Saša Tabakovič igra v filmu Vikend v Brightonu 33-letnega Janija, ki se preseli v London, da bi tam zaživel sanjsko življenje, kar pa mu ne uspe. Družini piše lažna pisma o uspešni karieri in sijajni družini, a vse skupaj se ob obisku družine izkaže za laž. Foto: RTV SLO
Saša Tabakovič igra v filmu Vikend v Brightonu 33-letnega Janija, ki se preseli v London, da bi tam zaživel sanjsko življenje, kar pa mu ne uspe. Družini piše lažna pisma o uspešni karieri in sijajni družini, a vse skupaj se ob obisku družine izkaže za laž. Foto: RTV SLO
VIKEND V BRIGHTONU
Vikend v Brightonu je tudi tipično slovenska zgodba o odnosih znotraj Janove družine, o očetu in materi, ki jima življenjske moči usihajo, ter o otrocih, ki tega bremena nočejo sprejeti nase. Foto: RTV SLO
Peter Musevski
Letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Peter Musevski je trenutno zaposlen s snemanjem filma Vrteča Sreča, zgodbo o delavcu Novaku, ki se na prigovarjanje družine odpravi v Ljubljano na priljubljen televizijski kviz. Foto: MMC RTV SLO
Marko skače
Aljoša Ternovšek igra Marka, ki se znajde v absurdni situaciji, saj ne more dobiti nobenega dokumenta, ker ni zapisan v registru. Diplomirani filozof ugotovi, da je živ je, kar pa ne pomeni, da tudi obstaja. Foto: MMC RTV SLO
Osamosvojitvena vojna
Film o slovenski osamosvojitveni vojni z delovnim naslovom Britev bo režiser Jure Pervanje posnel po romanu Neizstreljeni naboj Damijana Šinigoja iz leta 1994.

Oba filma, prvega je posnela Polona Sepe, drugega pa Boris Jurjaševič, si bo mogoče na malih zaslonih ogledati še to jesen. Sveže posnet in čakajoč na obdelavo je film Vikend v Brightonu v režiji Slavka Hrena, kot že rečeno, pa se je mladi režiser Klemen Dvornik julija z ekipo lotil snemanja Vrteča Sreča.
Vrteča Sreča
Gre za komedijo, katere zgodba se odvija v Velenju v 80. letih. Novak, delavec v Gorenju, prejme za zasluge v tovarni barvni televizor, njegovi žena in hči pa se skrivaj prijavita na priljubljeni tv-kviz, ki ga predvajajo na tedaj edini televiziji. Po prvotnem očetovem negodovanju se Novakovi v maskah - kviz bo namreč predvajan na pustno nedeljo – vendarle odpravijo v Ljubljano, vendar pa se njihov podvig zaradi več razlogov bolj kot ne izkaže za polom.
Scenarij sta napisala Jaša in Matjaž Sketelj, pred kamero pa se te dni 'sukajo' Peter Musevski, Jurij Drevenšek, Saša Pavček, Tjaša Hrovat, Janez Škof, Igor Žužek, Uroš Fürst, Jonas Žnidaršič, Zvezdana Mlakar in drugi.
V Veliko Britanijo k sinu na obisk
Vikend v Brightonu, ki ga je po scenariju Evalda Flisarja posnel režiser Slavko Hren, je zgodba o Janu oziroma njegovi družini. 33-letni fant se preselil v Veliko Britanijo, od koder pisari domov o sijajni karieri in uspešnem življenju, ki si ga je ustvaril. A vsa ta pisma so zasnovana na laži, s katero se mora Jan soočiti, ko se njegova družina iz Slovenije vendarle odloči priti na dolgo odlagani obisk. V glavnih vlogah nastopajo Saša Tabakovič, Polona Juh, Mojca Ribič, Boris Juh, Gregor Bakovič in Silva Čušin.
Marko skače, Marko skače …
Septembra lani so v Ljubljani kamere snemale zgodbo o Marku, diplomiranem filozofu, ki najraje na svetu peče piškote. Ker si želi kupiti staro, že leta zaprto slaščičarno, dela kot taksist. Nekega dne ugotovi, da ne more do nobenega dokumenta, ker ni zapisan v registru. Znajde se v absurdni situaciji - živ je, kar pa ne pomeni, da tudi obstaja. V filmu nastopajo Aljoša Ternovšek, Ratko Polič, Iva Kranjc, Vlado Novak, Srđan Grahovac, Dario Varga, Zvezdana Mlakar, Brane Grubar, Peter Musevski in številni drugi. Scenarij filma Marko skače, ki ga je posnel Jurjaševič, je napisal Dušan Milavec.
Kaj se lahko naučimo iz zapisov Aleksandrinke?
Film Pisma iz Egipta pripoveduje o Ireni, kemičarki, ki skuša za doktorsko tezo odkriti novo formulo za ohranjanje črnila na starih dokumentih. Njena strast ohranjanja starih zapisov izvira iz njene želje, da bi ohranila pisma svoje babice, ki jih je pisala, ko je delala kot aleksandrinka. V njenih pismih išče odgovore na vprašanja v zvezi s svojim življenjem. Kljub težavam v zakonu in drugačnem prepričanju njene matere pa verjame, da so se časi spremenili in da je mogoče imeti družino in uspešno kariero hkrati. Pa so se res?
Film je podprl EUROWISTDOM, s katerim Evropska komisija za znanost in tehnologijo podpira teme, ki obravnavajo znanstveno tematiko in problematiko žensk v znanosti. Zahtevali so, da se v scenarij vključi tudi izvirno slovensko znanstveno odkritje, in tako temelji del filma na odkritju formule za ohranjanje črnila na starih dokumentih Jane Kolar. V glavnih vlogah nastopajo Aleksandra Balmazovič, Sebastian Cavazza in Draga Potočnjak.
Filmarji se počasi pripravljajo na zimsko snemanje novih filmskih naslovov. Novembra bodo snemali filma Božična večerja v režiji Boštjana Vrhovca ter decembra film Britev, ki ga bo režiral Jurij Pervanje.
Božična večerja se sprevrže v polom
Miha Mazzini je v scenariju Božična večerja napisal zgodbo o Juliji, ki se ob praznikih vrne v hišo svojih staršev - obisk, ki je sicer poln formalne ljubeznivosti in uglajenosti, a globoko v sebi nosi dobro prikrivano zlaganost. Mama hoče vsemu navkljub uspešno izpeljati božični večer, vendar ga uniči oče, ki v fiktivnem pogovoru 'z ljubeznijo svojega življenja' razkrije svojo in ženino preteklost.
Film o osamosvojitveni vojni Slovenije
Pred iztekom leta se bo začelo snemanje filma Britev o dogodkih pred osamosvojitveno vojno in med njo. TV Slovenija pripravlja film ob 20-letnici osamosvojitvi Slovenije. Scenarist Šinigoj Damijan in režiser Jure Pervanje bosta s preostalo ekipo takratne dogodke predstavila skozi izkušnji dveh slovenskih fantov. Ta služita vojaški rok v enoti JLA, v ključnih dogodkih pa se znajdeta na različnih straneh - enemu uspe prebegniti na stran slovenskih teritorialcev, drugi ostane v enoti JLA. Gre torej za zgodbo dveh prijateljev, ki ju vojna usodno razdruži in postavi na nasprotni si strani. Le prek osebnih usod je včasih mogoče dobro razumeti zgodovino, film pa bo na ta način skušal prikazati objektivne razmere in okoliščine dogajanja kot tudi neizogibno tragiko vojne.