61-letnemu Stallonu je pri snemanju prav prišla kondicija, ki si jo je nabral med pripravami na snemanje zadnjega Rockyja. Foto:
61-letnemu Stallonu je pri snemanju prav prišla kondicija, ki si jo je nabral med pripravami na snemanje zadnjega Rockyja. Foto:
Prizor iz filma John Rambo
Tokrat John Rambo s svojo četico specialcev rešuje misijonarje iz rok krvoločne mjanmarske vojske.

"Videl sem posledice bojev - ranjence z odrezanimi okončinami, vse vrste poškodb zaradi zemeljskih min in okužene rane," je Stallone povedal v telefonskem pogovoru za Associated Press. "Slišali smo za grozote v Kamboži in Vietnamu, ampak tole je huje." 61-letni igralec in režiser se je s snemanja Johna Ramba, četrtega filma iz franšize, v ZDA vrnil pred dobrim tednom dni. Z ekipo je na tajsko-mjanmarski meji preživel kar šest mesecev, saj so snemali večinoma na obrežju mejne reke Salween.

Pretreseni Stallone
"To je pekel, kakršnega si ne morete predstavljati. Vse poti so minirane in v Mjanmar se da priti le po reki." Stallone je bil priča dnem tik pred začetkom vladnega protiudara proti eni od največjih prodemokratičnih vstaj v Mjanmaru v zadnjih dvajsetih letih. Ko so avgusta narasle cene goriva, je ogorčenje javnosti preraslo v masovno vstajo proti 45 let trajajoči diktaturi. Vojaki so pred skoraj desetimi dnevi odgovorili s streli na neoborožene protestante in menihe.

Tanka meja med filmom in resničnostjo
V najnovejšem Rambu gverilec iz naslova - bivši pripadnik zelenih baretk iz vietnamske vojne - v strugi reke Salween išče pogrešane krščanske misijonarje, ki so izginili v Mjanmaru. Rambo kmalu "ugotovi, da človek, ki ga potisneš na rob zmogljivosti, postane podoben živali". Med snemanjem je bila ekipa menda v resnični nevarnosti, saj so jim nad glavo švigali streli. "Rečeno nam je bilo, da bi bilo tam zelo neumno ostati." Film je že v montažni sobi, v kino pa prihaja januarja 2008.

Slabe izkušnje Tajcev
Na Tajskem so sicer posneli skoraj 80 odstotkov filma. Ker je domačine skrbelo, da bo nasilje v filmu etnične manjšine na tajsko-mjanmarski meji prikazalo v negativni luči, so morali scenaristi nekatere nasilne prizore malce omiliti. Produkcijska ekipa filma je morala vaščanom in varuhom okolja zagotoviti tudi, da prizori bombardiranja v "Rambovem slogu" ne bodo poškodovali narave. V tistih krajih imajo s Hollywoodom namreč slabe izkušnje: med snemanjem filma Plaža z Leonardom DiCapriom na čelu naj bi namreč leta 2000 ekipa poškodovala tajski narodni park, kar so ustvarjalci filma pozneje zanikali.