Sundance je predvsem velika 'tržnica', na kateri studii odkupujejo distribucijske pravice za neodvisne filme. Lanska bera sicer v kinih ni bila preveč uspešna, a morda bo letošnji nabor komedij prinesel novo 'Našo malo mis', film, ki ga je odkril prav Sundance. Foto: EPA
Sundance je predvsem velika 'tržnica', na kateri studii odkupujejo distribucijske pravice za neodvisne filme. Lanska bera sicer v kinih ni bila preveč uspešna, a morda bo letošnji nabor komedij prinesel novo 'Našo malo mis', film, ki ga je odkril prav Sundance. Foto: EPA
Robert Redford
Če festival organizira Robert Redford, se zvezdniki potrudijo. da se ga udeležijo - pa čeprav je v Utahu. Foto: EPA
Colin Farrell
'Poredni fant' Colin Farrell ostaja zvest svojemu slovesu: festival se začenja s komedijo In Bruges, v kateri igra plačanega morilca.
Na sporedu bo tudi pet dokumentarcev o znanih osebnostih: Roman Polanski: Wanted and Desired, Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson, Patti Smith: Dream of Life, CSNY Deja Vu in seveda U2 3D, tridimenzionalna 'reprodukcija' turneje Vertigo. Foto: EPA

"Želeli smo zgolj postaviti na noge najbolj neudoben filmski festival na svetu," se je pred kratkim ob uvodu festivala Sundance v začetku 80. let spomnil Redford. Prireditev so tedaj "zgolj zato, da bi bilo težavno", postavili "sredi zime" in v nekdanje središče rudnikov srebra, Park City, je Redford povedal za časopis Desert Morning News.

"Manj Hollywooda"
V ledeno mrzlo zabavo na najstarejšem in največjem festivalu neodvisnega filma se bo deset dni pogrezalo skoraj 50.000 obiskovalcev. Redford obljublja "manj Hollywooda" in poleg tega filme, ki "se ne držijo preizkušenih formul in ki niso vedno prijetni". Na sporedu bo 121 igranih filmov iz 24 držav, od tega bo 55 prvencev novih režiserjev.

Na festivalu se bodo kljub temu tudi letos prikazali stari mački, kakršni so Bruce Willis, Tom Hanks, Sienna Miller, Ben Kingsley, Charlize Theron in mnogi drugi. Za začetek sta se Colin Farrell in Brendan Gleeson predstavila v vlogi najetih morilcev v Londonu, ki se na ukaz svojega šefa, igra ga Ralph Fiennes, napotita v Brugges v Belgijo. In Bruges (V Bruggesu) je prvi celovečerni igrani film britanskega scenarista Martina McDonagha.

Nikar tako resno!
Kriminalna komedija bo prava stvar za ustvarjanje razpoloženja; letos bo spored namreč malo "lažji", je povedal Redford. "Naši filmarji se sicer še vedno lotevajo pomembnih tem, vendar jih obdelujejo malo bolj sproščeno in z večjo mero humorja," je dodal. Lani je bilo ozračje zaradi številnih dram o vojni v Iraku precej bolj komorno.

Nobena tematika ni sveta
Črna komedija Sunshine Cleaning, denimo, pripoveduje o družini, ki služi denar s čiščenjem krvavih prizorišč umorov. V filmu Choke (priredba romana Chuca Palahniuka) s seksom obsedeni sin (Sam Rockwell) postane goljuf, da bi lahko pokril stroške prebivanja svoje duševno bolne matere (Anjelica Huston).

The Last Word z Winono Ryder in Wesom Bentleyjem govori o možaku, ki piše poslovilna pisma ljudem, utrujenim od življenja. V filmu The Wackness Ben Kingsley igra čudaškega zdravilca, ki v zameno za mamila zdravi mladega preprodajalca mamil. Downloading Nancy prikazuje frustrirano ženo (Maria Bello), ki se hoče ubiti, za kar pa išče pomagača, v katerega se na koncu zaljubi.

Nenavadna "parjenja" zvezd
V nekaj filmih je za dobro mero "natlačenih" kar nekaj zvezdnikov: v What Just Happened? Barryja Levinsona, obupanega hollywoodskega producenta, v glavni vlogi igra Robert de Niro, v stranskih vlogah pa prepoznamo še Brucea Willisa, Seana Penna, Stanleyja Tuccija in Johna Turturra. Charlize Theron, Woody Harrelson in Dennis Hopper so disfunkcionalna družina v drami Sleepwalking, John Malkovich in Tom Hanks pa sta nastopila v The Great Buck Howard, zgodbi o propadlem pravniku, ki zamenja kariero in se udinja kot pomočnik slavnega čarodeja.

Mesto med največjimi
Od odkritja tedaj povsem neznanega Stevena Soderbergha v Park Cityju z nizko proračunskim filmom Seks, laži in video trakovi, ki je bil leta 1989 velika uspešnica, festival Sundance velja za odskočno desko mladih filmskih ustvarjalcev. Zmagovalka Sundancea leta 2006, komedija Moja mala miss (Little Miss Sunshine), je lani prejela tudi dva oskarja.

A. J.