Kako je potekala obnova ene osrednjih zgodovinskih stavb v Mariboru? Foto: Maribor - Pohorje
Kako je potekala obnova ene osrednjih zgodovinskih stavb v Mariboru? Foto: Maribor - Pohorje

V dvorcu so v 14. stoletju zgradili hišno kapelo, v 16. stoletju pa še dvoriščni trakt, oba sta ohranjena še danes. Dvorana je leta 1785 postala gledališče. Dolga leta je bil dvorec zanemarjen, leta 2009 pa se je skupina arhitektov pod vodstvom Maruše Zorec in Matjaža Bolčine lotila skrbne in spoštljive obnove ter mu vrnila nekdanji sijaj.

Projekt obnove dvorca je bil nagrajen z letošnjo mednarodno nagrado piranesi za najboljše dosežke v slovenski arhitekturi. V dvorcu, ki je v glavnem namenjen likovnim in uprizoritvenim dejavnostim, je danes sedež Zavoda EPK, v katerem potekajo priprave Maribora za vlogo evropske prestolnice kulture leta 2012.

Televizija Slovenija je na 1. programu premierno predvajala dokumentarni feljton Prebujanje spečega dvorca, v katerem so razkrili obnovo ene izmed osrednjih zgodovinskih stavb v Mariboru, znamenitega Naskovega dvorca. Film je nastal v produkciji Mariborske umetniško kulturne iniciative. Avtorica dokumentarnega feljtona o obnovi dvorca je Uja Irgolič.