Film je med drugim dobil nagrade na festivalih v Marakešu in Solunu. Foto:
Film je med drugim dobil nagrade na festivalih v Marakešu in Solunu. Foto:

Dansko tovorno ladjo MV Rozen nekaj dni po izplutju iz pristanišča ugrabijo somalski pirati in v zameno za izpustitev talcev zahtevajo veliko vsoto denarja. Direktor prevozniškega podjetja Peter Ludvigsen nemudoma poišče pomoč strokovnjaka, vendar kljub njegovim svarilom vztraja, da se bo s pirati pogajal sam. Pirati zahtevajo 15 milijonov dolarjev, Danci jim ponudijo "smešnih" 250.000 tisoč in s tem napovejo dolga in mučna pogajanja. Igra mačke in miši, v kateri je vsak pripravljen čakati tedne, da drugi popusti za par sto tisoč, žrtve te cinične igre pa so ujeti mornarji.

Režiser Tobias Lindholm z Ugrabitvijo dokazuje, da ga upravičeno postavljajo za enega največjih mladih upov danskega filma. Več o filmu si lahko preberete v recenziji MMC-jeve recenzentke Kaje Sajovic, ki si je film ogledala na lanskem Liffu.

Bergmanova fantazija o življenju in smrti
Medtem ko se danski film ukvarja s perečo družbeno tematiko, pa se je švedski cineast Ingmar Bergman v svojem desetem filmu Poletne igre posvetil intimni zgodbi Marie in Henrika.

Marie študira na baletni šoli. Eden njenih največjih občudovalcev je prestrašeni študent Henrik. Med poletnimi počitnicami se srečata na izletu z ladjo, na katerem se hitro zaljubita in skupaj preživita nekaj čarobnih tednov. Nato se zgodi tragedija, Henrik umre v nesreči. Deset let pozneje je Maria slavna primabalerina, ki je kljub mladosti že pri koncu kariere. Na predvečer premiere, na katero se že dolgo pripravlja, po pošti prejme Henrikov dnevnik. Po prepiru s sedanjim fantom, novinarjem Davisom, odpotuje v počitniško hišico in se spominja starih časov s Henrikom. V filmu igrajo Maj-Britt Nilsson, Birger Malmsten, Alf Kjellin.

S Poletnimi igrami se začenja cikel Bergmanovih filmov, v okviru katerega bodo do konca septembra na ogled še Sedmi pečat (9. 9.), Divje jagode (16. 9.), z oskarjem nagrajeni Čez temno ogledalo (23. 9.) in Persona (30. 9.).