Projekciji sledita predstavitev filmske ekipe in pogovor z režiserjem Miho Vipotnikom.

Pošvedrani klavir. Foto: Kinodvor
Pošvedrani klavir. Foto: Kinodvor

"Izhodišča za zgodbe so resnična, podprta s pričevanji poznavalcev, vse drugo pa je plod domišljije in ustvarjalnega zanosa avtorjev," so še zapisali. Film je prejel vesno za izvirno glasbo in nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk.

"Radio postane film. Ne igrani, ne dokumentarni, ne animirani film – ampak vse to. V eksperimentalni maniri zložen v povsem samosvojo kompozicijo z vmesnimi poetičnimi prebliski. Inovativen v plastenju fikcije in fakcije, v zapletanju in razpletanju mnogoterih zgodbenih niti, ki se nonšalantno usedajo v različne medijske forme. Sodobno, radovedno, kompleksno in dovršeno delo, ki raziskuje in razširja filmski medij – vizualno, strukturno in vsebinsko. Izbruh ustvarjalnosti. Vorteks skrivnosti. Melodija spominov. Pošvedrani klavir," so v Društvu slovenskih filmskih publicistov in publicistk zapisali v utemeljitvi nagrade za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu Festivala slovenskega filma Portorož (FSF).

Režija, scenarij in montaža so delo Mihe Vipotnika. Poleg njega so montirali še Šarka Likon, Tony Keyrouz in Katka Šedlbauer, direktor fotografije je Rado Likon, avtorji glasbe so Gregor Strniša, Bojan Adamič in Vojko Sfiligoj.

Pošvedrani klavir. Foto: Kinodvor
Pošvedrani klavir. Foto: Kinodvor

Avtor stripa je Ciril Horjak, ki je ustvaril tudi animacijo skupaj še z Ano Čigon in Tonetom Mlakarjem. Zvok je delo Julija Zornika, scenografijo je ustvarila Mateja Medvedič, kostumografijo Tanja Birgmajer, masko Anja Godina. Igrajo pa Ciril Horjak, Janez Škof, Saša Pavček, Gregor Strniša, Manfred Lukas-Luderer, Anja Drnovšek, Igor Štamula in Matija Milčinski. Producent je Igor Pediček iz produkcijske hiše Casablanca, koproducent pa RTV Slovenija.

"Glasba v filmu Pošvedrani klavir je tudi sama pošvedrana, vendar duhovita, kot je duhovit film sam. Prek nje se potopimo v klavir in zgodbe, ki ga ovijajo. Ko avtor v filmu molči, njegova glasba še kako pripoveduje," pa lahko preberemo v utemeljitvi vesne za najboljšo izvirno glasbo na FSF-ju.