pravilno dihanje in dovolim, da pesem v celoti pride iz mojega lika," je pojasnila Gaga. "Na ta način lahko izrazi to, kar mora povedati."

Strah pred izumetničenostjo
Phoenix sprva sicer ni bil navdušen nad idejo, da bo moral peti. "Del radosti, vsaj zame, je bil v tem, da sem za izhodišče vzel zimzelene skladbe in poskušal ugotoviti, na kakšen način so specifične za te like". S soigralko sta več mesecev vadila tudi plesne koreografije, vključno z valčkom v nevihtnem nalivu. Kljub vsem pripravam pa sta si pustila tudi veliko prostora za improvizacijo. "Res smo uživali v trenutku in v kaotičnosti procesa," je izjavila Gaga. "Vsak dan je bilo treba poiskati resnico določenega prizora, iskrenost v pristopu. Lahko se naučiš odpeti pesem, odplesati plesno točko ... Ampak to potem pred kamero ni vedno najbolj iskreno početje."

Na festivalu, ki je letos natrpan s hollywoodskimi zvezdami – od Angeline Jolie do Georgea Clooneyja in Brada Pitta – je Gaga še vseeno razred zase, tudi zato, ker ima praviloma nepozabna modna oblačila. Foto: AP
Na festivalu, ki je letos natrpan s hollywoodskimi zvezdami – od Angeline Jolie do Georgea Clooneyja in Brada Pitta – je Gaga še vseeno razred zase, tudi zato, ker ima praviloma nepozabna modna oblačila. Foto: AP

Prvi kritiki: film je "dolgočasen", "brez življenja", "ne izkoristi Lady Gaga"
Film ima na agregatni spletni strani Rotten Tomatoes trenutno 61 odstotkov pozitivnih kritik. Tisti recenzenti, ki nad filmom niso bili navdušeni, se večinoma strinjajo, da so glasbene točke neimpresivne, talenti Lady Gaga pa "drastično premalo izkoriščeni". Varietyjev kritik ocenjuje, da je film "precej štorast" in "pretirano previden", kar je morda odziv na kontroverznost prvega dela (nekaterim se je zdelo, da Joker poveličuje nasilje).

Pri IndieWire kritik opaža, da "je Gaga večinoma potisnjena v stran, da lahko namesto tega v nedogled spremljamo prizore sojenja, ki dobesedno ponavljajo dogodke s prvega filma". Film se mu zdi "mučno – morda celo namerno – dolgočasno nadaljevanje, ki naredi vse v svoji moči, da gledalca ne bi zabavalo", prijazne besede pa ni našel niti za glasbene točke.

Joaquin tokrat ne namerava razpravljati o dieti, s katero je za vlogo Jokerja močno shujšal – pred petimi leti je javnost po njegovem mnenju posvetila čisto preveč pozornosti. Foto: AP
Joaquin tokrat ne namerava razpravljati o dieti, s katero je za vlogo Jokerja močno shujšal – pred petimi leti je javnost po njegovem mnenju posvetila čisto preveč pozornosti. Foto: AP

Variety Fair piše, da je film "osupljivo dolgočasen" in "brezciljna proceduralna štrena, za katero se zdi, da prezira svoje občinstvo", obenem pa daje občutek "utesnjenosti", ker se skoraj v celoti odvija v psihiatrični bolnišnici in na sodišču. Phillips iz glasbenih komadov "izžame še zadnjo kapljo življenja", Lady Gaga pa je, in tukaj smo priča že znani pritožbi, "prav žalostno

Foto: AP
Foto: AP

potisnjena ob stran".

Vulture komentira, da film gledalca "kaznuje" in je "skoraj perverzno predan cilju, da bo iz pesmi in plesa odstranil kakršen koli užitek", prisotnost Lady Gaga pa je "zapravljena". Pri IGN so podobnega mnenja, češ da je Joker 2 "ne preveč zanimiva" sodna drama, ki se "vztrajno vrača na znano ozemlje" in je tako "samo podaljšek prvega filma na najbolj razvlečen in dobeseden način", glasbenim elementom filma pa "nikoli ne dovoli, da se razcvetijo".

Vse ni tako črnogledo
The Hollywood Reporter ima o filmu mešane občutke, češ da je "zgodba relativno borna in na trenutke dolgočasna", Gaga pa je "magnetična" in v "nekaj prizorih, ko jo domišljija osvobodi, dvigne cel film s seboj". Kritik se ne strinja z oceno svojih kolegov, da je njenega lika v filmu premalo, češ da bi v nasprotnem primeru "Norost v dvoje postala zgodba o izviru Harley Quinn".

Obstaja tudi manjšina navdušenih kritikov; pri Slashfilm so zapisali, da je pred nami "najboljši stripovski film leta", ki Harley Quinn predstavi "v luči, v kakršni je še nismo videli". The Wrap se strinja, da je film "impresivno čuden", "avtentično rahlo tvegan" in "najbolj zanimiv film o Arhurju Flecku do zdaj". Deadlinov kritik pravi celo, da je film "briljanten".

81. mednarodni filmski festival v Benetkah se bo končal v soboto zvečer s podelitvijo nagrad. Filme, ki se potegujejo za zlatega leva, ocenjuje žirija, ki ji predseduje francoska igralka Isabelle Huppert.