Igor Koršič se strinja z ugotovitvami Kosove komisije in opozarja, da je sam v preteklosti opozarjal na podobna dejstva. Foto:
Igor Koršič se strinja z ugotovitvami Kosove komisije in opozarja, da je sam v preteklosti opozarjal na podobna dejstva. Foto:
Komisija je na svoji spletni strani objavila načelno mnenje o ravnanju uradnih oseb Filmskega sklada RS-a pri razdeljevanju sredstev za financiranje projektov iz pristojnosti sklada in pri plačevanju storitev za potrebe sklada. Foto: MMC RTV SLO
Prodnik se sprašuje, kako komisija razpolaga z dokumenti, ki so del sodnih spisov, in zakaj obravnava sodne zadeve ter v njih zavzema stališča, ki so v prid strankam, ki so v tožbah zoper filmski sklad. Foto: RTV SLO
Komisija o korupciji na FS

Na načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije glede ravnanja uradnih oseb na Filmskem skladu RS-a sta se odzvala v. d. direktorja sklada Igor Prodnik in predsednik izvršnega odbora Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Igor Koršič. Njuni mnenji se razhajata; Prodnik meni, da je izdano načelno mnenje komisije nezakonito, Koršič pa se s komisijo strinja.

Prodnik bo vložil tožbo
Po Prodnikovih besedah se komisija ni nikdar oglasila na FS-u, da bi presodila dejstva in videla realno stanje. Poleg tega se, kot pravi Prodnik, komisija ukvarja s konkretnim primerom, vendar sme na podlagi zakona zavzeti le načelna stališča in neobvezne smernice. Ukvarja se tudi z odškodninsko odgovornostjo, kar sme ugotavljati le pristojno sodišče ob upoštevanju vseh predpostavk, prav tako pa so iz mnenja razvidne vse udeležene osebe in čas posameznih dogodkov ter izdaje dokumentov. Komisija prav tako vsebinsko obravnava konkretne upravne zadeve, kar lahko počneta samo pritožbeni upravni organ in upravno sodišče v primeru sproženega upravnega spora.

Prodnik je še posebej poudaril, da glede na to, da mnenje komisije vsebuje tudi prepise navedb iz zasebnih tožb, ki jih stranke vodijo zoper filmski sklad oziroma jih filmski sklad vodi zoper stranke, tako mnenje nikakor ne more biti zgolj načelno in brez vpliva na odločitve pristojnih organov. Prodnik bo zoper nezakonito načelno mnenje oziroma komisijo za preprečevanje korupcije in odgovorno osebo komisije po svojem pooblaščencu sprožil vse pravne postopke.

Koršič pričakuje Simonitijev odziv
Igor Koršič je v svojem odzivu dejal, da navedbe o koruptivnih dejanjih, ki so jih izvajali posamezniki v vodstvu Filmskega sklada RS-a, potrjujejo vse podatke o protizakonitem poslovanju, ki jih je posredoval DSFU na svoji tiskovni konferenci septembra lani. Seveda smo vse podatke posredovali tudi komisiji za preprečevanje korupcije, Računskemu sodišču in ministrstvu za javno upravo.

Predsednik izvršnega odbora Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev je še dodal, da je navedbe o koruptivnih dejanjih sam že nič kolikokrat ponovil v medijih, poleg njega so v javnosti o tem govorili tudi drugi, npr. komisarka za informacijsko družbo Evropske komisije Vivian Reding. Komisija tudi potrjuje mnenje komisije za nadzor proračuna ministrstva za finance, ki je svoje ugotovitve posredovala pred časom, je še zapisal predsednik izvršnega odbora DSFU-ja.

Koršič je še dodal, da z zanimanjem pričakuje odziv ministra Simonitija in drugih odgovornih, a si ne dela utvar. "Verjetno bodo, kot je v njihovi navadi, vse skupaj zanikali, se izgovorili na konspiracijo sovražnikov in nam ponovno sporočili, da je slovenska kinematografija v imenitni formi. Če ob taki filmski politiki običajni instrumenti pravne države ne delujejo, nam ne preostane nič drugega kot tožba na evropskem sodišču in čakanje na volitve," je dejal Koršič.

Komisija o korupciji na FS