Knjigo, v izvirniku naslovljeno Knife: Meditations After an Attempted Murder, je v slovenščino prevedel Samo Kuščer, v svoji zbirki Odkrito pa izdala založba UMco. Foto: AP
Knjigo, v izvirniku naslovljeno Knife: Meditations After an Attempted Murder, je v slovenščino prevedel Samo Kuščer, v svoji zbirki Odkrito pa izdala založba UMco. Foto: AP

Leta 1947 rojenega in ateistično vzgojenega britansko-indijskega Salmana Rushdieja že vse od leta 1988, ko je izšel njegov četrti roman Satanski stihi, preganjajo verski fanatiki.

Sorodna novica Salman Rushdie: Nož

Leta 2022 ga je na literarnem dogodku poskušal umoriti 24-letni napadalec, pri čemer ga je hudo poškodoval (pisatelj je izgubil oko in uporabo ene roke). Precej ironično je, da je bil Rushdie napaden na prireditvi, na kateri naj bi govoril prav o pomenu zagotavljanja varnosti pisateljem. Del občinstva je zato sprva mislil, da gre za poučen prikaz napada na pisatelja.

Posnetki iz osebnega arhiva
V dokumentarcu Nož, ki ga bo režiral Američan Alex Gibney, se bomo lotili teme Rushdiejevega okrevanja "v najširšem pomenu besede", je poročala filmska revija Variety. V film bodo vpleteni tudi posnetki iz osebnega arhiva, ki jih je posnela Rushdiejeva žena, Rachel Eliza Griffith.

Rdeča nit filma bo okrevanje – to je bilo po eni plati telesne narave, po drugi pa duhovne; pisatelj rad pove, da je knjigo Nož "moral napisati, da bi prevzel nadzor nad tem, kar se je zgodilo" in "odgovoril na nasilje z umetnostjo".

Alex Gibney:
Alex Gibney: "Priložnost, da posnamem film o njegovem okrevanju prihaja v kritičnem trenutku. Navdaja me z upanjem." Foto: Reuters

Newyorški dokumentarist Alex Gibney je eno najbolj razvpitih imen svojega žanra; slovi po dokumentarnih filmih, ki brezkompromisno razgaljajo korupcijo in neetične korporativne prakse. Med drugim se je podpisal pod filme o scientologiji (Going Clear), Enronu (Enron: The Smartest Guys in the Room), aferi WikiLeaks (We Steal Secrets), spolnih zlorabah v RKC (Mea maxima culpa: molk v božji hiši) in Elonu Musku (dokumentarec Musk še ni dokončan, a prihaja še letos). Oskarja je dobil za film Taxi to the Dark Side (2007), s katerim je raziskoval umor afganistanskega taksista Dilawarja. Do smrti so ga pretepli ameriški vojaki v letalskem oporišču Bagram, kjer je bil zunajsodno pridržan.

Gesta upanja
Poleg posnetkov, ki jih je naredila Rushdiejeva žena – v času napada sta bila poročena manj kot leto dni – bo Gibney v film vključil tudi odlomke iz pisateljevega opusa, ter citiral fatvo, ki je bila nanj razpisana leta 1989.

"V veselje in čast mi je, da bom posnel film o Salmanu Rushdieju, izjemnem romanopiscu, duhovitem, pronicljivem in odpornem človeku ter enem najpogumnejših branilcev svobode govora na svetu," je v izjavo za javnost zapisal Gibney. "Priložnost, da posnamem film o njegovem okrevanju, prihaja v kritičnem trenutku. Navdaja me z upanjem."

Salman Rushdie je k temu dodal: "Navdušen sem, da Alex sodeluje z nami pri tem filmu. Že dolgo občudujemo njegovo sijajno delo, od Taxi to the Dark Side in Going Clear pa do nedavnega portreta Paula Simona. Ni boljšega človeka za to službo."