Film je natrpan z znanimi obrazi in imeni. Od leve proti desni: Viola Davis, Will Smith, Margot Robbie in Jared Leto. Foto: Reuters
Film je natrpan z znanimi obrazi in imeni. Od leve proti desni: Viola Davis, Will Smith, Margot Robbie in Jared Leto. Foto: Reuters
Odred odpisanih
Največ pompa je bilo pred premiero filma okrog novega Jokerja, ki ga tokrat interpretira oskarjevec Jared Leto. Na koncu se, zanimivo, izkaže, da je njegova vloga precej majhna. Foto: Blitz Film
Čarovnica je največja vloga v filmski karieri Care Delevigne doslej. ravno njen lik je obtežen z največjo mero (podpovprečnih) posebnih učinkov. Foto: Reuters

"Kritiki so bili absolutno grozljivi, res, res grozni. Veste kaj, mislim, da ne marajo filmov o superjunakih," je v sredo na londonski premieri potožila Cara Delevigne, ki v spektaklu igra osrednjo negativko, starodavnega demona Čarovnico. Film na redni spored slovenskih kinematografov prihaja danes, MMC-jevo recenzijo pa boste lahko prebrali že jutri.

Nekdanja manekenka in danes predvsem igralka film brani, češ da morda res ni popoln, da pa je bil posnet za oboževalce. Odred odpisanih je, kot najbrž že veste, prvi del nove franšize o pisani druščini antijunakov, ki so se tako ali drugače znašli za zapahi najtemačnejšega zapora v Gotham Cityju (številne je tja pospravil Batman). Ostrostrelec Deadshot, poblaznela Jokerjeva ljubica Harley Quinn, avstralski ropar Bumerang, pošastni Killer Croc in skrajno vnetljivi El Diablo - Gotham jih namerava uporabiti kot smrtonosno orožje, ki naj bi mesto obvarovali pred napadi različnih nadnaravnih entitet in sil.

Številni recenzenti so si v svojih kritikah dali duška: pisec Vanity Faira je na primer strupeno pripomnil, da je film "preveč zmašen skupaj in pozabljiv, da bi ga človek registiriral kot odvratnega". Na agregatni spletni strani Rotten Tomatoes, ki zbira drugod objavljene recenzije, ima Odred odpisanih pičlih 31 odstotkov pozitivnih vrednotenj.

Nehvaležni položaj uvodnega filma
Will Smith
, ki je, roko na srce, kot Deadshot v resnici ena od svetlih točk filma, je na premieri izrecno pohvalil scenarista in režiserja Davida Ayerja, ki je moral med seboj preplesti in predstaviti zgodbe desetih bolj ali manj neznanih likov, ki šele stopajo v filmsko vesolje superjunakov studia Warner. "Ljudje so imeli določena pričakovanja, ampak jaz se veselim tega, kaj bodo imeli povedati oboževalci," pravi Smith.

Kritiki niso "resnični ljudje"?
Ayer je dodal: "Posnel sem film za resnične ljudi, ki živijo v resničnem svetu. Posnel sem ga za ljudi, ki imajo dejansko radi filme in hodijo v kino." Na Twitterju se je režiser na kritike odzval s citatom mehiškega revolucionarja Emiliana Zapate: Prefiero morir de pie que vivir de rodillas (Raje umrem na nogah kot živim na kolenih).

Skesani pobudnik peticije proti Rotten Tomatoes
Zaradi poplave negativnih recenzij je samo včeraj več kot 17 tisoč ljudi podpisalo spletno peticijo (na platformi Change.org), ki poziva k ukinitvi strani Rotten Tomatoes. Začel jo je 22-letni egiptovski študent Abdulah Saleh, ki se mu zdi, da "obstaja vzorec: Rotten Tomatoes daje slabe ocene filmom z junaki iz vesolja DC Comics". "Peticijo sem sestavil za zabavo, da bi se ljubitelji DC-ja zbrali in imeli kje izraziti svojo jezo. Nisem mislil, da me bodo vzeli tako resno." Pozneje je peticijo sam umaknil, saj je ugotovil, da zgolj "širi sovražni govor in spodbuja prepiranje prek spleta".

Odred odpisanih nadaljuje novo smer, v katero so pri Warner Brothers zasukali svojo legijo superjunakov: že letošnji (prav tako kritiško raztrgani) blockbuster Batman Vs. Superman je pokazal, da so se odločili za resnejše, temnejše dramske filme, ki so veliko manj natrpani s šalami kot konkurenčni Marvelovi spektakli.

Kritike seveda nikoli nimajo odločilne vloge pri gledanosti: analitiki v prvem koncu tedna Odredu odpisanih napovedujejo 125-milijonski zaslužek samo v severnoameriških kinematografih.