Med napovedanimi novostmi je tudi nova kategorija za najboljši otroški in družinski film. Gre za prvo novo kategorijo, odkar so leta 2020 uvedla kategorijo za najboljšo igralsko zasedbo.

Leta 1947 ustanovljena British Academy of Film and Television Arts (Bafta) nagrade bafta podeljuje od leta 1949, naslednja podelitev bo 16. februarja 2025. Foto: EPA
Leta 1947 ustanovljena British Academy of Film and Television Arts (Bafta) nagrade bafta podeljuje od leta 1949, naslednja podelitev bo 16. februarja 2025. Foto: EPA

Z nagrado v najnovejši kategoriji bodo "počastili najboljše filme, ki nagovarjajo medgeneracijsko občinstvo," in seveda poudarili pomembne stvaritve na tem področju, so sporočili po pisanju spletnega Guardiana.

Dogajanje in snemanje zunaj Velike Britanije
Glede kategorije najboljši britanski film so pri akademiji ob sami napovedi uvedbe novosti poudarili, da je bilo dogajanje v tej kategoriji v preteklih treh letih postavljeno zunaj Velike Britanije.

Slavili so namreč filmi Interesno območje (The Zone of Interest), Duše otoka (The Banshees of Inisherin) in Belfast. Dodali so še, da so bili vsi trije filmi prav tako posneti zunaj Velike Britanije, pri snemanju pa so sodelovale predvsem britanske produkcijske hiše.

Z novostmi tudi konec za nekatere pred štirimi leti uvedene spremembe
Akademija je leta 2020 ob uvedbi nagrade za najboljšo igralsko zasedbo uvedla tudi več drugih sprememb. Odločitev zanje je bila sprejeta na podlagi obsežne notranje revizije kot odziva na odmevno kampanjo, ki jo je sprožilo to, da je bilo tistega leta vseh 20 nominirancev za igralske nagrade belopoltih.

Z napovedanimi spremembami se sicer odpravljajo nekatere tedaj uvedene, kot je na primer opustitev nominacijskih žirij v kategorijah režija in igra. Poznavalci menijo, da so tokratne spremembe odraz občutka, da so ukrepi iz leta 2020 dovolj spremenili kulturo znotraj glasovalne skupnosti in protokole, tako da niso več potrebni.

"Pred štirimi leti smo uvedli najobsežnejši sklop sprememb v zgodovini podeljevanja baft, da bi izenačili konkurenčne pogoje za nadarjene ustvarjalce, ki delujejo na področju filmske umetnosti. Učinek teh sprememb je po štirih letih viden – od tega, da si je več glasovalcev ogledalo več filmov kot kdaj koli prej, do tega, da je bilo v zadnjih štirih letih nominiranih več režiserk kot v 77-letni zgodovini podeljevanja baft," je po pisanju Guardiana dejala predsednica akademije Sara Putt.

Irski igralec Cillian Murphy z bafto za najboljšo glavno vlogo, ki mu jo je na letošnji podelitvi prinesel film Oppenheimer. Foto: EPA
Irski igralec Cillian Murphy z bafto za najboljšo glavno vlogo, ki mu jo je na letošnji podelitvi prinesel film Oppenheimer. Foto: EPA

Predsednica akademije je dodala še, da sestava njihovega članstva zdaj bolj raznoliko in bolje predstavlja nadarjene ljudi v industriji. Kljub temu je poudarila, da je pred njimi še dolga pot. Poslanstvo, ki so ga opredelili v letu 2020, bo še naprej v središču njihovih prizadevanj, da bi nagrade bafta ostale relevantne, spodbujale pozitivne spremembe v industriji ter še naprej podpirale in slavile najboljše na področju filmskega ustvarjanja.

Tudi na letošnjih baftah veliko zmagoslavje Oppenheimerja
Na letošnji podelitvi baft je slavil film o očetu atomske bombe, naslovljen Oppenheimer, britansko-ameriškega režiserja Christopherja Nolana. Skupno je prejel kar sedem baft, ob nagradi za najboljši film, med drugim v kategorijah za najboljšo režijo, najboljšega glavnega igralca in najboljšega stranskega igralca.