Scarlett je redno na seznamih najbolj seksi zvezdnic na svetu, malo manjkrat pa je bil doslej nagrajen njen igralski dar. Foto: EPA
Scarlett je redno na seznamih najbolj seksi zvezdnic na svetu, malo manjkrat pa je bil doslej nagrajen njen igralski dar. Foto: EPA
Menda je bila v igri tudi za vlogo v Gravitaciji, ki jo je potem dobila Sandra Bullock. Foto: EPA
Leta 2012 so ji že Nemci podelili zlato kamero za "najboljšo mednarodno igralko". Foto: EPA

Častnega cezarja bodo Francozi Scarlett izročili na galapodelitvi 28. februarja v Parizu. Pri vsem skupaj je zabavno tudi to, da bo Američanka visoko priznanje dobila le nekaj tednov po tem, ko je prebivalce svoje posvojene domovine - zaročena je namreč s francoskim novinarjem Romainom Dauriacom - opisala kot "grozno nevzgojene". Med obiskom v šovu Davida Lettermana je pripomnila, da je francoski "sloves" popolnoma zaslužen: "Ko sem prvič prišla tja, sem seveda mislila, da ljudje niso tisti klasični stereotip grobega Parižana. Saj veš, tipa 'Ne, ljudje niso grozni, krasni so.' No, ampak to je bilo, preden sem se preselila. Ko so presodili, da ne nameravam več iti stran, so bili včasih res neverjetno nesramni do mene."

Johanssonova je prvič pred filmsko kamero stala leta 1994 (North), preboj pa ji je uspel leta 1998, ko je - še kot majhna deklica - zaigrala v filmu Roberta Redforda Šepetati konjem. Pozneje je sodelovala z režiserji, kot so brata Coen (Mož, ki ga ni bilo), Brian de Palma (Črna dalija) in Christopher Nolan (Prestiž). Bila je muza Woodyja Allena, s katerim je posnela tri filme - Zadnji udarec, Scoop in Ljubezen v Barceloni. Zdaj je tudi ena izmed najmlajših dobitnic častnega cezarja v zgodovini; nagrado so med drugim dobili že Meryl Streep, Kevin Costner, Kate Winslet, Harrison Ford in Dustin Hoffman.

Še vedno najboljša v filmu Izgubljeno s prevodom?
Svet jo je prvič zares opazil v melanholični drami Sofie Coppola, Izgubljeno s prevodom (vloga v tujem okolju dezorientirane mlade žene ji je prinesla tudi nagrado bafta). Za vlogo v zgodovinski drami Dekle z bisernim uhanom si je leta 2003 prislužila dve nominaciji za zlati globus, tretjo si je prislužila za vlogo v filmu Ljubezenska pesem za Bobbyja Longa in četrto za vlogo v Allenovem filmu Zadnji udarec. Pri nas jo trenutno lahko poslušamo (ne pa tudi vidimo) v romantični drami Ona Spika Jonza, v kratkem pa prihajata še Under the Skin in Lucy Luca Bessona.

Mimogrede odprla vprašanje Bližnjega vzhoda
Sicer pa se je Johanssonova zadnje čase v medijih pojavila še zaradi ene "nefilmske" dejavnosti: prisiljena se je bila odpovedati svoji funkciji ambasadorke dobrodelne organizacije Oxfam, ker naj bi bila ta "nekompatibilna" z njenim oglaševanjem aparatov za gaziranje SodaStream; izdeluje jih namreč izraelsko podjetje, ki ima sedež na okupiranem palestinskem ozemlju.

Preden se je zaročila z Dauriacom - spoznala sta se prek njenega tetovatorja -, je bila igralka poročena že s kolegom Ryanom Reynoldsom, sicer pa so jo povezovali tudi z Joshem Hartnettom, Justinom Timberlakom, Jaredom Letom, Seanom Pennom in Beniciom Del Torom.