Obtožbe proti Weinsteinu so se začele leta 2017 in sprožile gibanje #JazTudi (#MeToo), ki je razkrilo spolne zlorabe na najvišjih ravneh hollywoodske filmske industrije in širše. Njegov sodni pregon pomeni padec nekdanjega hollywoodskega titana in zmagoslavje gibanja proti spolnemu nadlegovanju. Foto: EPA
Obtožbe proti Weinsteinu so se začele leta 2017 in sprožile gibanje #JazTudi (#MeToo), ki je razkrilo spolne zlorabe na najvišjih ravneh hollywoodske filmske industrije in širše. Njegov sodni pregon pomeni padec nekdanjega hollywoodskega titana in zmagoslavje gibanja proti spolnemu nadlegovanju. Foto: EPA

Harvey Weinstein se spopada z vedno več zdravstvenimi težavami. Potem ko je pretekli mesec prestal nujno operacijo srca, so nekoč enemu najvplivnejših hollywoodskih filmskih producentov diagnosticirali eno od oblik raka na kostnem mozgu. Kot sta poročala NBC News in ABC News, ima 72-letni Weinstein kronično mieloično levkemijo, zdravijo pa ga v zaporu v New Yorku. Novico so objavili mesec dni po tem, ko so Weinsteina obtožili novega spolnega napada.

Sorodna novica Obsodba posilstva Harveyja Weinsteina razveljavljena. "Žrtve bodo morale prestati še eno sojenje."

Weinsteinov pooblaščeni zdravstveni predstavnik v New Yorku Craig Rothfeld diagnoze ni želel komentirati in je za ABC povedal: "Iz spoštovanja do zasebnosti gospoda Weinsteina tega ne bomo več komentirali." Weinsteinova tiskovna predstavnica Juda Engelmayer je za Variety povedala, da je Rothfeld "globoko zgrožen nad ugibanji o zdravstvenem stanju gospoda Weinsteina".

Novembrsko vnovično sojenje pod velikim vprašajem
Weinstein trenutno še vedno prestaja 16-letno zaporno kazen, potem ko so ga v Kaliforniji obsodili zaradi posilstva. Leta 2020 so ga v New Yorku prav tako zaradi posilstva in spolnega napada na igralko ter asistentko produkcije obsodili na 23 let zapora, a je sodišče v New Yorku sodbo razveljavilo zaradi neupravičenega pričanja nekaterih žensk, ki so trdile, da jih je Weinstein spolno napadel.

Sorodna novica Harvey Weinstein se je izrekel za nedolžnega tudi glede nove obtožbe spolnega napada

V sodbi je navedeno, da to pomeni, da so mu sodili na podlagi preteklega vedenja in ne izključno na podlagi kaznivih dejanj, ki jih je bil obtožen. "Dovoljenje nepreverjenih trditev o zgolj slabem vedenju, ki ne osvetljujejo njegove verodostojnosti v povezavi s kazenskimi obtožbami, je zloraba sodne diskrecije," je aprila po poročanju Reutersa zapisala sodnica Jenny Rivera. "Edina rešitev za odpravo teh hudih krivic je novo sojenje," je zapisala Rivera. Vnovično sojenje v zadevi je bilo napovedano za november, čeprav tožilstvo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP meni, da naj bi bilo to nerealno.

Nejasna prihodnost tudi glede nove obtožbe
Nova obtožba, vložena pretekli mesec v New Yorku, obtožuje Weinsteina spolnega napada na žensko v hotelu v središču Manhattna med 29. aprilom in 6. majem 2006. "Po zaslugi te trdožive osebe, ki se je pogumno oglasila, je Harvey Weinstein obtožen dodatnega domnevnega nasilnega spolnega napada," je sporočil okrožni tožilec Alvin Bragg. Identiteta Weinsteinove najnovejše tožnice še ni bila javno razkrita. "Na sojenju bo pripravljena povedati svojo resnico," je dejala njena odvetnica Lindsay Goldbrum.