Uroš Gracar je pri 18 letih posnel svoj prvi celovečerec, v katerem se je ukvarjal z dilemo med pravo in napačno potjo. Na razpotje je postavil pridnega študenta in strastnega športnika, Roka. Foto: Uroš Gracar
Uroš Gracar je pri 18 letih posnel svoj prvi celovečerec, v katerem se je ukvarjal z dilemo med pravo in napačno potjo. Na razpotje je postavil pridnega študenta in strastnega športnika, Roka. Foto: Uroš Gracar
Razpotje
Glavno vlogo Roka, ki se po nesreči znajde na razpotju, igra Tilen Šerbec Turk. Foto: Uroš Gracar
Razpotje
V igralski zasedbi prepoznamo tudi znane obraze - Francija Keka, vsi pa so režiserju olajšali delo in se odpovedali honorarju. Uroš je hvaležen tako staršem kot celotni igralski zasedbi ter drugim, ki so mu pomagali pri uresničitvi filma. Foto: Uroš Gracar

Pravzaprav gre za podobno zgodbo, kot je pred približno šestimi leti spremljala Mitja Okorna pri snemanju filma Tu pa tam. Prav ta film je 18-letnemu srednješolcu Urošu Gracarju med drugim služil kot navdih pri snovanju prvega celovečernega filma, s katerim si je belil glavo tam nekje od 15. leta. Danes ob 20.00 bo njegov prvi film Razpotje končno doživel premiero v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.
Kot je za MMC povedal Uroš, je imel sprva v mislih kratki film, vendar se je odločil za razširitev, saj se mu je zdela zgodba res dobra in tega vredna. K temu je pripomogel tudi uspešen nabor igralske zasedbe, ki sta se ji med drugim priključila tudi Sašo Đukič in Franci Kek. Prvi pogoji za film - na koncu se je ta raztegnil na 65 minut - so bili postavljeni, potrebna je bila še oprema, lokacije za snemanje in seveda veliko dobre volje. To je, kot se pogosto zgodi pri slovenskih prvencih, pokazala že celotna ekipa z igralsko zasedbo, ki se je že na samem začetku odpovedala honorarju.
Denar zagotovili starši, sam in občina
Urošu so na pomoč priskočili tudi starši, ki so mu zagotavljali zlasti potrebna finančna sredstva. Pri teh se je moral znajti tudi sam, pomagala pa mu je tudi novomeška občina. Kot nam je pojasnil, je snemanje stalo približno 7.000 evrov.

Trenutek, ki obrne vse na glavo
Tu so še sponzorji in podjetja, ki so odstopila lokacijo za snemanje, in tako je nastala zgodba o Roku, povsem običajnem marljivem študentu, s katerim pa se je življenjska usoda, kot to rada stori, grdo poigra. Študent prava je namreč priden, strasten športnik. Košarka mu pomeni vse in tudi zaradi tega je prometna nesreča zanj toliko hujši udarec. Zdravniki mu povedo, da je zelo velika verjetnost, da bo vse življenje hrom, šok ob žalostni novici pa ga pahne v svet mamil. Te zahtevajo svoj davek, počasi se zateče h kriminalu, in ko se izkaže, da je prehitro obupal ter da si bo vendarle po nesreči povsem opomogel, je že (pre)globoko zabredel. Izhod iz začaranega kroga pa se mu vse bolj zapira.
Uroš pravi, da je scenarij večkrat spremenil, a od samega začetka ga je zanimalo prav razpotje, stoletja stara dilema med izbiro prave in napačne poti.

Igralska zasedba
V filmu igrajo še Tilen Šerbec Turk, Filip Škoflek, Katja Špoljar, Martin Zajc, Dejan Janc, Mirko Vorkapič in Sara Gorše. Kamero je prispeval snemalec Vid Kek, ekipa pa je film delno posnela v Novem mestu, delno v Ljubljani, kjer pa si režiser tudi obeta morebitno naslednjo premiero. Tudi sicer namerava film predstaviti v vseh večjih mestih, zlasti pa želi z njim nagovoriti srednješolce, ki jim je, pravi, film tudi namenjen.

Načrti za naprej - snemanje spotov
Uroš, pred katerim je maturitetno leto, upa, da ga bo pot peljala naprej na AGRFT, a tudi če mu to ne uspe, te ljubezni ne bo zanemaril. Trenutno se že ukvarja s snemanjem videospotov, med drugim Lucienne Lončina in Vlada Kreslina. Posnel je dva videospota in kratki film Krog, ki je zakrožil že na dveh filmskih festivalih, na ljubljanskem togetherness pa dosegel celo 3. mesto. Posneti pa namerava tudi še dokumentarni film. O čem, pa naj za zdaj ostane skrivnost.