Bo Winterbottom znova domov odnesel zlatega medveda? Foto: Reuters
Bo Winterbottom znova domov odnesel zlatega medveda? Foto: Reuters
Prizor iz Guantanama
Lahko svet nemo spremlja take prizore? Foto: EPA

Film prikazuje resnično zgodbo o treh britanskih muslimanih, ki so jih v ameriškem zaporu v Guantanamu na Kubi zadrževali dve leti, nato pa jih izpustili brez kakršne koli obtožbe. Dober sprejem filma, ki so ga označili za 'Moorov trenutek Berlinala', pa ga uvršča tudi med favorite za zlatega medveda.

Izbira direktorja festivala
To za Winterbottoma ne bi bila prva nagrada z Berlinala, saj je zlatega medveda prejel že leta 2003 za film In This World o dveh afganistanskih beguncih. Za to, da so politično nabiti film, ki se polemično loteva potez administracije ameriškega presednika Busha, na festivalu prikazali, je 'kriv' direktor Berlinala Dieter Kosslick, ki je film izbral in mu tako omogočil svetovno premiero na priznanem festivalu.

Film ni protiameriški
Po projekciji je Winterbottom pripadnikom sedme sile dejal, da njegov film ni protiameriški. "Poanta filma je spomniti ljudi na to, kako bizarno je, da nekaj takega, kot je Guantanamo, sploh obstaja. Ne želimo reči, da so Američani slabi ... pravimo le, da je to, da Guantanamo obstaja, šokantno in grozno," pojasnjuje Winterbottom.