Woody Allen ne skriva navdušenja nad Evropo. Na 'stari Zemlji' bi rad posnel še več filmov, med snemanji pa se v Evropo rad poda tudi s svojo džezovsko zasedbo New Orleans Jazz Band. Tako je storil tudi decembra. Foto: EPA
Woody Allen ne skriva navdušenja nad Evropo. Na 'stari Zemlji' bi rad posnel še več filmov, med snemanji pa se v Evropo rad poda tudi s svojo džezovsko zasedbo New Orleans Jazz Band. Tako je storil tudi decembra. Foto: EPA
Vicky Christina Barcelona
Zadnji film, ki ga je posnel Allen, se dogaja v Barceloni.

Po Londonu, kjer je posnel film Zadnji udarec, in Barceloni, kjer se dogaja njegov zadnji in Slovencem na Liffu predstavljeni film Vicky Christina Barcelona, želi Woody Allen snemati v Parizu. Ideja sicer ni povsem nova in Allen pravi: "Že od nekdaj sem si želel posneti film v Parizu. Scenarij za film, ki bi se dogajal v Parizu, imam že narejen." Film bi tako pravzaprav že moral nastati, vendar pa je snemanje preprečil (ja, ta 'šmentana' reč) denar. Oziroma pomanjkanje denarja. Kot pove Allen, je pred nekaj leti že prišel v Pariz na oglede, nato pa se je izkazalo, da bi bil film preprosto predrag in projekt je bilo treba začasno odpovedati.

Čeprav je v teh časih denarja bistveno manj kot pred nekaj leti, pa Allen zaupa Fortuni in še vedno upa, da bo film mogoče posneti poleti 2011. K sodelovanju želi Allen pritegniti tudi francosko vlado in iz nje 'izžeti' kakšen novec ali dva. Tako se je že srečal s francosko ministrico za kulturo Christine Albanel, ki očitno ni bila a priori proti projektu, saj je Allen, ki se ta čas v Evropi mudi tudi s svojo džezovsko zasedbo, po sestanku dejal, da se bo z ekipo še enkrat vrnil v Pariz in pretehtal možnosti za snemanje filma.

Manj noro trmast kot njegovi junaki
Woody Allen, ki je prvega decembra praznoval 73. rojstni dan, očitno ne namerava z glavo skozi zid. Tako je povsem stoično rekel, da bo, če filma v Parizu vseeno ne bo mogoče posneti, preprosto posnel kakšen drug film, ki se - bolj praktično zanj in bolj prijazno do finančne konstrukcije - dogaja kar v Združenih državah Amerike.

V tem trenutku pa se Allen ukvarja s še enim filmom, katerega glavnina naj bi že bila posneta in katerega premiera je bila napovedana za prve mesece leta 2009. Film naj bi v kino prišel pod naslovom Whatever Works (Kar koli že deluje) in čeprav občinstvu ni bil predstavljen okoli božiča, ima s tem praznikom menda dosti skupnega. Zgodba se namreč vrti okoli mlade ženske (Evan Rachel Wood), poročene z moškim (Larry David), ki menda spominja na Ebenezerja Scrooga, škodoželjnega in skopuškega moža, ki sovraži božič in je glavni junak romana Charlesa Dickensa Božična pesem (Christmas Carol)