V napovedniku med drugim za hip vidimo črno izvedbo klasičnega
V napovedniku med drugim za hip vidimo črno izvedbo klasičnega "modela" jurišnika. Foto: YouTube
Rogue One
Film sicer ni dobil naziva "Epizode" in lastne številke, pač pa ga oglašujejo kot "Star Wars story", zgodbo iz sveta Vojne zvezd. Foto: YouTube

Prvi kratki napovednik je zanimiv pred vsem zato, ker razkriva nove obraze, ki se bodo pridružili bitkam v "galaksiji daleč, daleč stran". Film Rogue One: A Star Wars Story, ki v kinematografe prihaja decembra, spremlja zgodbe "odporniških borcev, ki so združili moči, da bi ukradli načrte za zvezdo smrti," lahko izvemo s spletne strani starwars.com.

V glavni vlogi bomo zdaj spoznali Jyn Erso (igra jo Felicity Jones, ki se je morda spominjate iz Teorije vsega); že v kratkem uvodniku ji zrecitirajo njen dolgi seznam prestopkov in prekrškov. "To je upor, mar ni?" odvrne Jyn. "Upiram se."

Zgodba je postavljena v čas pred izvirno trilogijo Georgea Lucasa, ki se je leta 1977 začela z Epizodo IV, Novim upanjem. Tudi štirideset let pozneje v franšizi ne manjka vseprisotnih jurišnikov, eksplozij in akcijskih prizorov.

V filmu, ki ga režira Gareth Edwards (med drugim je "kriv" za najnovejšo adaptacijo Godzille), bomo med drugim videli oskarjevca Foresta Whitakerja, Madsa Mikkelsena in Mehičana Diega Luno. "Opravka imamo s skupino ljudi, ki nimajo nobenih nadnaravnih sposobnosti, a se povežejo, da bi vlili novo upanje galaksiji," je o filmu lani izjavil Edwards.

Pojasnil je še, da je dogajanje postavljeno v isti svet in kontekst kot prvih sedem epizod, da pa gre kljub temu za "zaključeno zgodbo". "Super je, da nismo k ničemur zavezani in da smemo biti zato malce svobodnejši, malce pogumnejši. In pri LucasFilmu so nas stoodstotno podprli."

Rogue One bo prvi v malem morju filmov, ki jih studio Disney razvija vzporedno z osnovno franšizo Vojna zvezd. Med drugimi naslovi velja še posebej omeniti preddela, povečena Han Solu in Bobbi Fettu.