Čeprav sta oba zvezdnika stara znanca beneškega festivala, sta se po rdeči preprogi na Lidu skupaj sprehodila samo enkrat. To je bilo leta 2008, za premiero črne komedije bratov Coen Preberi in zažgi. Foto: AP
Čeprav sta oba zvezdnika stara znanca beneškega festivala, sta se po rdeči preprogi na Lidu skupaj sprehodila samo enkrat. To je bilo leta 2008, za premiero črne komedije bratov Coen Preberi in zažgi. Foto: AP

Še pred sprehodom po rdeči preprogi sta zvezdnika na tiskovni konferenci razglabljala o svojem ponovnem sodelovanju, o vzponu pretočnih platform ter o Clooneyevem nedavnem uvodniku v New York Timesu, s katerim je med prvimi javno pozval k umiku Joeja Bidna od predsedniške kandidature.

V Preberi in zažgi sem nenadkriljivo užival v tem, da sem ga lahko ustrelil v glavo, pa sva si rekla, da bova to 15 let pozneje še enkrat poskusila.

George Clooney (o Bradu Pittu)

"Mahinacije, ki so privedle do odstopa Joeja Bidna, bodo pozabljene"
Clooney je priznal, da mu do zdaj še ni bilo treba odgovarjati na vprašanja o daljnosežnem vplivu njegovega članka: "Človek, ki bi mu morali ploskati, je predsednik, ki je naredil najbolj nesebično stvar, kar jih je kdo naredil od Georgea Washingtona naprej. Vse mahinacije, ki so nas spravile do te točke, bodo pozabljene. kar je tudi prav. Kar si je treba zapomniti, je njegova nesebična gesta."

Clooney je na to temo povedal še: "Zelo težko se je odpovedati moči. To vsi vemo. Primere tega smo videli po celem svetu. Da lahko nekdo reče. 'Mislim, da obstaja boljša pot naprej'? To si zasluži vse pohvale."

Večina pogovora se je sicer vrtela okrog drame novega filma Wolfs, akcijske srhljivke "stare šole", ki jo je režiral Jon Watts. Pitt in Clooney v njej igrata volka samotarja, ki delata kot "fikserja", torej operativca, ki pomagata zakriti sledi umazanih poslov vplivnih in premožnih ljudi. Nekega dne se izkaže, da sta bila oba najeta z isto nalogo, ki se vrti okrog okrožne tožilke (igra jo Amy Ryan). Najti bosta morala način, da nekako sodelujeta.

Stara mačka znata še vedno poskrbeti za atrakcijo na rdeči preprogi. Foto: AP
Stara mačka znata še vedno poskrbeti za atrakcijo na rdeči preprogi. Foto: AP

Obljubljali so klasično distribucijo
Film bo v ZDA dobil omejeno kinodistribucijo (dovolj, da se bo kvalificiral za sezono nagrad), 27. spetembra pa prihaja na pretočno platformo Apple TV+. Platforma si je distribucijske pravice priborila po pravcati dražbeni vojni, češ da so si film želele tako druge platforme kot tudi klasični filmski studii.

V zvezi z Wolfs so filmski mediji sicer že leta 2021 pisali o klasični kinodistribuciji (in celo o tem, da sta se oba zvezdnika odpovedala delu honorarja, da bi zagotovila, da film pride na velika platna.) Pred nekaj tedni pa se je izkazalo, da so se načrti spremenili: kinodistribucija bo zelo kratka, pretočna premiera prihaja že en teden po kinopremieri.

George Clooney je potrdil, da sta s Pittom res pristala na nižji honorar v zameno za kinodistribucijo, zato se mu zdi "bedno", da bodo film lahko videli samo v par sto kinodvoranah v ZDA. "To sva si želela, bilo bi nama všeč. Zato sva z Bradom vrnila nekaj denarja," je potrdil, a opozoril, da je nedavno poročilo v New York Timesu za nekaj milijonov prenapihnilo njuna honorarja.

Brad Pitt je prvič na filmski premieri pojavil s svojo novo partnerico, Ines de Ramon. Foto: AP
Brad Pitt je prvič na filmski premieri pojavil s svojo novo partnerico, Ines de Ramon. Foto: AP

Clooney sicer opozarja, da ni kategoričen nasprotnik pretočnih platform, da pa "se vsi še orientiramo v tej revoluciji". Pride do preprek in napak, ampak tudi priložnosti za igralce je precej več, ugotavlja. "Pretočne vsebine naša industrija potrebuje. Koristi pa ji tudi, če so filmi v kinu ... Iščemo načine, nismo še našli idealnega pristopa."

Producent Jeremy Kliner, ki z Bradom Pittom sodeluje že 20 let, pravi, da se za projekte odločata po tem, ali verjameta, da bodo imeli dolgo življenje. Pitt ob tem dodaja: "Mislim, da bomo vedno romantizirali izkušno v kinodvorani, seveda pa sem vesel, da obstajajo platforme ... To je krhko ravnovesje. Se bo že uravnalo."

Čeprav sta oba zvezdnika stara znanca beneškega festivala (Clooney je tukaj med drugim dočakal premiero Težnosti ter drame Lahko noč in srečno, Pitt pa drame Ad Astra in vesterna Jesse James in strahopetni Robert Ford), pa sta se po rdeči preprogi na Lidu skupaj sprehodila samo enkrat. To je bilo leta 2008, za premiero črne komedije bratov Coen Preberi in zažgi.

"V Preberi in zažgi sem nenadkriljivo užival v tem, da sem ga lahko ustrelil v glavo, pa sva si rekla, da bova to 15 let pozneje še enkrat poskusila," je duhovičil Clooney. Izmenjala sta si tudi nekaj bodic na račun starosti in relevantnosti - Clooney je mlajšega kolega zbodel, da je star 74 let in ima srečo, da sploh še lahko dela. (Clooney ima 63 let, Pitt pa 60.)

Osrednja igralska zasedba: George Clooney, Austin Abrams, Amy Ryan in Brad Pitt. Foto: AP
Osrednja igralska zasedba: George Clooney, Austin Abrams, Amy Ryan in Brad Pitt. Foto: AP

Pitt je menda že nekaj časa iskal dovolj dober predlog za film, pri katerem bi s Clooneyem lahko sodelovala - in ideja, da bi igrala "fikserja", ki oba zase mislita, da sta najboljša v poslu, se mu je zdela zabavna. Po toliko letih poznanstva in skupnega dela igralca namreč znata poustvariti naravne, iskrive dialoge. "Z leti je zame res postalo pomembno, da delam z ljudmi, s katerimi rad preživljam čas," je izjavil Pitt. V scenariju menda ni bili določeno, kateri od njiju igra katero vlogo, zato sta v telefonskem pogovoru sama razdelala, kateremu bi bolj ustrezal kateri plačanec.

Napetost v zraku
Pitt je na festival prispel skoraj neposredno po odhodu svoje nekdanje žene, Angeline Jolie, ki je z glavno vlogo v biografski dami o Marii Callas požela naklonjene kritike.

Brad Pitt in Angelina Jolie sta po desetih letih zveze svoj odnos leta 2014 kronala s poroko. Samo dve leti pozneje je Jolie po razvpitem "incidentu na letalu" vložila zahtevek za razvezo, sodnik ju je za samska opredelil leta 2019, ločitev pa zaradi nesoglasij okrog skrbništva in lastništva nekdaj skupne vinarne še do danes ni končana. Pred tremi tedni je sodišče v Los Angelesu odobrilo prošnjo hčerke igralcev Shiloh Nouvel Jolie-Pitt, ki je s polnoletnostjo hotela opustiti priimek Pitt.

George Clooney z ženo Amal, sicer ugledno odvetnico v polju mednarodnih človekovih pravic. Foto: AP
George Clooney z ženo Amal, sicer ugledno odvetnico v polju mednarodnih človekovih pravic. Foto: AP

Režiser Jon Watts, ki si je kariero ustvaril z neodvisnimi produkcijami, do slave pa so ga katapultiurali filmi o Spider-Manu, je filmu Wolfs na pot zapisal, da se po "sedmih letih skakanja z nebotičnikov in stopanja skozi portale v multivesoljih" hoče spustiti nazaj na trdna tla. Na tiskovno konferenco sicer ni mogel priti, ker je po prihodu v Benetke na testiranju za covid dobil pozitiven rezultat. "Priletel je vse do sem in potem dobil covid," je komentiral Clooney. "In zdaj ga bomo dobili vsi."

In kaj pravijo kritiki?
Prvi kritiški odzivi na film so bili večinoma naklonjeni, čeprav se recenzenti dtrinjajo, da se film (pre)močno naslanja na zvezdniško moč svojih dveh glavnih igralcev. "Hej, se spomnite prizorov v Oceanovih 11, kjer sta George Clooney in Brad Pitt za ramo ob rami izgledala kul in počela kul stvari? Novi film Wolfs sklepa, da se spomnite in da hočete vse te trenutke videti še enkrat, ker je to bolj ali manj cel film," so bili sarkastični na portalu The Wrap. BBC v svoji recenziji film opiše kot "neverjetno gledljiv, ampak pozabljiv", Screen Daily pa naslovno dvojico primerja s Paulom Newmanom in Robertom Redfordom ("s ščepcem Lemmona in Matthaua").

Film je po premieri doživel "vljudne" štiriminutne stoječe ovacije. Pri Applu so v začetku tega meseca že napovedali, da je v predprodukciji tudi nadaljevanje, ki ga bo prav tako režiral Watts.