Foto:
Foto:
Tajski tempelj
Tajski templji in čudovita narava so odlično ozadje za hollywoodske uspešnice. Foto: EPA
Denzel Washington
Na Tajskem bodo posneli tudi del filma American Gangster z Denzlom v glavni vlogi. Foto: EPA

V začetku naslednjega leta bo zvezdnik Sylvester Stallone nekaj tednov preživel na Tajskem, kjer bodo snemali četrto nadaljevanje prigod slovitega akcijskega junaka z naslovom Rambo IV: In the Serpent's Eye. Večino prizorov za film bodo posneli v tajski prestolnici Bangkok in v razkošnih goratih severnih pokrajinah Chiang Mai in Chiang Rai, je povedal direktor tajskega filmskega urada Wanasiri Morakul. Na Tajskem bodo posneli okoli 70 do 80 odstotkov filma, kar bo državi prineslo več kot štiri milijone evrov zaslužka. V zadnjem nadaljevanju se bo John Rambo iz "pokoja" vrnil na delo v Bangkoku, kjer bo pomagal najti misijonarje, izginule med dobavljanjem življenjskih potrebščin etničnim manjšinam v sosednjem Mjanmaru.

Slabe "hollywoodske" izkušnje tajskih okoljevarstvenikov
Dovoljenje za snemanje so ustvarjalci novega Ramba dobili po tem, ko je član tajskega filmskega sveta prebral scenarij, a Tajce še vedno skrbi, da bo nasilje v filmu slabo prikazalo etnične manjšine na tajsko-mjanmarski meji. Zato so ustvarjalce prosili, da nekatere nasilne prizore malce omilijo. Produkcijska ekipa filma je morala vaščanom in varuhom okolja zagotoviti tudi, da prizori bombardiranja v "Rambovem slogu" ne bodo poškodovali narave, saj imajo Tajci s "Hollywoodčani" slabe izkušnje: med snemanjem filma plaža z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi leta 2000 naj bi namreč ekipa poškodovala tajski narodni park, kar so ustvarjalci filma kasneje zanikali.

Na Tajskem kmalu tudi Denzel
Na Tajsko pa že novembra prihaja tudi oskarjevec Denzel Washington, ki bo v novem filmu American Gangster igral harlemskega preprodajalca heroina Franka Lucasa. Zgodba, ki se odvija v 70. letih prejšnjega stoletja, govori o tihotapljenju mamil v New York v krstah ameriških vojakov, padlih v Vietnamu. Le pet odstotkov prizorov za film bo posnetih na Tajskem (na podobnih prizoriščih kot četrti del Ramba), snemanje bo začasno zaposlilo približno 250 Tajcev, državi pa prineslo 1,3 milijona evrov.

Tajska je očitno postala odlično prizorišče za snemanje filmov, saj so letos tam posneli kar 372 tujih filmov, tv-nadaljevank, oglasov in glasbenih videov, s čimer je država zaslužila 29 milijonov evrov. Med novejše uspešnice, ki so jih delno posneli na Tajskem, spadata tudi Aleksander in tretji del Vojne zvezd.