Oliver Stone je moral za dovoljenje za snemanje filma o državnem udaru prositi predsednika Chaveza. Foto: EPA
Oliver Stone je moral za dovoljenje za snemanje filma o državnem udaru prositi predsednika Chaveza. Foto: EPA
Hugo Chavez
Hugo Chavez se ne bo pustil zapeljati sladkim besedam ameriških diplomatov. Foto: EPA

Novi Stonov film je napovedal kar politik, ki se bo znašel v središču zgodbe o ameriškem vplivu v svetu ter o vplivu nafte na dogajanje v mednarodni politiki. Predsednik Venezuele Hugo Chavez je tako napovedal razkritje ozadja državnega udara, s katerim je vojska - menda pod vplivom vlade ZDA - skušala leta 2002 z oblasti vreči njegovo vlado.

Predsednikov "žegen"
Preden se je režiser znamenitih filmov Vod smrti in Rojen 4. julija lotil preučevanja skrivnostnih dogodkov, ki so Venezuelo pretresli 12. aprila 2002, je moral za dovoljenje prositi Huga Chaveza. Ta je po posvetovanju z vlado Stonu sporočil, da lahko svojo namero o snemanju filma razglasi že na filmskem festivalu v Cannesu.

Na poziciji blizu osi zla
Hugo Chavez je eden izmed likov, ki jim je vlada predsednika Georgea Busha podelila oznako izjemno negativne osebe. Chavez, ki se lahko pohvali, da stoji na čelu države, ki ima v lasti kar precejšnjo količino nafte, je v očeh Američanov eden izmed zatiralcev demokracije. Hudo pa ni le to, da velika naftna sila noče sodelovati z Američani, ampak tudi to, da se Hugo Chavez "veselo" srečuje s predstavniki držav, ki so na seznamu ameriških sovražnikov zavzele vodilna mesta. Govorimo seveda o Iranu in Kubi.

Huga Chaveza zelo veseli, da se bosta njegove zgodbe lotila dva priznana filmska ustvarjalca. Stonu bo namreč pomagal britanski producent John Daly. Če smo že omenili Stonovo zanimanje za peripetije v Latinski Ameriki, se moramo seveda spomniti njegovega dokumentarnega filma Comandante iz leta 2003. V njem je popisal svoje srečanje s kubanskim voditeljem Fidelom Castrom.