Chris je svojima hčerkama in njunemu skavtskemu odredu pomagal prodajati kekse, da bi lahko punčki
Chris je svojima hčerkama in njunemu skavtskemu odredu pomagal prodajati kekse, da bi lahko punčki "premagali svojo največjo tekmico" iz razreda. Foto: Reuters

Jada bojkotira oskarje ... To je tako, kot da bi jaz bojkotiral Rihannine spodnjice. Pa če nisem bil niti povabljen!

Chris Rock
Sylvester Stallone
"Letos imamo črnega Rockyja. Nekateri filmu rečejo Creed, jaz mu rečem Črni Rocky. To je film, ki se dogaja v svetu, kjer so beli športniki tako dobri kot temnopolti športniki ... torej je znanstvena fantastika. V Vojni zvezd so bolj realistične zadeve od tega!" Foto: Reuters
Leonardo DiCaprio
Oboževalci so se na Leovega oskarja odzvali, kot da je na svetovnem prvenstvu zmagala športna ekipa, za katero navijajo. Foto: Reuters

V uvodnem govoru, ki je bil posejan s pikrimi pripombami na račun rasizma v Hollywoodu, je Rock nastavil ton večera, ki se je vedno znova vračal k vodilni temi rasne politike v zabavni industriji. Po pripombi "V segmentu In memoriam bomo letos kazali samo temnopolte ljudi, ki so jih postrelili policisti," je postalo jasno, da se na račun politične korektnosti ne namerava brzdati.


Rock se je že takoj ob prihodu na oder "mimogrede" predstavil kot voditelj "White People's Choice Awards" in pripomnil, da "če bi bilo treba voditelja tudi nominirati, me zdajle ne bi gledali tukaj."

Prvič za oskarje: šale o linčih in posilstvih?
V nezgrešljivo sarkastičnem tonu se je nato retorično spraševal, zakaj temnopolti ustvarjalci že kdaj prej niso zganjali cirkusa, ko pa preslaba zastopanost njihove skupnosti vendar ne more biti nova težava. "V petdesetih in šestdesetih smo imeli resnične težave, s katerimi smo se morali, ukvarjati," si je odgovoril. "Preveč dela smo imeli s tem, da so nas posiljevali in linčali, da bi nas brigalo, kdo je najboljši direktor fotografije. Ko tvoja babica binglja z veje, te ne zanima, kateri kratki dokumentarni film bo zmagal."

Rdeča nit Rockovega govora se je nadaljevala tudi v kratkih posnetih skečih, ki so bili posejani na različnih točkah triinpolurne prireditve. V parodiji nominirane znanstvene fantastike Marsovec je bil namesto Matta Damona na rdečem planetu na primer ujet Chris. Nasini strokovnjaki so precej hitro ugotovili, da ni vreden precejšnjega kupa "belih dolarjev", da bi ga vrnili na Zemljo.

V spet drugem prispevku je Rock (v smokingu) stal pred kinom v losangeleški četrti Compton, kjer živijo večinoma temnopolti Američani. Ljudi je spraševal, ali so videli filme, kot so Brooklyn, Trumbo in V žarišču, pa so večinoma mislili, da si naslove sproti zmišljuje. So pa vsi videli - in oboževali - (nenominirani) Straight Outta Compton.

Svoje opazke je voditelj uperil tudi v temnopolte zvezdnike, ki so letos glasno napovedovali svoj bojkot podelitve. "Jada bojkotira oskarje ... To je tako, kot da bi jaz bojkotiral Rihannine spodnjice. Pa če nisem bil niti povabljen!"

Vsako leto ima svoj skeč s hrano?
Ravnotežje med politično satiro in "mehkejšim" humorjem je Rock iskal z odgovorom na množično naročanje pic, ki ga je predlani na oskarjih speljala Ellen. Na odre je povabil skavtski odred svojih hčera in jim naročil, naj zbranim milijonarjem prodajajo piškote. Med enimi in drugimi oglasi so zbrale 65 tisoč dolarjev, za kar naj bi imel največje zasluge - tako Rock - "Suge" Knight.

Spodaj si oglejte fotografije nominirancev, nagrajencev in povabljenih zvezdnikov na največji noči Hollywooda.

Jada bojkotira oskarje ... To je tako, kot da bi jaz bojkotiral Rihannine spodnjice. Pa če nisem bil niti povabljen!

Chris Rock