Vodstvo RTV Slovenija zanika slabo skrb za mlade gledalce ter samovoljno in nepremišljeno spreminjanje programske sheme. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo RTV Slovenija zanika slabo skrb za mlade gledalce ter samovoljno in nepremišljeno spreminjanje programske sheme. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Miša Molk menita, da utegne premik risanke na pol ure zgodnejši termin negativno vplivati na družinske navade in tudi zmesti gledalce, ki so vajeni ustaljene programske sheme, je vodstvo TV-ja postreglo s podatki, ki nasprotujejo tem domnevam. Podatki izvajalca merjenja gledanosti, AGB Nielsen Media Research, namreč kažejo, da se je delež otrok, po podatkih v prvih treh dneh novega termina risanke, zvišal. Vodstvo tudi poudarja, da se je sprememba zgodila tik pred začetkom zimskega obdobja, ko družine običajno prej sedejo pred televizijske zaslone.

Velik delež otroškega in mladinskega programa
Molkova je v svojem pismu opozorila, da je dolžnost nacionalne televizijske hiše, da še posebej skrbno načrtuje program v sklopu prioritetnih vsebin, med katere sodi tudi otroški in mladinski program. Tudi vodstvo je takšnega mnenja in poudarja, da je TV Slovenija edina slovenska televizija, ki v času med 18.00 in 19.00 sploh ima risanko, poleg tega pa je dnevno kar 19 odstotkov vsebin na 1. programu namenjenih otrokom in mladini.

Več o pozornosti, ki jo TV Slovenija posveča otrokom in mladini, povedo naslednje besede: "Vsak dan, od ponedeljka do petka, sta otroškemu in mladinskemu programu namenjena dopoldanski dvourni in popoldanski, dobro uro trajajoči programski pas, ob sobotah dopoldne dobre tri ure in pol trajajoči programski pas, ob nedeljah pa kar štiriurni jutranji Živ Žav. Znotraj naštetega samo risankam povprečno pripada kar 36 odstotkov." Še bolj se bo TV Slovenija mladim posvetila v decembrskem prazničnem obdobju.

Vodstvo je posredovalo tudi pojasnilo glede, po mnenju obeh varuhinj, spornih programskih zamenjav. Potreba po prevetritvi programske sheme med 18.00 in 19.00 se je pojavila zaradi slabe gledanosti v tem terminu. Zato je vodstvo začutilo dolžnost, da poseže v ta termin. Po premisleku so se odločili, da je najboljši termin za novo družinsko nadaljevanko ravno 18.40, medtem ko je bilo ocenjeno, da polurni premik predvajanja risanke ne bo resneje prizadel navad gledalcev.

C. R.