Foto: SFC/Janez Stucin
Foto: SFC/Janez Stucin

"Zgodbo Jezdecev lahko osebno doživijo na vseh kontinentih, brez kakršnega koli poznavanja konteksta družbene realnosti regije, kar je zelo pomembno za našo mednarodno žirijo kritikov," še piše žirija.

Svetovno premiero so Jezdeci doživeli na nedavnem filmskem festivalu v Sarajevu. Film prikazuje najboljša prijatelja, ki svoja mopeda predelata v stilu chopperjev in se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sorodna novica Timon Šturbej: Stremim k temu, da se ne bi preveč ponavljal

Na poti se jima pridružita mlada ženska s skrivnostno preteklostjo in star motorist, ki je iskal ljubezen po vsem svetu, a je še ni našel. V skupnih dogodivščinah izzivajo sami sebe in drug drugega, trgajo vezi s starimi pojmovanji in sprejemajo nova. Ob nenadni smrti sopotnika pa je njihovo prijateljstvo na kocki.

Scenarij za film sta napisala režiser in Boris Grgurović, v njem igrajo Timon Šturbej, Petja Labović, Anja Novak in Nikola Kojo. Direktor fotografije je Janez Stucin, montažerja sta Andrej Nagode in Matic Drakulić, scenografka je Iva Rodić, oblikovalka maske Tatjana Lipanović, kostumografka Katarina Zaninović, skladatelj Luca Ciut, oblikovalec zvoka pa Samo Jurca. Film je nastal v produkciji Staragare s koproducenti iz Hrvaške, Srbije, Italije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije.

Miha Černec in Jožko Rutar iz Staregare sta ob nagradi povedala: "Po uspešni mednarodni premieri v Sarajevu in navdušujočih kritikah v mednarodnem tisku sva ponosna na prvo mednarodno nagrado. Verjameva, da bo to še pripomoglo k nadaljnji mednarodni poti filma Jezdeca. V času, ko se zaključujejo dogovori z mednarodnim prodajnim agentom, ki bo skrbel za mednarodno distribucijo filma, nagrada še dodatno povečuje vrednost in potencial filma za evropsko in svetovno občinstvo."

Sorodna novica Avtoportret: 59 sekund z Anjo Novak - Anjuto

Filmski festival Herceg Novi se posveča regionalni in svetovni kinematografiji, še posebej pa odpira prostor avtorjem in avtoricam, ki negujejo izvirno umetniško senzibilnost, pogumen pristop k družbeni stvarnosti, filmskemu jeziku in produkciji. Poudarek festivala je na predstavitvi sklopa sodobnih poetik in izrazov.

Poleg Jezdecev je bila v tekmovalnem programu celovečernih igranih filmov še večkrat nagrajena slovenska manjšinska koprodukcija Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, v tekmovalnem programu kratkih dokumentarnih filmov pa prav tako večkrat nagrajeni animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić.

Štirje filmi so bili tudi v tekmovalnem programu kratkih študentskih filmov, to so In je ostala noč scenarista in režiserja Anžeta Grčarja, Nočko, mami! scenarista in režiserja Aljoše Nikoliča, Soseda scenarista in režiserja Juša Hrastnika ter Rodna gruda scenarista in režiserja Filipa Jembriha. Vsi so nastali pod okriljem Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani.

Festival je potekal med 22. in 28. avgustom.

Več o filmu Jezdeca tudi v okviru oddaje Umetni raj, ki si jo lahko ogledate spodaj.

28. Sarajevski filmski festival