Film Odrešitev za začetnike se je rodil iz spominskega utrinka Sonje Prosenc.
Film Odrešitev za začetnike se je rodil iz spominskega utrinka Sonje Prosenc. "Ko sem bila otrok, nam je na cesti zgorel avto. Iz tega otroškega spomina na avtomobile, ki vozijo mimo, je nastala Odrešitev za začetnike. Sredi kaosa in strahu mimo zgorelega avta zapelje drug avto – bleščeč, nov, z družino, ki se zdi popolna in se ne ustavi, da bi pomagala. Kdo so ti ljudje, ki se odločijo, da ne bodo ustavili?" Foto: Monoo/Mitja Ličen
Sorodna novica Odrešitev za začetnike na Tribeci: "Že med filmom je postalo jasno, da bo odziv zelo pozitiven"

Program Filma pod zvezdami na grajskem dvorišču, ki ga Kinodvor vsako poletje pripravlja v sodelovanju z Javnim zavodom Ljubljanski grad, bo nocoj odprl finski film Jesensko listje (Kuolleet lehdet) režiserja Akija Kaurismakija, ki je zanj prejel nagrado žirije v Cannesu in nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci za najboljši film leta.

Pospremila ga bo predpremiera kratkega filma Mož, ki ni mogel molčati Nebojše Slijepčevića, dobitnika letošnje zlate palme za najboljši kratkometražec; film je nastal v manjšinski koprodukciji Slovenije.

V torek sledi druga predpremiera, italijanska komična drama Jutri je še en dan (C'e ancora domani) režiserke Paole Cortellesi, dva dni pozneje pa iranska romantična komedija Moja najljubša torta (Keyke mahboobe man), ki po besedah režiserjev Maryam Moghadam in Behtasha Sanaeeha slavi ženske, življenje in svobodo. Film je bil del letošnjega tekmovalnega programa Berlinala.

Sorodna novica Jesensko listje

Francoski provokator, ki je odprl Cannes
Z letošnjega Cannesa prihaja celo film, ki ga je "zrežirala umetna inteligenca" – gre namreč za film o nastajanju filma (ki ga režira UI). Pri francoskem filmu Drugo dejanje (Le deuxieme acte), ki bo na t. i. Peugeotevi predpremieri na ogled v četrtek, 25. julija, je sodeloval režiser, scenarist in fotograf Quentin Dupieux, ki se je uveljavil kot zvezdnik absurdnih komedij. Druge dejanje je letos odprlo festival v Cannesu.

Eden od pričakovanih filmov letošnjega leta je predpremiera Odrešitve za začetnike slovenske režiserke Sonje Prosenc. Celovečerec, ki raziskuje sodobna družbena vprašanja, je imel v začetku junija svetovno premiero na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku.

Za zaključek filma pod zvezdami bo 3. avgusta predpremierno na ogled film Kneecap režiserja in scenarista Richa Peppiatta, v katerem člani irske raperske zasedbe Kneecap igrajo same sebe in v predrzni, huronsko smešni biografiji, polni seksa, mamil in hip-hopa, kot so zapisali pri Kinodvoru, na svojevrsten način pozivajo k zaščiti svojega maternega jezika.

Film Kneecap je bil dobitnik nagrade občinstva na festivalu Sundance. Foto: Kinodvor
Film Kneecap je bil dobitnik nagrade občinstva na festivalu Sundance. Foto: Kinodvor

Ko pade mrak
Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30, do 3. avgusta. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, pri filmih, katerih jezik ni angleški, pa bodo podnapisi tudi v angleščini. Vstopnice so že v prodaji.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcija odpade in bo predvajana naslednji dan ob 21. uri v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta v Kinodvoru dve nadomestni projekciji, so še sporočili iz ljubljanskega mestnega kina.