Ekipa Petelinjega zajtrka se je konec avgusta predstavljala na festivalu v Sarajevu. Foto: RTV SLO
Ekipa Petelinjega zajtrka se je konec avgusta predstavljala na festivalu v Sarajevu. Foto: RTV SLO
Jas sum od Titov Veles
V Portorož prihaja tudi film Jaz sem iz Titovega velesa.
Maja Weiss
Maja Weiss se bo predstavila z izdelkom Instalacija ljubezni. Foto: RTV SLO

Filmi bodo skupaj s projekti študentov AGRFT-ja razvrščeni v glavni sekciji Uradni program slovenskega filma in Pregledni program, novost pa predstavljata stranski sekciji Evropski dialogi z 18 filmi in Koprodukcijski program. Poleg filmskih projekcij bodo program festivala sestavljale še okrogle mize na temo varstva avtorskih pravic v filmski industriji, scenaristike in filmskega izobraževanja.

Uradno odprtje festivala je 8. oktobra, ko bodo predvajali film Petelinji zajtrk Marka Naberšnika, ki je tudi del uradnega tekmovalnega programa. Poleg tega se letos za nagrade potegujejo še Instalacija ljubezni Maje Weiss, Estrellito - pesem za domov Metoda Pevca, L... kot ljubezen Janje Glogovac (Fabula), Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Đurića, Tea Hanne A. W. Slak in dokumentarec Otroci s petrička Mirana Zupaniča. Med sredjemetražna dela sta uvrščena igrani film Ujeti zajca Luke Gluviča in dokumentarni Človek iz srednjega Paola Rojattija.

Kratki filmi se predstavijo ...
V kategoriji kratkih filmov pa so se v tekmovalni program uvrstili Na sončni strani Alp Janeza Burgerja, Rupa Marka Šantiča, Made in Slovenia Mirana Zupaniča, film RTV Slovenije Vikend paket Borisa Palčiča in V senci v režiji Martina Marzidovška in Mateja Vatovca ter animirani filmi Liebeskrank Špele Čadež, IQ 9.112 Zdravka Barišiča, Ljubezenska znamenja Aleša Žemlje, Lepa nedelja pri sv. Jakobu na Resniku Konija Steinbacherja in Prdci Polone Sepe.

Na festivalu bo na ogled en sam koprodukcijski film, in sicer Jaz sem iz Titovega velesa, ki ga je režirala Teona Strugar Mitevska, ki je na letošnjem festivalu v Sarajevu prejela posebno nagrado žirije, častno nagrado za prispevek na filmskem področju.

Kaj ponuja Pregledni program?
Pregledni program bo postregel z igranim filmom Mokuš Andreja Mlakarja, dokumentarcem Vivat kozina Filipa Robarja Dorina, dokumentarnim filmom Edi Šelhaus, bil sem zraven v režiji Jurija Grudna in igranim Težko je biti fin Srđana Vuletića. Med sredjemetražnimi sta igrana filma Kosilnica Braneta Bitenca in En dan resnice Vinka Möderndorferja ter dokumentarca Kamera tukaj in tudi teče Polone Sepe in Tunel upanja Matjaža Fristavca, od kratkih filmov pa igrani Kaj pa jaz vem Šejle Kamerić in Timurja Makarevića.