Nič kaj herojska druščina Črnega gada, ki si želi predvsem pobegniti z območja, kjer bi jih lahko dosegli nevarni šrapneli. Foto:
Nič kaj herojska druščina Črnega gada, ki si želi predvsem pobegniti z območja, kjer bi jih lahko dosegli nevarni šrapneli. Foto:
Črni gad
Najbolj posrečene so bile tiste sezone, v katerih je Črni gad spletkaril na britanskem dvoru.

Upam, da vam zgoraj zapisane besede niso vzbudile upanja, da bodo na spored prišla nova nadaljevanja serije, v kateri je blestel Rowan Atkinson. To se namreč ne bo zgodilo. A Črni gad bo vendar znova uganjal neumnosti, saj bo britanska gledališka skupina Follow Spot Theatre dogodivščine Črnega gada prenesla na oder.

Kako pobegniti s fronte?
Med letoma 1983 in 1989 so posneli štiri sezone Črnega gada, najuspešnejša pa je bila prva, ki nas je popeljala na srednjeveški dvor. Kljub temu so se gledališčniki odločili za četrto serijo, ki sta jo scenarista Ben Elton in Richard Curtis naslovila Blackadder Goes Forth (Črni gad gre naprej) in v kateri Črnega gada najdemo na krvavem bojišču prve svetovne vojne. Piše se leto 1917 in kapitan Črni gad želi uspešno izvesti predvsem en podvig, in sicer reševanje lastne glave. Pri projektu se mu pridružita poročnik George in najslabši kuhar na svetu S. Baldrick.

Zaslužka tokrat ne bo
Rowanu Atkinsonu nihče ne more odvzeti naziva enega najboljših britanskih humoristov vseh časov, kljub temu pa je treba priznati, da so k uspehu Črnega gada veliko prispevali tudi drugi igralci. Predvsem Tony Robinson, Tim McInnerny in Hugh Laurie, ki prav tako veljajo za odlične komike. A brez scenaristov tudi tokrat ne bi bilo ničesar. Eden izmed ustanoviteljev gledališke skupine Follow Spot Theatre company John Kitching je moral scenarista prositi za dovoljenje za uprizoritev gledališke različice Črnega gada. Dovoljenje je dobil šele, ko je obljubil, da bodo dobičke od predstave darovali dobrodelni organizaciji Comic Relief, v katero se steka denar, ki ga prinašajo različni zabavni dogodki.

Manj težav kot pridobivanje dovoljenja za uprizoritev Črnega gada je Kitchingu povzročilo nabiranje igralcev za predstavo. Člani gledališke skupine Follow Spot Theatre company so se dobesedno grebli za vloge. Na žalost je bilo vlog premalo za vse, a Kitching zatrjuje, da je izbral najboljše igralce. Še vedno pa težko verjamemo, da bi kdo uspel prekositi Rowana Atkinsona.