Foto:
Foto:
Premierno bo občinstvo lahko videlo tudi iraški film Occupation: Dreamland.
Prizor iz filma Sideways, ki bo odprl festival.
Iz filma Dalecarlians
Ruska režiserka Renata Litvinova se je podpisala pod film Boginja.
Japonski režiser in igralec Takeši Tikano (levo) ob lanskem odprtju festivala

Film, ki je na zadnjem Festivalu slovenskega filma pometel s konkurenco, bodo predvajali v novi sekciji, ki so jo poimenovali Cinema of the World: Time & Tide. V omenjeno sekcijo so festivalski selektorji uvrstili filme, ki prikazujejo družbeno stvarnost v državi.

Tudi Srce je kos mesa
Na festivalu bodo predvajali tudi kratki film Jana Cvitkoviča Srce je kos mesa, med zanimivejše filme festivala pa sodita tudi celovečerni iraški film Odaja Rašida, posnet v koprodukciji z Nemčijo po padcu Sadama Huseina (Occupation: Dreamland), in dokumentarni film Moj brat Arafat Rašida Mašaravija, ki pripoveduje o bratu Jaserja Arafata, ki je ravno tako umrl novembra.

Več kot sto premier
Rotterdam bo v več sekcijah gostil več kot sto svetovnih, mednarodnih in evropskih premier celovečernih filmov. Med njimi bo tudi Burgerjev film, ki bo na festivalu doživel mednarodno premiero. Letošnji program rotterdamskega festivala je osredotočen predvsem na bližnjevzhodno vprašanje in vprašanje muslimanske identitete.

Ob odprtju tudi Sideways
Festival bosta odprla francoski kratki dokumentarni film 10e chambre, instants d'audiences Raymonda Depardona in celovečerni film Sideways ameriškega režiserja Alexandra Payna, ki velja za enega favoritov letošnjih oskarjev. Sklepni del festivala pa bo zaznamoval japonski film Howl's Moving Castle, ki ga je režiral Midžazake Hajao.

Brez van Goghovega filma
Na festivalu zaradi varnostnih razlogov ne bodo prikazali filma Submission nizozemskega režiserja Thea van Gogha, ki ga je 2. novembra lani v Amsterdamu ubil Mohamed Bujeri. Poleg tega je predsednica festivala Sandra den Hamer že dejala, da bodo na nekaterih projekcijah poostrili varnostne ukrepe, da bi preprečili morebitne incidente.

Kaj se dogaja na filmskem severu?
Tudi letos festival nadaljuje tradicijo predstavljanja novih severnoevropskih režiserjev. Tako bo letos poleg tekmovalnega filma Norvežana Erica Poppeja Hawai, Oslo mogoče videti še švedsko-danski film, prvenec Marie Blom, Dalecarlians (Masjaevlar), Nicolas Winding iz Danske pa bo predstavil film Refn's with blood on my hands: pusher II.

Glavni tekmovalni program
V glavnem tekmovalnem programu se bodo za nagrade - zlate tigre - pomerili filmi O amigo Dunor (Moj prijatelj Dunor; režiser: Jose Eduardo Alcazar; Brazilija/Paragvaj), Onde (Valovi; Francesco Fei; Italija), Las mantenidas sin suenos (Zaprte brez sanj; Vera Fogwill in Martin Desalvo; Argentina), Hat mua roi bao lau (Nevesta molka; Doan Minh Phuong in Doan Thanh Nghia; Vietnam/Nemčija), El cielo gira (Nebo se vrti; Mercedes Alvarez; Španija), Allein (Sam; Thomas Durchschlag; Nemčija), Boginja: kako sem ljubila (Boginja; Renata Litvinova; Rusija), Frakchi (Vohunska kamera; Vhang Čeol Mean; Južna Koreja), Ara asu soup wa (Juha, nekega jutra; Takahaši Izumi; Japonska), Nemmeno il destino (Niti usoda; Daniele Gaglianone; Italija), Hawaii, Oslo (Erik Poppe; Norveška), Paradise Girls (Rajska dekleta; Fow Pyng Hu; Nizozemska) in Sanctuary (Svetišče; Ho Ju Hang; Malezija).

Zlati tigri 2004
Lansko leto so z glavnimi nagradami iz Rotterdamam odšli Srdjan Vuletić za celovečerni prvenec Poletje v zlati dolini, tajvanski režiser Li Kang Šeng za film Pogrešani in nemški režiser Jan Krüger za projekt Na poti.

Ob festivalu še sejem
V Rotterdamu bo poleg festivala med 30. januarjem in 3. februarjem potekal 22. CineMart, mednarodni koprodukcijski sejem, na katerem bodo potencialnim koproducentom, televizijskim hišam, distributerjem, financerjem in skladom predstavili 47 novih filmskih projektov.