Foto:
Foto:
50 Cent
Filmarji so zavohali zaslužek in sprva manjši festival neodvisnega filma prelevili v medijski spektakel, na katerem se radi pokažejo tako raperji kot manekenke in starlete z vseh vetrov. Foto: Reuters
Amy Redford

V intervjuju za tiskovno agencijo AP je Redford poudaril, da se je na letošnjem izboru festivala izluščila nova generacija neodvisnih scenaristov in režiserjev, ki počasi nadomeščajo generacijo "babyboomerjev". Redford, ustanovitelj festivala, je povedal, da filmi pripovedujejo intimne, osebne zgodbe, mnoge so ustvarili filmarji novinci.

Vse več zvezdnikov, vse manj neodvisnosti?
Uspešni igralec in režiser je povedal: "Tu ni nič prevzetnega - ni rdečih preprog, limuzine niso dovoljene. In tako ljudje pridejo in se družijo kot prava skupnost umetnikov." In tako naj tudi ostane, pravi Redford. A vseeno nekateri kritiki pravijo, da je Sundance izgubil svoj neodvisni duh, ker privlači vse več raperjev, rockzvezdnikov in manekenk z vsega sveta. Tako bo, na primer, v sklopu festivala razvpiti raper 50 Cent intervjuval še bolj razvpito Paris Hilton, 50 pa je v soboto že nastopil in - seveda - na koncertu je bila tudi Paris.

Vsakoletno srečanje filmarjev, ki ga je Redford v mrzlem gorskem Utahu ustanovil pred 30 leti, privlači tudi vse več ljubiteljev filma, zvezdnike neodvisnega filma in "čisto prave" zvezdnike filmske industrije. Redford pravi, da tudi zato, ker se "težkokategorni" igralci ozirajo po novih, izzivalnih vlogah, sledijo pa jim agenti, predstavniki studiev, paparaci in tržniki. "Všeč mi je to, da je festival uspešen in da filmarjem daje to, kar potrebujejo in kar hočejo," pravi Redford, a priznava, da je včasih fokusa na zvezdnikih že malce preveč.

Kaj ima Paris s tem? Nič!
Za Redforda je slaba stran uspeha to, da je preveč zaposlen, da bi si ogledal več filmov. "Nimam več takšnega odnosa kot na začetku, ko sem si lahko ogledoval filme in se družil s filmarji. Zdaj se moram srečevati s preveč ljudmi." Redford pravi, da zabave, ki jih sponzorirajo podjetja, da bi promovirala določene izdelke, ne vplivajo na filmsko osredotočeno naravo festivala, še posebej s poudarkom na dokumentarcih in mednarodni kinematografiji. "Paris Hilton nima nič s tem," pravi.

Redford pravi, da je letošnji festival zaznamovala stavka scenaristov, a vseeno predvideva, da bodo studii zainteresirani za nakup prvencev neodvisnih filmarjev in da bodo predstave dobro obiskali tudi stavkajoči scenaristi, ki imajo zdaj veliko prostega časa.

A. K.