Prizor iz filma Sedmina. Foto: MMC RTV SLO
Prizor iz filma Sedmina. Foto: MMC RTV SLO

Zgodba Sedmine temelji na istoimenskem romanu Bena Zupančiča, dogaja pa se med drugo svetovno vojno v okupirani Ljubljani. Zato so s torkovo projekcijo v Slovenski kinoteki, na kateri so se ponovno zbrali nekateri glavni igralci, Rade Šerbedžija, Snežana Nikšič in Milena Dravič, proslavili tudi spomin na 70. obletnico zmage nad fašizmom.

Glavni junaki filma so mladi ljudje, ki jih vojna doleti med njihovim odraščanjem. Prijatelja Niko, ki ga odigra Rade Šerbedžija, takrat še študent na akademiji, in Popaj, čigar vlogo je odigral Mirko Bogataj, iščeta povezave z ljubljanskim odporniškim podzemljem. Seveda pa tudi prve ljubezenske vezi z Marijo, ki jo odigra Snežana Nikšić. "Snemali smo prizor kopanja v Krki in bilo je strašno hladno. Vsi so bili v plaščih in bundah, jaz pa sem se morala sončiti v kopalkah. Še danes me zazebe, ko se spomnim, kako sem prilezla iz vode."

Milena Dravić odigra stransko, a pomembno vlogo Popajeve sestre Filomene, ki se zaljubi v italijanskega oficirja. "To je bil zame izziv, čudovita naloga. Vedno se je smehljal in opazoval (op. režiser Klopčič), ali bom izpolnila njegova pričakovanja glede vloge."

Sedmina je bil Klopčičev prvi barvni film, vseeno pa je želel, da bi določeni prizori ostali črno-beli, a takratna tehnologija ni omogočala, da bi pri kopiranju barvnega negativa dobili pravo črno-belo fotografijo.

Ob restavriranju filma se je odprlo pomembno vprašanje: ali slediti režiserjevi želji ali ohraniti tisto, kar so s takratno tehnologijo lahko ustvarili. Odločili so se za režiserjevo željo in danes je film doživel ponovno premiero, s pravimi črno-belimi posnetki, kot si ga je že leta 1969 zamislil režiser Matjaž Klopčič.

Restavriran Klopčičev film Sedmina
Restavriran Klopčičev film Sedmina