Ekipa serije televizije FX Shogun na podelitvi emmyjev v umetniški dvorani Peacock Theater v Los Angelesu. Foto: AP
Ekipa serije televizije FX Shogun na podelitvi emmyjev v umetniški dvorani Peacock Theater v Los Angelesu. Foto: AP

V Los Angelesu se je odvila 76. podelitev nagrad emmy za presežke televizijskih serij. Tokratna podelitev emmyjev je pravzaprav že druga v tem letu, saj so 75. podelitev iz lanskega leta zaradi stavke scenaristov in igralcev premaknili na letošnji januar. Na tokratni podelitvi so tako nagrajevali produkcijo, ki je bila predvajana med 1. junijem 2023 in 31. majem 2024.

Sorodna novica Rdeča preproga emmyjev: Od elegance do ekstravagance

Z največ nominacijami se je tudi letos ponašal Netflix (107), televizijska hiša FX (93) mu je bila tesno za petami. FX je producent dveh najbolj izpostavljenih televizijskih serij, ki sta bili deležni največ nominacij: za najboljšo dramsko serijo Šogun (Shogun) s skupno 25 nominacijami, za najboljšo komedijo pa je bila znova nominirana serija The Bear, ki se je v bitko podala s 23 nominacijami. Po številu nominacij se je prvič po 20 letih na tretje mesto z 91 nominacijami uvrstila televizija HBO, sledil je Apple TV+ z 72 nominacijami.

Zmagovalna serija Šogun, zgodovinska epopeja iz časov fevdalne Japonske, je televizijska priredba uspešnega zgodovinskega romana Jamesa Clavella iz leta 1975. Hiroyuki Sanada je slavil kot najboljši igralec v dramski seriji, Anna Sawai pa kot najboljša igralka. Sanada je tako postal prvo japonsko igralsko ime, nagrajeno z emmyjem, le nekaj trenutkov kasneje pa mu je kot druga sledila torej še Anna Sawai. "Šogun me je naučil, da lahko delamo čudeže, ko delamo skupaj," je po poročanju Associated Pressa (AP) dejal Sanada v zahvalnem govoru. Na Japonskem uveljavljeni 63-letni filmski igralec Sanada zunaj svoje domovine ni zares znan, četudi je med drugim nastopil v hollywoodskih filmih, kot sta The Last Samurai in John Wick Chapter 4.

Skupaj s 14 emmyji, ki jih je serija prejela na predhodni podelitvi tehničnih emmyjev, je tako slavila s skupno 18 kipci v eni sezoni, kar je zgodovinski uspeh. Serija Šogun je sicer svoj prvi kipec dobila šele v drugi polovici podelitvenega večera. Kljub temu ji je uspelo podreti rekord števila emmyjev za eno sezono, s katerim se je od leta 2008 ponašala mini serija John Adams.

Hiroyuki Sanada in Anna Sawai, glavna igralca serije Šogun. Foto: AP
Hiroyuki Sanada in Anna Sawai, glavna igralca serije Šogun. Foto: AP

Serija Hacks (Max) je kot presenetljiva zmagovalka prvikrat slavila v kategoriji humorističnih serij in tako premagala serijo The Bear, za katero je večina pričakovala, da bo odnesla tudi ta kipec, potem ko jih je bila v večeru deležna že nekaj. Tretja sezona serije Hacks (Šale) je Jean Smart prinesla že tretji emmy za najboljšo igralko v humoristični seriji, v kateri spremljamo stand up komičarko, ki se poskuša prebiti v svetu ameriških nočnih pogovornih oddaj.

Zmagoslavna igralska trojica iz serije The Bear: Jeremy Allen White, Liza Colón-Zayas in Ebon Moss-BachrachFoto: AP
Zmagoslavna igralska trojica iz serije The Bear: Jeremy Allen White, Liza Colón-Zayas in Ebon Moss-BachrachFoto: AP

Tako kot na 75. podelitvi je tudi sinoči kot najboljši igralec v humoristični seriji slavil Jeremy Allen White iz serije The Bear (Max) že drugo leto zapored prejel nagrado za najboljšega igralca v komediji, prav tako je Ebon Moss-Bachrach iz te iste serije znova slavil kot najboljši stranski igralec. Zahvaljujoč tej v svet kulinarike postavljeni seriji, je presenetljiva zmagovalka v kategoriji najboljše stranske igralke postala Liza Colón-Zayas. Ne le, da je s tem premagala tudi Meryl Streep, temveč je postala tudi prva latinskoameriška igralka, ki je slavila v tej kategoriji.

Netflixova temačna serija Baby Reindeer je zmagala v kategoriji mini serij, njen avtor Richard Gadd, ki v seriji tudi nastopa, je prejel nagradi emmy za najboljšega igralca in scenarij mini serije. Jessica Gunning, ki upodablja njegovo obsedeno zalezovalko, je slavila kot najboljša stranska igralka v mini seriji. Gadd je ob prevzemu nagrade za serijo pozval ustvarjalce televizije, naj tvegajo.

"Edina stalnica vsakega uspeha na televiziji je dobro pripovedovanje zgodb. Dobro pripovedovanje zgodb govori o našem času. Zato tvegajte, premikajte meje. Raziščite neprijetno. Drznite si, da vam spodleteti, da bi uspeli," je dejal po pisanju AP-ja. Serija temelji na Gaddovi monopredstavi, v kateri govori o svojih izkušnjah s spolno zlorabo in drugih čustvenih bojih. Ob prevzemu nagrade je dejal še: "Ne glede na to, kako slabo je, vedno bo bolje."

Richard Gadd z emmyji v kategorijah: najboljša mini serija ter najboljši igralec in najboljši scenarij za mini serijo. Slavila je tudi Jessica Gunning, ki v seriji nastopa ob njem. Foto: AP
Richard Gadd z emmyji v kategorijah: najboljša mini serija ter najboljši igralec in najboljši scenarij za mini serijo. Slavila je tudi Jessica Gunning, ki v seriji nastopa ob njem. Foto: AP
Sorodna novica Nominacije za emmyje: The Bear podrl rekord med komedijami, največ nominacij pa za Šoguna

Dvakratna oskarjevka Jodie Foster je prejela svojo prvo nagrado emmy, ki ji jo je prinesla glavna vloga v mini seriji Pravi detektiv: Nočna dežela. Elizabeth Debicki je slavila kot najboljša stranska igralka v dramski seriji za vlogo princese Diane v šesti in zadnji sezoni Krone. "Igrati to vlogo, ki temelji na tem edinstvenem, neverjetnem človeškem bitju, je bil moj veliki privilegij. Bilo je darilo," je dejala ob prejemu kipca.

Greg Berlanti, ki se je v preteklosti kot producent in scenarist podpisal pod serije, kot sta Dawson's Creek in Everwood, je prejel nagrado Television Academy Governors Award, torej častni emmy za svoj dolgoletni prispevek k izboljšanju prepoznavnosti LGBTQ-skupnosti na televiziji. "Takrat na televiziji ni bilo veliko gejevskih likov in bil sem vase zaprt istospolno usmerjen otrok. Težko je opisati, kako samotno je bilo to takrat," je dejal ob prejemu nagrade.

Jodie Foster s svojim prvim emmyjem, ki ga je prejela za glavno vlogo v mini seriji Pravi detektiv: Nočna dežela. Foto: AP
Jodie Foster s svojim prvim emmyjem, ki ga je prejela za glavno vlogo v mini seriji Pravi detektiv: Nočna dežela. Foto: AP

Peta sezona Farga je Lamornu Morrisu prinesla emmy za najboljšega stranskega igralca v mini seriji, s čimer je med drugim premagal tudi Roberta Downeyja Jr. Billy Crudup pa je z vlogo v tretji sezoni Jutranje oddaje (The Morning Show), ki mu je prinesla emmy za najboljšega stranskega igralca v dramski seriji.

Sicer je podelitev izpolnila marsikatero pričakovanje, je vendarle prinesel tudi več presenečenj, kot je na primer zmaga serije Hacks v humoristični kategoriji. "Bili smo res šokirani. Bili smo resnično zelo presenečeni," je dejala soustvarjalka serije Jen Statsky, ki je prejela tudi nagrado emmy za scenarij. Tudi na tokratni podelitvi emmyjev pa je bil očiten zaton tradicionalne televizije, saj nobena izmed nominiranih produkcij štirih televizijskih mrež ni prejela niti enega kipca.

Sorodna novica Šogun osvojil rekordnih 14 kipcev na "tehničnih emmyjih", prvi za Jamie Lee Curtis

Podelitev sta vodila komika, oče in sin Eugene in Dan Levy, ki sta tudi sama že dobila emmyja leta 2021 za vlogi v komični seriji Schitt's Creek. Nagrade so med drugim podeljevali Christine Baranski, Kathy Bates, Gael García Bernal, Matt Bomer, Connie Britton, Nicola Coughlan, Billy Crystal, Viola Davis, Giancarlo Esposito, Colin Farrell, Lily Gladstone, Selena Gomez, Mindy Kaling, Jimmy Kimmel, Greta Lee, Diego Luna, Steve Martin, Maya Rudolph in Martin Sheen.

Šogun je z nagradami v 14 kategorijah prevladal že na podelitvi Creative Arts Emmy oziroma emmyjev v tehničnih kategorijah, ki so jih letos podelili teden pred podelitvijo emmyjev. Na drugem mestu je serija The Bear osvojila "samo" sedem emmyjev, med drugim tudi z nagrado za Jamie Lee Curtis v gostujoči vlogi. Podelitev Creative Arts Emmy, ki se je odvijala dva večera, so zmontirali v eno dvoinpolurno oddajo in jo bodo nocoj objavili na pretočni platformi Hulu.

Na januarski, torej 75. podelitvi televizijskih nagrad emmy so bili glavni zmagovalci ekipe serij Nasledstvo (Succession), The Bear (FX) in Beef (Netflix) – to so bili namreč zmagovalci v kategorijah najboljše dramske in komične serije ter miniserije. Vse tri nadaljevanke so bile nagrajene tudi za scenarije in režijo.

Najboljša dramska serija
Krona (The Crown)
Fallout
Pozlačena doba (The Gilded Age)
Jutranji šov (The Morning Age)
G. & Ga. Smith (Mr. & Mrs. Smith)
Shōgun (Šogun)
Počasni konji (Slow Horses)
Problem treh teles (Three Body Problem)

Najboljša igralka v dramski seriji
Anna Sawai (Šogun)
Carrie Coon, Pozlačena doba (The Gilded Age)
Imelda Staunton, Krona (The Crown)
Jennifer Aniston, Jutranji šov (The Morning Show)
Reese Witherspoon, Jutranji šov (The Morning Show)
Maya Erskine, G. in Ga. Smith (Mr. & Mrs. Smith)

Najboljši igralec v dramski seriji
Dominic West, Krona (The Crown)
Donald Glover, G. in ga. Smith (Mr. & Mrs. Smith)
Gary Oldman, Počasni konji (Slow Horses)
Hiroyuki Sanada (Šogun)
Idris Elba, Ugrabitev (Hijack)
Walton Goggins (Fallout)

Najboljša igralka v stranski vlogi v dramski seriji
Christine Baranski, Pozlačena doba (The Gilded Age)
Nicole Beharie, Jutranji šov (The Morning Show)
Elizabeth Debicki (Krona)
Greta Lee, Jutranji šov (The Morning Show)
Lesley Manville, Krona (The Crown)
Karen Pittman, Jutranji šov (The Morning Show)
Holland Taylor, Jutranji šov (The Morning Show)

Najboljši igralec v stranski vlogi v dramski seriji
Tadanobu Asano, Šogun (Shōgun)
Billy Crudup, Jutranji šov (The Morning Show)
Mark Duplass, Jutranji šov (The Morning Show)
Jon Hamm, Jutranji šov (The Morning Show)
Takehiro Hira, Šogun (Shōgun)
Jack Lowden, Počasni konji (Slow Horses)

Najboljša komična serija
Abbott Elementary
The Bear
Nikar tako živahno (Curb Your Enthusiasm)
Šale (Hacks)
Samo umori v stavbi (Only Murders in the Building)
Palm Royale
Reservation Dogs
Kaj počnemo v mraku (What we Do in the Shadows)

Najboljši igralec v komični seriji
D'Pharaoh Woon-A-Tai, Reservation Dogs
Jeremy Allen White, The Bear
Larry David, Nikar tako živahno (Curb Your Enthusiasm)
Martin Short, Samo umori v stavbi (Only Murders in the Building)
Matt Berry, Kaj počnemo v mraku (What We Do in the Shadows)
Steve Martin, Samo umori v stavbi (Only Murders in the Building)


Najboljša igralka v komični seriji
Ayo Edebiri, The Bear
Jean Smart, Hacks
Kristen Wiig, Palm Royale
Maya Rudolph, Loot
Quinta Brunson, Abbott Elementary
Selena Gomez, Samo umori v stavbi (Only Murders in the Building)

Najboljša igralka v stranski vlogi v komični seriji
Carol Burnett, Palm Royale
Liza Colón-Zayas, The Bear
Hannah Einbinder, Šale (Hacks)
Janelle James, Abbott Elementary
Sheryl Lee Ralph, Abbott Elementary
Meryl Streep, Samo umori v stavbi (Only Murders In The Building)

Najboljši igralec v stranski vlogi v komični seriji
Lionel Boyce, The Bear
Paul W. Downs, Šale (Hacks)
Ebon Moss-Bachrach, The Bear
Paul Rudd, Samo umori v stavbi (Only Murders In The Building)
Tyler James Williams, Abbott Elementary
Bowen Yang, Saturday Night Live

Najboljša miniserija ali antologijska serija
Baby Reindeer
Fargo
Lekcije iz kemije (Lessons in Chemistry)
Ripley
Pravi detektiv (True Detective)

Najboljša igralka v miniseriji ali antologijski seriji/filmu
Brie Larson, Lekcije iz kemije (Lessons in Chemistry)
Jodie Foster, Pravi detektiv: Nočna dežela
Juno Temple, Fargo
Naomi Watts, Feud
Sofía Vergara, Griselda

Najboljši igralec v miniseriji ali antologijski seriji/filmu
Andrew Scott, Ripley
Jon Hamm, Fargo
Matt Bomer, Fellow Travelers
Richard Gadd, Baby Reindeer
Tom Hollander, Feud

Najboljša igralka v stranski vlogi v miniseriji
Dakota Fanning, Ripley
Lily Gladstone, Under The Bridge
Jessica Gunning, Baby Reindeer
Aja Naomi King, Lessons In Chemistry
Diane Lane, Feud: Capote vs. The Swans
Nava Mau, Baby Reindeer
Kali Reis, True Detective: Night Country

Najboljši igralec v stranski vlogi v miniseriji
Jonathan Bailey, Fellow Travelers
Robert Downey Jr., The Sympathizer
Tom Goodman-Hill, Baby Reindeer
John Hawkes, True Detective: Night Country
Lamorne Morris, Fargo
Lewis Pullman, Lessons In Chemistry
Treat Williams, Feud: Capote vs. The Swans

Rekord za Šoguna na podelitvi emmyjev