Iz uglajenega kavalirja z odličnim smislom za humor, ki srka vodka martini (pretresen, ne zmešan!) in pokadi dve škatlici cigaret na dan, se je Bond v skoraj petih desetletjih prelevil v atletskega akcijskega junaka. Spremenila pa se ni njegova naklonjenost do lepih žensk. Foto:
Iz uglajenega kavalirja z odličnim smislom za humor, ki srka vodka martini (pretresen, ne zmešan!) in pokadi dve škatlici cigaret na dan, se je Bond v skoraj petih desetletjih prelevil v atletskega akcijskega junaka. Spremenila pa se ni njegova naklonjenost do lepih žensk. Foto:

Bond, znan tudi kot agent 007, je leta 1952 nastal v glavi pisatelja Iana Fleminga, ki je o junaku napisal 12 romanov in dve zbirki kratkih zgodb. Lik Bonda pa se je leta 1962 preselil tudi na platna v najdaljši in drugi najuspešnejši filmski franšizi vseh časov, ki se je začela s filmom Dr. No in Seanom Conneryjem v vlogi Bonda.

Kdo pa je vaš najljubši Bond? Vabljeni na debato na Moj splet.
Novembra že 22. film iz serije
Za Conneryjem so Bondove pološčene čevlje obuli še George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan in Daniel Craig, ki trenutno snema 22. film o Bondu z naslovom Quantum of Solace (v kina prihaja novembra letos).

Filmi o Jamesu Bondu so v blagajne po vsem svetu prinesli milijarde zelencev in so za Harryjem Potterjem druga najuspešnejša filmska serija vseh časov.

A. K.

Škot Thomas Sean Connery, rojen 25. avgusta 1930, je bil prvi igralec, ki je upodobil Jamesa Bonda na velikih platnih, in sicer v filmu Dr. No iz Leta 1962. Nato je nastopil še v štirih filmih o agentu 007, potem pa je za film V službi njenega veličanstva leta 1969 vskočil Avstralec George Lazenby. A Connery se je nato vrnil za še en film, Diamanti so večni iz leta 1971. Za mnoge navdušence je Connery s svojim elegantnim gibanjem in s seksi pogledi še danes edini pravi filmski Bond. Pred Bondom je bil Connery razmeroma neznan igralec, vloga agenta 007 pa mu je prinesla svetovno slavo, a jo je opustil, ker se je bal stereotipiziranja.
Avstralski maneken George Lazenby je odigral vlogo Bonda samo v enem filmu (V službi njenega veličanstva, 1969), saj je predvideval, da bo Bondova priljubljenost s pohodom hipijevstva zamrla. Kako se je uštel .... Mnogi producenti so namigovali, da bi bil lahko športni Lazenby najboljši Bond, če bi le vztrajal dlje.
Čeprav so mnogi govorili, da bo očarljivega Conneryja nemogoče nadomestiti, je za njim prišel danes 80-letni Roger Moore in jih prepričal o nasprotnem. Čeprav je bil starejši od Conneryja, je vlogi prinesel mladostni šarm. Uglajeni Moore se je v vlogi Bonda prvič pojavil leta 1973 v filmu Živi in pusti umreti, je pa tudi igralec, ki se je v Bonda prelevil največkrat - sedemkrat.
Irski igralec Pierce Brendan Brosnan je podpisal pogodbo z Bondom leta 1994, prvi film z njim v vlogi agenta 007, GoldenEye, pa je prišel v kina leta 1995 in postal najbolj donosen film franšize do takrat. Brosnan je igral še v treh filmih o Bondu, je pa edini igralec, ki ni igral v niti enem filmu z naslovom enega izmed romanov Iana Fleminga, in drugi izmed vseh Bondov, ki ni Britanec.
Najnovejši Bond je leta 2005 postal Daniel Craig, prvi svetlolasi agent 007. Kljub začetnemu negodovanju oboževalcev nad izbiro igralca se je Craig odlično odrezal in film Casino Royale je bil uspešen tako pri kritikih kot gledalcih, Craigu pa je vloga prinesla celo nominacijo za bafto za najboljšega igralca (kar je prvič, da se je kaj takega zgodilo za upodobitev Jamesa Bonda). 22. film o Bondu z naslovom Quantum of Solace naj bi v kina prišel še letos, 23. film pa leta 2010.