Julian Assange se trenutno na londonskemu sodišču bojuje proti izročitvi Švedski, kjer ga obtožujejo posilstva in spolnega nasilja. Foto: Reuters
Julian Assange se trenutno na londonskemu sodišču bojuje proti izročitvi Švedski, kjer ga obtožujejo posilstva in spolnega nasilja. Foto: Reuters
Steven Spielberg
Ni še znano, ali bo Steven Spielberg poprijel tudi za režijo filma ali bo pri njegovem nastanku sodeloval zgolj kot producent. Foto: EPA
Socialno omrežje
Film o WikiLeaksu naj bi bil zasnovan podobno kot lanska uspešnica Davida Fincherja Socialno omrežje. Foto: Kolosej

Filmske pravice za knjigo WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy, ki sta jo napisala Guardianova novinarja David Leigh in Luke Harding, je odkupil studio DreamWorks, katerega ustanovitelja sta poleg Spielberga še Jeffrey Katzenberg in David Geffen.
Zgodba naj bi bila zastavljena kot nekakšen triler v duhu filmske klasike Vsi predsednikovi možje, slika pa življenje enega najbolj iskanih mož lanskega leta Juliana Assangea, in sicer od otroštva pa vse do stvaritve zloglasne spletne strani leta 2006. Opisuje tudi Assangeevo partnerstvo z Guardianom in decembrsko odkritje več kot 25.000 skrivnih depeš, poroča Guardian.
Woodward in Bernstein srečata Jasona Bourna
"Guardianovo edinstveno sodelovanje z WikiLeaksom je vodilo do tega, kar so nekateri opisali kot največjo novinarska ekskluzivo zadnjih 30 let,"
pojasnjuje odgovorni urednik časopisne hiše Guardian News & Media Alan Rusbridger. Načrtovano filmsko priredbo opisuje z besedami: "Woodward in Bernstein v kombinaciji s Stiegom Larssonomo in še Jasonom Bournom. Temu dodamo še ščepec farse in Juliana Assangea kot očarljivi lik, ki presega protagoniste izpod peres hollywoodskih scenaristov."

Nekaj podobnega Socialnemu omrežju?
Ker so si pri DreamWorks zagotovili tudi filmske pravice za delo Inside WikiLeaks, pod katerega se je podpisal nekdanji Assanageev sodelavec Daniel Domscheit-Berg, so se pojavila ugibanja, da nameravajo posneti triler s precej fikcije, ki bi skrbela za še večjo dramatičnost.
Mike Fleming s strani Deadline Hollywood pričakuje nekaj podobnega Socialnemu omrežju, kjer se Aaron Sorkin ni zgolj naslonil na knjigo Bena Mezricha, ampak tudi pregledal zapisnike pričanja iz tožbe proti Marku Zuckerbergu, da bi se dokopal do različnih sočnih informacij o nastajanju Facebooka.
Obeta se kaj nekaj filmov
Spielbergov projekt je le eden izmed napovedanih filmskih obdelav dogajanja okoli WikiLeaksa. Alex Gibney bo posnel dokumentarni film, biografski film so napovedali tudi pri HBO-ju in BBC-ju. DreamWorksov projekt še vedno nima scenarista, režiserja in zasedbe, morda pa ga čaka celo drugačen konec.