Na mesta odstavljenih članov sedemčlanskega nadzornega sveta je vlada imenovala dramatika Dušana Jovanovića, finančnico Marjetico Mahne in pravnika z ministrstva za kulturo Nikola Todorovića. Foto: MMC RTV SLO
Na mesta odstavljenih članov sedemčlanskega nadzornega sveta je vlada imenovala dramatika Dušana Jovanovića, finančnico Marjetico Mahne in pravnika z ministrstva za kulturo Nikola Todorovića. Foto: MMC RTV SLO
Igor Prodnik
Pred nedavnim je razrešitev Prodnika, Malčiča in Pogačnika od vlade zahtevalo tudi Gospodarsko interesno združenje slovenskih filmskih producentov, ki so med drugim zapisali, da z vsakim dnem odlašanja z udejanjanjem Širčine odločitve povzroča nadaljnja škoda slovenskemu filmu. Foto: MMC RTV SLO

Odločbo je vlada sprejela potem, ko je razrešitev predlagala ministrica za kulturo Majda Širca, nato pa so pred nedavnim takojšnjo razrešitev od vlade zahtevali še filmski producenti.
Z vlade so sporočili, da so odločbo sprejeli zaradi čimprejšnje zagotovitve ustreznega nadzora nad izvajanjem odobrenih programov Filmskega sklada. "Člani namreč niso izpolnjevali nalog v skladu z veljavno zakonodajo, niso ravnali s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika in pri realizaciji letnega programa in transparentni porabi proračunskih sredstev niso izvajali ustreznega nadzora nad poslovanjem Filmskega sklada." Zaradi navedenega je vlada omenjeno trojico predčasno razrešila na podlagi sklepa o ustanovitvi Filmskega sklada ter zakona o javnih skladih.

Na predlog kulturne ministrice je na mesta odstavljenih članov nadzornega sveta vlada imenovala Dušana Jovanovića, pravnika ministrstva za kulturo Nikolo Todoroviča in finančnico Marjetico Mahne.

Decembra je ministrstvo za kulturo kot razlog za razrešitev Prodnika, Malčiča in Pogačnika navedlo vse pogostejše proteste strokovne javnosti. Predlog pa je podalo tudi zaradi "pisne pritožbe enega izmed članov sveta o grožnjah s fizičnim nasiljem med zadnjo prekinjeno sejo sveta ter vse večjih dvomov o dosedanji preglednosti pogodbenih in finančnih povezav na ministrstvu zaposlenih uradnikov z delom Filmskega sklada".

Protest Jožeta Pogačnika
Odločbo vladinega sprejetja razrešitve je za neetično, diskriminatorno in nekorektno označil Jože Pogačnik, ki je v svojem pismu ministrici protestiral zaradi "politične inscenacije". Po njegovih besedah ministrica s tem krši volilne in koalicijske zaveze in ga povprek obtožuje nečesa, česar ni storil, niti imel vpliva na to, ter ga očitno obravnava brezvsebinsko. Na ministrstvu so se na Pogačnikove označbe odzvali z besedami, da so glede predlagane razrešitve omenjenih članov nadzornega sveta Filmskega sklada "delovali v skladu z zakonodajo".

M. K.