Film L kot ljubezen je sofinanciral Filmski sklad RS, v slovenskih kinematografih pa ga bodo začeli prikazovati februarja 2008. Foto: Filmski sklad RS
Film L kot ljubezen je sofinanciral Filmski sklad RS, v slovenskih kinematografih pa ga bodo začeli prikazovati februarja 2008. Foto: Filmski sklad RS
Za vedno
Za vedno je intimna zgodba, v kateri bo po Kozoletovih besedah vsak našel del sebe. Foto: Emotionfilm
Na sončni strani Alp
Kakšna je tipična slovenska družina, tokrat raziskuje Janez Burger. Foto: Kinodvor

Svojo pozornost je že v zadnjih letih namenjal tudi slovenski produkciji, na 37. izvedbi, ki bo potekala med 23. januarjem in 3. februarjem 2008, pa bodo na ogled kar trije slovenski filmi, kar je največ do zdaj. Predvajali bodo celovečerni prvenec L kot ljubezen režiserke Janje Glogovac, kratki film Na sončni strani Alp Janeza Burgerja in nov celovečerni film Damjana Kozoleta Za vedno, so sporočili s Filmskega sklada RS.

Mednarodna premiera za L kot ljubezen
Celovečerni prvenec L kot ljubezen režiserke Janje Glogovac je bil povabljen v glavni program rotterdamskega festivala. To bo mednarodna premiera filma, ki je svojo svetovno premiero doživel na festivalu slovenskega filma v Portorožu. V glavnih vlogah nastopajo Lucija Šerbedžija, Labina Mitevska, Ksenija Mišič, Uliks Fehmiu, Davor Janjić, Marko Mandić, Sebastijan Cavazza in Iva Zupančič, direktor fotografije je Igor Luther, producent pa Radovan Mišič.

Kozole in Burger z novima projektoma
Tudi nov celovečerni film Damjana Kozoleta Za vedno je bil povabljen v glavni program. Kozole je film posnel v neodvisni produkciji, v svojem stanovanju in to v šestih nočeh. V glavnih vlogah igrata Marjuta Slamič in Dejan Spasić, direktor fotografije je Aleš Belak, glasbo so prispevali Igor Leonardi, Laibach in Patetico, producent pa je Danijel Hočevar.

Rotterdamske selektorje pa je prepričala tudi zgodba o "dveh tipičnih slovenskih družinah", ki jo je prikazal Janez Burger v kratkem filmu Na sončni strani Alp, portoroškem lavreatu za najboljši kratki film. Film je nastal v produkciji Staregare in s finančno podporo Filmskega sklada RS.

Šterk se vrača v Rotterdam
Med 27. in 31. januarjem bo v sklopu festivala potekal Cinemart, najstarejši koprodukcijski sejem, na katerega je bilo letos prijavljenih 550 projektov. Med 39 sprejetih filmskih projektov se je uvrstil tudi projekt Igorja Šterka z delovnim naslovom Ofsajd. Šterk je v tem izboru edini filmski ustvarjalec iz srednje Evrope in nekdanjih jugoslovanskih republik.

Od slovenskih filmov so na rotterdamskem festivalu leta 2002 prikazali film Ljubljana Igorja Šterka, ki je bil uvrščen v tekmovalni program, nazadnje pa sta na festivalu v glavnem programu sodelovala filma Ruševine režiserja Janeza Burgerja leta 2005 in Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? Iztoka Kovača in Saša Podgorška leta 2006.