Robert De Niro o Donaldu Trupu:
Robert De Niro o Donaldu Trupu: "Newyorčani smo ga še tolerirali, ko je bil zgolj še eden od grabežljivih nepremičninskih prevarantov, ki se je izdajal za živino, beden plejboj, ki se je z lažmi spravil v tabloide. Klovn ... Nihče ga ni jemal resno. Zdaj ga jemljemo resno." Foto: AP
Sorodna novica Porota odločila, da je Trump kriv v vseh 34 točkah obtožnice

Robertu De Niru bi morali naslednji teden v Washingtonu podeliti nagrado za "služenje Ameriki", ki jo podeljuje Nacionalno združenje izdajateljev televizijskih programov (National Association of Broadcasters). Nagrado so preklicali po tem, ko je De Niro nastopil na tiskovni konferenci pred sodiščem, kjer se potekalo sojenje nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu.

"Ponosno dvostrankarski"
Organizacija svoje odločitve uradno ni komentirala, je pa njen predstavnik za politični časopis The Hill izjavil, da so "ponosno dvostrankarsko" združenje. "Čeprav odločno zagovarjamo pravico vsakega Američana, da izkoristi svojo svobodo govora in se politično angažira, je očitno, da bodo nedavne odmevne aktivnosti gospoda De Nira zasenčile njegovo človekoljubno delo, ki smo se mu hoteli pokloniti. Da bi ohranili pozornost na prireditvi in dobitnikih nagrad, se gospod De Niro slovesnosti ne bo udeležil."

De Niro ne goji zamere
V svoji izjavi za isti časopis se De Niro nad odločitvijo ni pritožil, poudaril je tudi, da združenje še naprej ceni. "Podpiram delo NAB-ove Fundacije za voditelje in bi rad izrazil svoje spoštovanje in hvaležnost za vse, kar so in še naprej delajo za skupno dobro. Tudi v prihodnje jim želim veliko uspehov," je zapisal v izjavo.

V torek se je Robert De Niro, ki je že vrsto let glasen podpornik demokratske stranke (pred kratkim je svoj glas posodil za oglas v okviru predsedniške kampanje Joeja Bidna), udeležil shoda pred sodiščem na Manhattnu. Na dogodku sta govorila tudi dva policista, ki sta bila prisotna 6. januarja 2021, ko so Trumpovi podporniki vdrli v Kapitol. Spomnila sta, da so napad podžigale Trumpove laži o ukradenih volitvah leta 2020.

De Niro si je na shodu izmenjal nekaj krepkih s Trumpovimi podporniki.  tudi v Foto: AP
De Niro si je na shodu izmenjal nekaj krepkih s Trumpovimi podporniki. tudi v Foto: AP

"Nihče več se ne smeje"
V svojem govoru je De Niro spomnil, kako ni Trumpove predsedniške kampanje leta 2016 sprva nihče jemal preveč resno. "Pozabili smo zgodovinske lekcije in druge klovne, ki jih svet ni jemal resno, dokler niso postali kruti diktatorji. S Trumpom imamo zdaj drugo priložnost in nihče se ne smeji več. Zdaj je čas, da ga ustavimo, in sicer tako, da ga enkrat za vselej porazimo na volitvah."

Če bi Trump zmagal na letošnjih predsedniških volitvah, bi Američani lahko doživeli izgubo državljanskih pravic, ki jih jemljejo za samoumevne, pa tudi izgubo demokratičnih volitev. "Če pride v Belo hišo, vam že zdajle povem, je ne bo nikoli več zapustil."

Iz Trumpovega štaba so komentirali, da je dogodek, ki ga je organizirala Bidnova kampanja, samo dokaz tega, da so v krogu trenutnega predsednika "obupani". "Podpora predsedniku Trumpu še naprej raste, in največ, kar zmore Biden, je to, da na dan privleče odcvetelega igralca," je komentiral Trumpov predstavnik Jason Miller.