Denis Villeneuve ima za Peščeni planet visokoleteče načrte: hotel je posneti
Denis Villeneuve ima za Peščeni planet visokoleteče načrte: hotel je posneti "Vojno zvezd, kakršno si je vedno želel videti". Veliko osnovnih tem in idej v Epizodi IV (Novo upanje) je namreč navdahnil nikoli realizirani scenarij za Peščeni planet Alejandra Jodorowskega. Villeneuve Peščeni planet razume kot "Vojno zvezd za odrasle". Foto: IMDb

Novo poglavje večne sage o Batmanu, v katerem bo zamaskiranega maščevalca igral Robert Pattinson, je bilo predvideno za prvi oktober naslednjega leta. To se zdi še zelo daleč stran, a studio Warner je premiero (za zdaj) prestavil v začetek marca 2022.

Malo manjše presenečenje pa je, da letos še ne bomo videli znanstvenofantastičnega spektakla s podpisom Denisa Villeneuva: Dune bi moral v kinematografe prispeti 18. decembra, a je zdaj predviden za prvi oktober naslednjega leta. Ta šahovska poteza je bila pričakovana od trenutka, ko je studio iz oktobra na božič prestavil premiero blockbusterja Wonder Woman 1984: nezaslišano bi bilo, da bi studio sam sebi klestil zaslužek s skoraj sočasnima premierama dveh velikih filmov.

Poleg Pixarjeve animacije Soul je Čudežna ženska 1984 tako rekoč še zadnji visokoproračunski film, ki še ni obupal nad premiero v letošnjem letu.

Čudežna ženska 1984 je predvidena za letošnji čas okrog božiča – zato je jasno, da studio spektakla Dune ni tlačil v isti termin. Foto: IMDb
Čudežna ženska 1984 je predvidena za letošnji čas okrog božiča – zato je jasno, da studio spektakla Dune ni tlačil v isti termin. Foto: IMDb

A ni vse tako temačno: odlogu se upira četrti del franšize Matrica, ki ga režira Lana Wachowski. Po novih načrtih film, v katerem se v vlogah Nea in Trojice vračata Keanu Reeves in Carrie-Ann Moss, na velika platna prihaja nekaj mesecev pred prvotnimi napovedmi: namesto aprila 2022 bo premiera že v decembru 2021.

Junijski in avgustovski termin leta 2022 studio Warner hrani za dva velika filma, ki ju za zdaj še ne imenuje. Vemo pa, da bi junija 2022 morali dobiti Ezro Millerja v naslovni vlogi stripovskega filma The Flash – pa je bil prestavljen na november istega leta. S tem je izrinil blockbuster Shazam 2, ki se je zdaj premaknil v junij 2023.

A srečni so tisti, ki datum sploh imajo: že napovedani pustolovščini Black Adam in Minecraft sta trenutno v celoti izginili z Warnerjevega koledarja.

Sorodna novica Robert Pattinson okužen, snemanje Batmana znova prekinjeno

Vsaka okužba ustavi snemanje
Zamiki so v večini primerov povezano z zastoji v produkciji. V marcu se je snemanje zaradi zapovedi karantene ustavilo – od takrat se je sicer večina studiev že vrnila na delo, a to ne pomeni, da vse teče gladko. Prav produkcijo The Batmana so morali ustaviti že nekaj dni po vrnitvi na delo, saj je bil Pattinson okužen s koronavirusom. (Na delo se je vrnil konec septembra.) Snemanje Matrice 4 pa so, nasprotno, dokončali hitreje, kot je bilo predvideno.

Kinematografi na robu preživetja
To izginotje visokoproračunskih filmov bo katastrofalno predvsem za lastnike kinematografov. Od vsesplošnega zaprtja v marcu se je v življenje vrnilo 70 odstotkov ameriških kinodvoran (z izjemo tistih v Los Angelesu in New Yorku). Zdaj jim ponovno zaprtje grozi predvsem zaradi kilave prodaje vstopnic.

Po pisanju The Sunday Timesa namerava vodstvo Cineworlda pisati britanskemu premierju Borisu Johnsonu in ministru za kulturo Oliverju Dowdenu ter pojasniti, da je poslovanje postalo neizvedljivo, saj studii odlašajo s premierami velikih produkcij. Foto: IMDb
Po pisanju The Sunday Timesa namerava vodstvo Cineworlda pisati britanskemu premierju Borisu Johnsonu in ministru za kulturo Oliverju Dowdenu ter pojasniti, da je poslovanje postalo neizvedljivo, saj studii odlašajo s premierami velikih produkcij. Foto: IMDb

Veriga Cineworld je pravkar sklenila, da bodo od četrtka naprej začasno zaprli 127 kinematografov Cineworld in Picturehouse v Veliki Britaniji ter 536 kinematografov v ZDA. Na obeh trgih skupaj zaposlujejo okrog 45 tisoč ljudi. Kot razloga za takšno odločitev so navedli vse zahtevnejše pogoje v panogi in splošno zapiranje na dveh glavnih trgih.