Scenarij za Šanghaj je nastal po knjižnem delu Nedotakljivi Ferija Lainščka. Foto: Uradna stran filma
Scenarij za Šanghaj je nastal po knjižnem delu Nedotakljivi Ferija Lainščka. Foto: Uradna stran filma

Celovečerni film režiserja Marka Naberšnika, ki je nastal po literarni predlogi Ferija Lainščka in v produkciji Arsmedie, si je tako prislužil prvo zlato rolo.

Zlato rolo že od leta 2001 podeljujeta Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej, da organizirano pripomoreta k promociji slovenskega filma in povečata njegovo konkurenčnost v domačih kinodvoranah.

Osma zlata rola za Naberšnika
Priznanje podeljujejo filmom, ki so nastali v slovenski produkciji ali koprodukciji in katerih gledanost v kinematografih preseže 25.000 gledalcev. Naberšnik je sicer že "stari znanec" zlatih rol, saj jih je za svoj celovečerni prvenec Petelinji zajtrk dobil kar sedem.

Film Šanghaj, ki je ob svetovni premieri na 36. festivalu svetovnega filma v Montrealu osvojil nagrado za najboljši scenarij, je tako uspešno začel svoj pohod po slovenskih kinodvoranah, odmeval pa je tudi na tujem.

Prav danes bodo Naberšnikov drugi celovečerec premierno prikazali v Sarajevu, med 1. in 6. novembrom pa bo na ogled v Torontu na filmskem festivalu Diaspora. 15. novembra se bo s filmom Šanghaj odprl letošnji festival evropskega filma Cinedays v Skopju.