Eden izmed obeh prijateljev, ki ju zasuk dogodkov postavi na sovražni strani 'bojne linije', je Marko, ki ga igra Žiga Udir. Foto: Andraž Šumrada/MMC RTV SLO
Eden izmed obeh prijateljev, ki ju zasuk dogodkov postavi na sovražni strani 'bojne linije', je Marko, ki ga igra Žiga Udir. Foto: Andraž Šumrada/MMC RTV SLO
Britev
Film naj bi predvidoma nastajala 33 snemalnih dni. Prve dni se je ekipa mudila na ljubljanski železniški postaji, snemalna pot pa jih bo popeljala tudi drugod po Ljubljani ter vojašnicah Postojna in Bohinjska Bela ter na streliščih Poček in Bloška polica. Foto: Andraž Šumrada/MMC RTV SLO
Osamosvojitvena vojna
Scenarij filma o slovenski osamosvojitveni vojni temelji na romanu Neizstreljeni naboj Damijana Šinigoja iz leta 1994.

O načrtovanem celovečernem filmu ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije se je že veliko pisalo, v tem trenutku pa je filmska ekipa Televizije Slovenije končno povsem poglobljena v prelomni čas pred dvema desetletjema. Pretekli teden je namreč padla prva klapa filma Britev, katerega scenarij temelji na romanu Neizstreljeni naboj avtorja Damijana Šinigoja, ki je zgodbo tudi priredil v scenarij.
Režiser Jure Pervanje bo s svojo ekipo v 33 dneh snemal v Ljubljani in njeni okolici, pa tudi v vojašnicah Postojna in Bohinjska Bela ter na streliščih Poček in Bloška polica, ki bodo idealna kulisa za vojaške spopade.
Film sledi zgodbam dveh slovenskih fantov, ki v skupni enoti JLA služita vojaški rok, nato pa ju nenadoma loči začetek vojne. Sredi ključnih dogodkov se znajdeta na različnih straneh – medtem ko enemu uspe prebegniti na stran slovenskih teritorialcev, ostane drugi v enoti JLA. Prijatelja postaneta tako ob zaostritvi situacije neposredna nasprotnika.
Človeške usode, povezane z osamosvojitveno vojno
V filmu se prepletajo prizori, ki so del dejanskega dogajanja, z doživljajskim svetom junakov filma in z izrisom okolja, v katerem delujeta. Britev je dramatična zgodba o ljudeh, vrženih v usodni zgodovinski čas. Dogodke in človeške usode, povezane z osamosvojitveno vojno, spozna gledalec skozi osebni pogled, film pa spregovori tako o razmerah in okoliščinah dogajanja kot tudi o tragiki vojne.
Po igralsko zasedbo na AGRFT
Zgodba filma je za jedro igralske zasedbe zahtevala mlade igralce, zato so filmarji te zaupali svežim diplomantom in študentom 4. letnika Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. V filmu igrajo Miha Rodman (Borut), Žiga Udir (Marko), Jure Kopušar (Rajc), Blaž Setnikar (Kladu), Vito Weis (Redjepi), Anja Drnovšek (Meta), Grega Čušin (Zastavnik) in Judita Zidar (Markova mama).
Vrnitev 20 let v preteklost
Ekipa sodeluje tudi z vojaškimi kostumografi, saj se v 20. letih niso spremenila le civilna oblačila, ampak tudi vojaške uniforme. Zato je sodelovanje s Slovensko vojsko in MORS ključnega pomena; med drugim so priskrbeli tudi vojaška vozila, orožje in strelivo ter odstopili posebne lokacije. Igralce je bilo seveda treba tudi usposabljati pri osnovnih vojaških znanjih, v katerih so vešči liki zgodbe.
Pri nastajanju filma, ki naj bi luč ugledal ob obletnici dogodkov prihodnje leto, sodelujejo še direktor fotografije Tine Perko, Duško Milavec, ki skrbi za scenografijo, kostumograf Marko Jenko, Marija Kermelj, ki skrbi za masko in direktor filma Janez Pirc.