Nizozemsko pristanišče spet v znamenju filma. Foto: EPA
Nizozemsko pristanišče spet v znamenju filma. Foto: EPA
Skrivnostna sled
Najnovejši izdelek Christopherja Nolana (Memento) bo zaprl 36. IFFR. Foto: Kolosej

IFFR slovi kot festival, na katerem predstavljajo filme neodvisnih produkcij z vsega sveta. Do 4. februarja bodo na IFFR-ju več kot 250 celovečernih in okoli 450 kratkih filmov prikazali okoli 3.000 predstavnikom medijev in filmske industrije ter širšemu občinstvu. Na festivalu so lani našteli 380.000 obiskovalcev.

La Antena - eden najbolj izvirnih dosežkov sezone
Film La Antena, ki bo odprl festival, je zgodba o nadrealistični vili, oblečeni v črno in belo, in se dogaja v mestu, ki mu vlada "gospod Tele". Po besedah direktorice festivala Sandre den Hamer naj bi bil to eden najbolj izvirnih filmov in dosežkov prihajajoče sezone. Dodala je, da je razen tega film "s svojimi stališči, uperjenimi proti moči množičnih medijev in njihovi nagnjenosti h kopiranju in recikliranju (programov, ki so zelo gledani), izjemno primeren za začetek festivala, ki si prizadeva za podporo raznolikosti in izvirnosti".

Ponovno v znamenju Azije, letos pa tudi Francije
Rotterdamski festival že po tradiciji prinaša pomemben izbor azijskih filmov, letos pa bo na njem pomembno zastopana tudi francoska kinematografija. Med filmi, ki bodo v tem velikem nizozemskem pristanišču imeli svetovno premiero, je tudi kitajski film Weed Wanga Lirena o ljubezni med pekinškim delavcem in dekletom iz njegove četrti.

Azija bo zastopana tudi s filmom The Elephant and the Sea, pod katerega se je podpisal Woo Ming Jin, postavljen pa je v obmorsko okolje, opustošeno zaradi cunamija decembra leta 2004. Hongkonški režiser Johnnie To bo v središču pozornosti sekcije, poimenovane Veliki plan cineasta, in na IFFR bodo zavrteli njegova filma Election in Election 2. V isti sekciji bodo pripravili tudi portret Abderrahmaneja Sissaka, enega pionirjev afriške kinematografije, rojenega v Maliju in živečega v Parizu. Prikazali bodo njegov zadnji film, Bamako.

Ta koprodukcija s Francozi bo del francoske predstavitve, ki bo zajela deli L'Intouchable Benoita Jacquota, ki je bilo predstavljeno že na beneški Mostri, in Les Anges Exterminateurs Jean-Claudea Brisseauja; slednje pripoveduje o razočaranjih režiserja, ki se bori z varuhi pravice zaradi poskusa erotičnega zbližanja z mladimi igralkami.

Slovo od festivala z Nolanovo Skrivnostno sledjo
Festival v Rotterdamu bo zaprl najnovejši film Christopherja Nolana Skrivnostna sled, v katerem so nastopili Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson in David Bowie.