Tarantino napoveduje, da bo dal film vsaj na začetku nekaj časa predvajati samo v formatu 70-milimetrskega filma. Foto: EPA
Tarantino napoveduje, da bo dal film vsaj na začetku nekaj časa predvajati samo v formatu 70-milimetrskega filma. Foto: EPA

Človek ne bi smel ostati na odru do takrat, ko ga že praktično moledujejo, da se spravi dol.

Quentin Tarantino
Bruce Dern
Načrti za snemanje Tarantinovega prvega projekta po Djangu brez okovov, vesterna The Hateful Eight, so januarja letos nenadoma padli v vodo, ko je Tarantino ogorčeno ugotovil, da je scenarij brez njegovega privoljenja začel krožiti po Hollywoodu in celo končal na eni ali dveh filmu posvečenih spletnih straneh. Nemudoma je objavil, da filma sploh ne bo posnel, s prstom kazal na agenta Brucea Derna in/ali Michaela Madsena ter zaradi sodelovanja pri kršenju avtorskih pravic vložil tožbo proti spletni strani Gawker (sojenje je napovedano za januar naslednjega leta). Zaradi vsega skupaj je bil takrat - po lastnih besedah - zelo, zelo potrt. Foto: Reuters

Med nedavno okroglo mizo o svojem novem vesternu je Tarantino za blog Deadline posvaril, da mu najverjetneje "ne manjka veliko do upokojitve". Ampak kaj bo sploh počel, če se ne bo ukvarjal s filmom, je nato zanimalo igralca Samuela L. Jacksona. "Pisal bom drame in knjige, dostojanstveno vstopil v častitljiva leta," napoveduje režiser. "Človek ne bi smel ostati na odru do takrat, ko ga že praktično moledujejo, da se spravi dol."

"Všeč mi je ideja, da bi ljudi pustil malce lačne po še. Prepričan pa sem, da je režija posel za mladce, in všeč mi je ideja popkovine, ki povezuje moj prvi in zadnji film. Nočem zasmehovati nikogar, ki misli drugače, ampak rad bi se spravil stran, dokler mi še stoji."

Tarantinu je všeč tudi ideja, da bo zapustil okroglo deset filmov. "Po temle mi torej manjkata še dva. Nič ni seveda vklesano v kamen, ampak tak je trenutno načrt. Če pridem do desetega, ga naredim dobro in vsega ne zamočim, to zveni kot prav fin zaključek te stare kariere."

Seveda pa si pušča vrata vsaj za ped priprta: "Če bom kdaj kasneje naletel na dober film, se mu nočem odpovedati samo zato, ker sem rekel, da ne bom več snemal."

Strah je prenagljen
Tarantinove izjave je treba jemati s ščepcem soli: to je ne nazadnje isti človek, ki je imel lani histeričen izpad, ko se je scenarij za The Hateful Eight pojavil na spletu, nato užaljeno razglasil, da filma zdaj ne bo posnel, svoje igralce pa obtožil, da je eden od njih pomagal pri razpečevanju tajnega besedila. Nekaj tednov kasneje si je premislil, film pa po novem prihaja v letu 2015.

Prvi film Tarantinove "deseterice" so bili leta 1992 Stekli psi, njegov (za zdaj) zadnji pa suženjska drama Django brez okovov, ki je lani dobila dva oskarja.

Spet lovci na glave in Divji zahod
The Hateful Eight
je Tarantino postavil v Wyoming, tik po koncu ameriške državljanske vojne. Zaradi snežnega meteža, ki potniške kočije prisili k umiku s kolovozov, se v odročni galanteriji znajde pisana druščina najrazličnejših lopovov. Med njimi sta lovca na glave, ki drug v drugem vidita konkurenco, odpadniški vojak konfederacijske vojske, general in zapornica.

Človek ne bi smel ostati na odru do takrat, ko ga že praktično moledujejo, da se spravi dol.

Quentin Tarantino