Michaelu Keatonu, prvemu Batmanu na velikih platnih, je pravzaprav ime Michael Douglas, a si je ime, da ga ne bi zamenjevali s slavnim kolegom, spremenil - menda ga je navdihnila igralka Diane Keaton, s katero pa nista nikakor sorodstveno ali kako drugače povezana, kot mora(ta) pogosto pojasnjevati. Foto:
Michaelu Keatonu, prvemu Batmanu na velikih platnih, je pravzaprav ime Michael Douglas, a si je ime, da ga ne bi zamenjevali s slavnim kolegom, spremenil - menda ga je navdihnila igralka Diane Keaton, s katero pa nista nikakor sorodstveno ali kako drugače povezana, kot mora(ta) pogosto pojasnjevati. Foto:
Batmanova vrnitev (1995)
Valu Kilmerju bolj kot vloge akcijskih junakov ležijo ekscentrični liki, kot se je izkazalo z njegovim ne ravno bleščečim Batmanom.
Batman in Robin (1997)
Tudi hollywoodski očarljivec George Clooney ni uspel prepričati kot netopirski superjunak.
Mnenje o tem, katera je boljša Catwoman - Michelle ali Halle, je precej enotno: prva je tudi v kostumu iz lateksa ohranila eleganco, druga pa je delovala malce - no, precej - ceneno.
Vitez teme (2008)
Leta 2005 je končno prišla odrešitev: Batman v podobi Christiana Balea, ki mu je vloga junaka s temačno stranjo pisana na kožo.
Batman in Joker, zdaj in leta 1989. Pred vlogo krutega zlobneža je Heatha Ledgerja posvaril sam Jack Nicholson. Očitno je vedel, o čem govori, saj se je Ledgerjeva življenjska pot tragično končala prav po snemanju Viteza teme. Menda ne po naključju.

Mož, ki se iz milijonarskega plejboja s pomočjo netopirskega oblačila - netopirjev pa se sam zelo boji - prelevi v superjunaka, ki svet rešuje pred zlom, že desetletja buri duhove med stripovskimi navdušenci, navdihnil pa je že več filmskih ustvarjalcev, ki so njegove dogodivščine prenesli na platno. Zadnja leta Batman navdušuje v podobi odličnega Christiana Balea, ki ga je za nalogo izbral režiser Christopher Nolan, pred njim pa so si v filmih netopirsko ogrinjalo nadeli Michael Keaton, Val Kilmer in George Clooney. Eni bolj, drugi manj uspešno.

Prvi filmski Batman - no, pred tem so že leta 1943 in leta 1966 posneli pilota za tv-seriji v obliki filmov, v katerih sta Batmana igrala Lewis Wilson in Adam West - je prišel leta 1989 izpod režijske taktirke ekscentričnega Tima Burtona. Navdušil je občinstvo po vsem svetu, pa tudi kritike - kar je precejšnja redkost pri fantazijskih akcijskih trilerjih -, dobil je celo oskarja za umetniško režijo. Brucea Waynea je pred slabimi dvemi desetletji prvič upodobil danes 57-letni Michael Keaton, do Balea edini igralec, ki je Batmana odigral dvakrat - leta 1992 je namreč sledila Batmanova vrnitev, še enkrat skupni projekt Burtona in Keatona.

A na začetku nikakor ni kazalo tako dobro ... Oboževalci legendarnega stripovskega junaka so glasno protestirali, ko se je Burton odločil, da bo vlogo dal Keatonu, saj je igralec pred tem užival sloves komika, nikakor pa ne akcijskega junaka. A svojo vlogo je Keaton opravil več kot odlično in obdržal karizmo na platnu kljub Jokerju v podobi velikega Jacka Nicholsona. Kot seksi zvedava novinarka Vicki Vale se je v Burtonovem Batmanu pojavila Kim Basinger. V Batmanovi vrnitvi se je Keatonu pridružila še ena lepotica - Michelle Pfeiffer kot Catwoman, namesto Jokerja pa mu je življenje grenil Pingvin - miniaturni Danny DeVito.

Leta 1995 se je z Batmanom spopadel režiser Joel Schumacher, a kljub zveneči igralski zasedbi precej manj uspešno od Burtona. V filmu Batman za vedno je Wayne postal Val Kilmer, tokrat s kar dvema nasprotnikoma: dvoličnim tožilcem v podobi Tommyja Leeja Jonesa in Ugankarjem, ki ga je upodobil "gumijasti" Jim Carrey. Dr. Chase Meridian, ki je zagledana v Batmana (v Brucea pa malce manj), je bila Nicole Kidman, na prizorišče pa je prišel tudi Robin z angelskim obrazom Chrisa O'Donnella.

Kljub mlačnemu odzivu na prejšnji film so Schumacherju v studiu Warner Brothers leta 1997 še enkrat zaupali Batmana, a Kilmer se je moral posloviti in zamenjal ga je George Clooney, takrat znan predvsem po svoji vlogi v Urgenci. A Clooneyjev nesporni šarm ni mogel preprečiti polomije, za kakršnega velja film Batman in Robin (spet O'Donnell), v katerem se kot hudobec Mr. Freeze pojavi današnji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, kot Poison Ivy pa Uma Thurman. Batman je v tej upodobitvi dobil tudi svojo žensko različicio: Batgirl v podobi seksi Alicie Silverstone, najstniške zvezdnice 90. let.

In ko je kazalo, da stvari ne bi mogle biti še slabše, so leta 2004 posneli polomijo Catwoman, ki je v mnogih zbudila dvom o tem, ali si je Halle Berry v vlogi naslovne junakinje resnično zaslužila tistega oskarja za Bal smrti ...

A na srečo je leto pozneje stvari v svoje roke vzel Christopher Nolan - predtem se je proslavil z nenavadnim Mementom. Odločil se je za "retro" like in za pojasnitev Batmanovih začetkov. Za glavno vlogo je izbral po nenavadnih in skrbno izbranih vlogah znanega Christiana Balea (predtem je z Nolanom sodeloval v Skrivnostni sledi) in nastala je mojstrovina Batman: Na začetku. Poleg Balea so se odlično odrezali tudi Michael Caine (prav tako Nolanov "znanec" iz Skrivnostne sledi) v vlogi Wayneovega butlerja Alfreda, Katie Holmes kot novinarka Rachel Dawes ter Ken Watanabe in Liam Neeson kot zlobca Ra's Al Ghul in Henri Ducard. Kot komisar Jim Gordon je blestel Gary Oldman, Morgan Freeman pa kot upravnik Waynovega podjetja Lucius Fox.

In nato so sledila tri leta napetega čakanja na novega Nolanovega Batmana, Viteza teme, najverjetneje enega izmed izdelkov, ki so dvignili največ prahu v zgodovini filma sploh. Še pred prihodom v kinomatografe se je namreč zgodila tragična smrt novega Jokerja, Heatha Ledgerja, ki je sprožila še večja pričakovanja in nenačrtovan val - predvsem spletne - promocije. Po premieri se je film zavihtel na prvo mesto IMDb-jeve lestvice najboljših filmov vseh časov, navdušil pa je tudi največje skeptike, saj je presegel okvirje fantazijske akcije in se spopadel tudi s temačno notranjostjo moškega, ki se po potrebi prelevi v netopirskega rešitelja sveta.

Čeprav Vitez teme še vedno osvaja kinematografe po svetu, pa je znanih že nekaj podrobnosti o naslednjem Nolanovem Batmanu, ki naj bi ga začeli snemati naslednje leto - za vlogi Ugankarja in Pingvina omenjajo Johnnyja Deppa in Philipa Seymourja Hoffmana. Christian Bale bo tako postal prvi igralec, ki si bo (vsaj) trikrat nadel Batmanovo ogrinjalo ... Kuj železo, dokler je vroče!

A. K.