Preden se je zapisal igralstvu, se je Tony Burton profesionalno posvečal boksu. Foto: Promocijsko gradivo
Preden se je zapisal igralstvu, se je Tony Burton profesionalno posvečal boksu. Foto: Promocijsko gradivo
Duke je najprej treniral Apolla Creeda, šele nato pod okrilje vzel tudi Rockyja Balboo.
Duke je najprej treniral Apolla Creeda, šele nato je pod okrilje vzel tudi Rockyja Balboo. Foto: Promocijsko gradivo

Vzrok smrti ni znan, po besedah njegove sestre Lorette Kelly pa je bil igralec zadnjega pol leta šibkega zdravja, poroča BBC. Zaradi tega tudi ni uspel videti filma Creed, najnovejšega spin-offa Rockyjeve zgodbe, ki v središče postavlja sina njegovega tekmeca Apolla Creeda. Burtonov lik je bil v resnici najprej Creedov trener, šele zatem je v ring sprejel tudi Balboo.

Ob Sylvestru Stallonu in Michaelu B. Jordanu se v filmu Creed (2015) za hip pojavi tudi Burton, vendar le v sklopu recikliranih posnetkov prejšnjih filmov, ki osvežijo spomin na preteklo zgodbo. Zato pa je kot Duke še enkrat nastopil v šestem nadaljevanju Rocky Balboa, ki ga je leta 2006 posnel sam Stallone.

Zadnja leta umaknjen od kamere
Ob najodmevnejši vlogi se bodo pozorni gledalci Tonyja Burtona spomnili tudi po nastopih v Kubrickovem Izžarevanju (lastnik bencinske črpalke), komediji Stir Crazy, The Toy in akcijskem trilerju Napad na policijsko postajo št. 13. Na malih zaslonih pa je nastopil v serijah Twin Peaks, The A-Team, NYPD Blue in Kojak. Na velikem platnu je nazadnje upodobil Sheriffa Stokerja v komični grozljivki Hack! (2007)

Preden se je posvetil filmski karieri, se je Tony Burton - rodil se je leta 1937 v Flintu v Michiganu - nekaj časa profesionalno ukvarjal z boksom in bil v letih 1955 in 1957 nosilec naslova zlate rokavice Flinta v lahki kategoriji. "Žalostna novica," je tvitnil Burtonov soigralec Carl Weathers. "Počivaj v miru, Tony Burton. Njegova silovitost in talent sta pripomogla k uspehu Rockyjevih filmov."

Z ženo Rae, s katero sta zadnjih trideset let živela v Kaliforniji, sta pred dvema letoma izgubila sina Martina, ki je v starosti 43 let umrl za posledicami srčnega napada.