Iranski režiser Mohamad Rasulof (1972). Foto: EPA
Iranski režiser Mohamad Rasulof (1972). Foto: EPA

Rasoulofa so aretirali julija lani skupaj s kolegom režiserjem Mostafo Al Ahmadom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iranska državna tiskovna agencija IRNA je poročala, da sta bila režiserja pridržana zaradi spletne objave, v kateri sta iranske varnostne sile pozvala, naj nehajo uporabljati orožje, s ključnikom #put_your_gun_down, po majskih protestih v mestu Abadan na jugozahodu Irana, v katerih so izbruhnili spopadi s policijo. Protesti so sledili razburjenju zaradi zrušenja stavbe, med katerim je umrlo 41 ljudi. Poziv proti policijskemu nasilju je po poročanju AP-ja podpisalo najmanj 70 članov iranske filmske skupnosti.

Sorodna novica Iranski filmar Jafar Panahi poskuša še z gladovno stavko doseči, da ga izpustijo iz zapora

Njegova odvetnica Maryam Kianersi, ki je že 11. januarja napovedala dvotedensko prekinitev njegove kazni iz zdravstvenih razlogov, je v soboto za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da je bila njena stranka spet izpuščena. Od začetka januarja je bil namreč že enkrat izpuščen na prostost in nato vnovič pridržan.

Prav tako ni novic o Al Ahmadu
Ni znano, kako dolgo bo Rasoulof tokrat ostal na prostosti. Prav tako ni novic o Al Ahmadu, ki je bil aretiran istočasno kot Rasoulof. Rasoulofa so začasno izpustili le nekaj dni po tem, ko je bil režiser Jafar Panahi izpuščen iz istega zapora. Panahi je bil aretiran nekaj dni za Rasoulofom in Al Ahmadom, potem ko je poizvedoval, kje sta.

Aretacije filmskih ustvarjalcev so se poleti zgodile med zatiranjem disidentstva, česar se je lotil avtoritarni režim Iranske islamske republike, a še pred protesti, zbranimi pod imenom Ženske, življenje, svoboda. Te je 16. septembra lani sprožila smrt 22-letne Mahse Amini v priporu, v katerem je bila zaradi domnevnega kršenja strogih pravil oblačenja za ženske. Med pridržanimi je bila tudi igralka Taraneh Alidoosti, ki je objavila fotografije, na katerih ni nosila naglavne rute. Na začetku januarja so jo nato po skoraj treh tednih izpustili.

Od takrat je bilo aretiranih na tisoče protestnikov, medtem ko je vlada poskušala proteste zadušiti. Pred kratkim so začeli izvajati usmrtitve protestnikov, poroča Variety.

Sorodna novica Jafarja Panahija so po gladovni stavki izpustili na prostost

Tako kot Panahi je tudi Rasoulof že dolgo na udaru iranske vlade, Islamske republike.
V zadnjih 15 letih so ga večkrat aretirali in mu odvzeli potni list zaradi filmov, v katerih je razkrival življenje pod diktaturo. Leta 2017 je s filmom A Man Of Integrity prišel v Cannes in s filmom potoval še po drugih festivalih, nato pa so mu ob vrnitvi iz festivalskega Tellurida septembra istega leta zasegli potni list.

Zgodbe o smrtni kazni v Iranu
Leta 2020 je z omnibusom Zlo ne obstaja zmagal na berlinskem filmskem festivalu. Pod skupnim naslovom je zbral štiri krajše segmente, ki iz različnih zornih kotov pripovedujejo zgodbe o smrtni kazni v Iranu ter o boju za osebno svobodo pod jarmom tiranije. V Iranu je takrat dobil prepoved filmskega ustvarjanja in potovanja iz domovine. Od tedaj ni zapustil Irana, iranske oblasti mu leta 2020 niso dovolile, da bi sprejel nagrado. Njegovega zlatega medveda je tedaj prevzela režiserjeva hči Baran Rasoulof, ki igra v filmu.